Практичне заняття №1 Тема: «Руські князі середини ІХ-Х ст.»

Про матеріал
Тема: «Практичне заняття: «Руські князі середини ІХ-Х ст.» Мета: На основі доступних джерел охарактеризувати діяльність перших руських князів; розвивати навички роботи з історичними документами та візуальними історичними джерелами; виховувати почуття патріотизму, інтерес і повагу до історичного минулого своєї держави.
Перегляд файлу

Практичне заняття №1

Тема: «Руські князі середини ІХ-Х ст

1. Впізнайте князя за портретом

https://trikky.ru/wp-content/blogs.dir/1/files/2019/12/19/c2a06e06f92c199fd5cafa32e0e61625.jpg

http://kremlion.ru/wp-content/uploads/2016/10/knjaz_oleg2.png

https://static.wikia.nocookie.net/ukraine/images/d/d8/%D0%90%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%B4.png/revision/latest?cb=20160308163620&path-prefix=uk

1

2

3

Игорь Рюрикович – «алчный князь»

 

Князь Святослав Игоревич - исторический портрет, внутренняя и внешняя  политика :: Сочиняшка.Ру

Княгиня Ольга Биография, правление княгини Ольги, легенда о княгине Ольге

4

5

6

2. Заповніть порівняльну таблицю

3. Робота з історичним документом

3.1 Прочитайте уривок з історичного джерела та виберіть правильну відповідь на запитання.

«... І коли зійшлися докупи, кинув списом Святослав на древлян, а спис пролетів між вухами коня та ударив під ноги коневі, бо був Святослав зовсім малим...»

  • Про яку подію ідеться?

А підкорення Святославом древлян

Б похід Ольги на древлян як помста за смерть чоловіка

В похід Ігоря на древлян

Г ритуал тогочасного початку битви

3.2 Прочитайте уривок з історичного джерела та виберіть правильну відповідь на запитання: Що спонукало Ольгу воювати з древлянами? Що в цій літописній оповіді є історичним фактом, а що, імовірно, є художнім вимислом?

«У рік 6454 [946]. Ольга із сином Святославом зібрала воїв, багатьох і хоробрих, і пішла на Древлянську землю. І вийшли древляни насупротив. І коли зійшлися обидва війська докупи, кинув списом Святослав на древлян, а спис пролетів між вухами коня та ударив під ноги коневі, бо був Святослав зовсім малим. І сказав воєвода Свенельд і кормилець Асмуд: “Князь уже почав. Ударимо, дружино, услід за князем”.

І перемогли вони древлян. Древляни ж побігли й закрилися в городах своїх. А Ольга кинулася із сином своїм на Іскоростень-город, бо ті городяни вбили були мужа її, і стала довкола города із сином своїм. А древляни заперлися в городі й кріпко боролися з городських стін, бо знали вони, що самі вбили князя і на що довелося б їм здатись.

І стояла Ольга ціле літо, і не могла взяти города. І намислила вона так: послала послів до города, кажучи: “Чого ви хочете досидітися? Адже всі ваші городи здалися мені, і згодилися на данину, й обробляють ниви свої та землю свою. А ви хочете з голоду померти, не згоджуючись на данину?.. Лише малого я у вас прошу: дайте мені від двора по три голуби й по три горобці, бо не хочу я тяжкі данини накласти на вас, як ото муж мій, а сього прошу у вас малого”.

Древляни ж раді були цьому. Зібрали отож вони від двора по три голуби та по три горобці й послали до Ольги з поклоном. Ольга тоді сказала їм: “Се вже покорилися ви єсте мені й моїй дитині. Ідіть-но в город, а я завтра відступлю від города й піду в город свій”. Древляни ж раді були [цьому], увійшли в город і розповіли про все людям. І зраділи люди в городі.

Ольга тим часом, роздаючи воям кому по голубові, а другим — по горобцеві, звеліла їм кожному голубові й горобцеві прив’язати трут1, обгортаючи його в маленькі хустинки й ниткою прив’язуючи до всіх голубів і горобців. І звеліла Ольга, коли смеркалося, воям своїм пустити голубів і горобців.

Голуби ж і горобці полетіли в гнізда свої, — ті в голубники свої, а горобці — під стріхи, — і тоді загорілися голубники, а од них хижі й стодоли. І не було двора, де б не горіло, і не можна було гасити, бо всі двори загорілися. І побігли люди з города, і повеліла Ольга воям своїм хватати їх.

А як узяла вона город, то спалила його. І старійшин же города спалила, а інших людей — тих побила, а других оддала в рабство мужам своїм, а решту їх заставила платити данину» («З Повісті минулих літ»).

3.3 Установіть хронологічну послідовність подій, описаних літописцем.

А «Нехай ходять вони [русичі] у город одними воротами, без оружжя, по п’ятдесят чоловік, і хай торгують, як ото їм треба, не платячи мита ні від чого..»

Б «Коли ж поляни жили осібно й володіли родами своїми, ... то було між них три брати: одному ім’я — Кий, а другому — Щек, а третьому — Хорив і сестра їхня — либідь. Зробили вони городок і на честь брата їхнього найстаршого назвали його Києвом»

В «Ольга із сином Святославом зібрала воїв, багатьох і хоробрих, і пішла на Древлянську землю. І вийшли древляни насупротив. І коли зійшлися обидва війська докупи, кинув списом Святослав на древлян, а спис пролетів між вухами коня та ударив під ноги коневі, бо був Святослав зовсім малим. І сказав воєвода Свенельд і кормилець Асмуд: “Князь уже почав. Ударимо, дружино, услід за князем”»

Г «У рік ... вирушив Олег у похід, узявши багато своїх воїв — варягів, чудь, словен, мерю, весь, кривичів... І прибули до гір Київських, і довідався Олег, що тут Аскольд і Дір удвох княжать.»

4. Висновки. Підведіть підсумки: висловіть свою думку, хто з перших князів найбільше вплинув на державотворчий процес цього періоду?


______________________________

______________________________

Практичне заняття №1

Тема: «Руські князі середини ІХ-Х ст

1. Впізнайте князя за портретом

1

2

3

4

5

6

2. Заповніть порівняльну таблицю

Князь

Роки правління

Внутрішня політика

Зовнішня політика

1

Аскольд

 

 

 

2

Олег

 

 

 

3

Ігор

 

 

 

4

Ольга

 

 

 

5

Святослав

 

 

 

3. Робота з історичним документом

3.1

 

3.2

 

 

 

 

 

3.3

 

4. Підведіть підсумки: висловіть свою думку, хто з перших князів найбільше вплинув на державотворчий процес цього періоду?

docx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
1601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку