Практичне заняття "Експеримент із датчиком рівня води"

Про матеріал

Матеріал призначено для використання на уроках робототехніки в старшій школі. В презентації роглянуто використання датчика рівня рідини. Надана схема та активне посилання на готовий проєкт в емуляторі TinkerCad.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОБОТЕХНІКАПрактичне заняття Експеримент із датчиком рівня води

Номер слайду 2

Практичне заняття 11. Експеримент із датчиком рівня води. У цьому практичному занятті нам знадобляться:

Номер слайду 3

Датчик рівня води Датчик рівня води (Water Sensor) визначає кількість (точніше рівень) води, гнучкий у застосуванні, високочутливий та споживає мало енергії, а також підтримується багатьма контролерами та платами розширення/розробника. Переповнення різних контейнерів/ємностей для зберігання води є частою проблемою для багатьох домогосподарств.

Номер слайду 4

Датчик рівня води Робоча напруга аналогового сенсора – 5v. Вихідна напруга (показання датчика) залежить від ступеня занурення датчика рідина і від параметрів, що впливають на коефіцієнт передачі напруги, наприклад, провідність рідини. Це простий у використанні і недорогий датчик рівня рідини, який широко застосовується в системах автоматизації та розробки Розумного будинку.

Номер слайду 5

Розпіновка датчика рівня води. Даний датчик рівня води дуже простий у використанні і має лише 3 контакти для підключення, працює від 5 V та передає на свій вихід аналогові дані. Його розпіновку показано на наступному малюнку. GNDVCCOUT через цей контакт на датчик подається напруга живлення 5 V. загальний провід (земля). Його необхідно підключити до спільного дроту плати Arduino.аналоговий вихід датчика, у якому формується аналоговий сигнал із рівнем діапазоні від GND до VCC.

Номер слайду 6

Принципи роботи датчика рівня води. На друкованій платі датчика розташовані довгі пластини, що проводять, і при досягненні водою певного рівня провідність між двома пластинами змінюється. Вимірюючи величину цих змін, ми можемо визначити рівень води. На представленій Gif картинці показано принцип роботи датчика рівня води. Як ви можете бачити з представленого малюнка, краплі води падають у склянку, рівень води піднімається, а разом з ним пропорційно підвищується рівень напруги на вихідному каскаді датчика. Це відбувається через те, що на друкованій платі датчика розташовано 10 пластинок, що проводять струм, 5 з яких є живильними, а інші 5 - сенсорними.

Номер слайду 7

Підключення датчика рівня води до Arduino Спочатку потрібно подати живлення на датчик. Для цього ви можете підключити вивід +(VCC) на модулі до виведення 5 V на Arduino, а вивід -(GND) модуля до виводу GND Arduino. Однак однією з широко відомих проблем із цими датчиками є їх короткий термін служби при впливі вологого середовища. У разі постійної подачі живлення на зонд швидкість корозії значно збільшується. Щоб подолати цю проблему, рекомендовано не подавати живлення на датчик постійно, а включати його лише тоді, коли ви знімаєте показання.

Номер слайду 8

Підключення датчика рівня води до Arduino Найпростіший спосіб зробити це – підключити вивід VCC до аналогово-цифрового виводу Arduino та встановлювати на ньому високий чи низький логічний рівень, коли це необхідно. Отже, підключимо виводу VCC модуля до аналогового виводу А0 Arduino. Нарешті, підключіть вивід S (Signal) до A1 аналого-цифрового перетворювача Arduino. У цьому завданні ми будемо використовувати 5 світлодіодів різного кольору, підключених до цифрових виходів 8-12 плати Arduino Uno, якщо рівень води перевищує певне граничне значення від 200 до 800, що видається на аналоговий порт А1 плати.

Номер слайду 9

Пишемо скетч. У програмі ми зчитуватимемо аналогове значення напруги з виходу датчика та на основі його значення визначатимемо рівень води.

Номер слайду 10

Використана літератураhttps://роботехника18.рф/датчик-воды-ардуино/https://radioprog.ru/post/828https://microkontroller.ru/arduino-projects/kak-rabotaet-datchik-urovnya-vody-i-kak-ego-podklyuchit-k-arduino/Посилання на готовий проект:https://www.tinkercad.com/things/0 TU6x5 WMp. Nu-datchik-urovnya-vody/editel?sharecode=Va. Ozfecg. DBx-XLfyrzh. Chc. Fp8sd. Qo. Tw6e. NTMgy. CMazg

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
25 січня 2023
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку