Практичне заняття: Історичний портрет княгині Ольги

Про матеріал
Презентація до практичного уроку з історії України в 7 класі. Тема: Складаємо історичний портрет княгині Ольги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

4 жовтня. Класна робота. Практичне заняття: Складаємо історичний портрет княгині Ольги.

Номер слайду 2

Дайте відповідь. Які мала прізвиська княгиня Ольга. Назвіть членів сім’ї княгині Ольги. Чому Ольга взяла правління Київською Руссю в свої руки.

Номер слайду 3

Портрет. Княгиня Ольга. Завдання: За портретом опишіть зовнішній вигляд княгині Ольги

Номер слайду 4

Джерело № 1

Номер слайду 5

Джерело №2 Одні легендарні оповіді виводять родовід Ольги зі Пскова-Новгорода, інші — з Болгарії. Є перекази, які свідчать, що вона була дочкою чи онукою Гостомисла — новгородця, який закликав рід Рюрика на Русь і став його першим дорадником. Можливо, це версія пізнішого походження, мета якої — вивести родовід Ольги зі Пскова-Новгорода. Це є цілком виправданим, бо утверджує дві вагомі ідеї. По-перше, те, що Ольга мала цілком законні права на київський стіл і була його варта. По-друге, руську державність творили не самі варяги, а у тісному військово-політичному союзі та династичних зв’язках із місцевими народами. Крім того, легенди наголошують на тому, що характеру Ольги були притаманні «мудрість і смисленість» полян, але вона не відрізнялася полянською «тихістю і лагідністю».

Номер слайду 6

Джерело№3 Після трагічної смерті Ігоря влада перейшла до рук його дружини Ольги (945-964), бо син покійного, Святослав, не досяг повноліття. Нова володарка держави виявилася надзвичайно вольовою, владолюбною, холоднокровною і цілеспрямованою особою. Обдарована гострим розумом, вона збагнула задум деревлянської знаті й вирішила ліквідувати місцеве княжіння. У 946 р. за наказом Ольги винищується знать, спалюється столиця, скасовується правління місцевої династії Мала, котрий загинув чи був страчений. Деревлянська земля підпорядковується безпосередньо великій княгині. Налякані її рішучістю й жорстокістю, володарі місцевих княжінь не сміли виявити непокори. У 947 р. Ольга здійснила мудрий крок, реформувавши систему збору данини. Були встановлені норми податків і повинностей - устави, уроки, оброки, а також новий порядок їх стягнення. Представники княгині збирали їх в адміністративно-господарських осередках -погостах. Останні ставали опорними пунктами верховної влади на місцях, де її представники виконували також адміністративні й судові функції. Велика княгиня вжила заходів і для поповнення скарбниці добуванням хутра, полюванням на певних територіях, де встановлювалися знаки князівської власності. Ними ж позначалися й бортні дерева, звідки для держави брали мед і віск, які разом із хутром становили важливий товар для торгівлі з іншими країнами.

Номер слайду 7

Джерело №4 Княгиня Ольга. Перша свята жінка Київської РусіУ перші роки правління Ольга об’їхала всі державні володіння і побачила що кожне плем’я живе за власними язичницькими законами. А для єдності держави важлива однодумність. Тому княгиня наважується на довгу подорож до Константинополя. Костянтин Багрянородний був скорений красою цієї жінки. Він вирішує одружитись із нею. Та в княгині були інші наміри. Проявивши винахідливість, вона нагадала що за віросповіданням є язичницею, але готова з рук імператора прийняти християнство. Так, в ніч з 17 на 18 жовтня 957 року в Константинополі, в Соборі святої Софії, патріарх Феофіліктій і Костянтин VII Багрянородний особисто хрестили княгиню. Після обряду хрещення імператор знову спробував схилити княгиню до одруження, на що отримав відповідь : «не годиться хрещеному батьку за дочці женитися, то великий гріх». Така хитрість і жвавість розуму ще більше вразили Костянтина, тому відпустив він Ольгу в Київ із коштовними дарунками. Повернувшись додому, княгиня починає провадити активну політику з метою хрещення Русі. Але на той час її син Святослав вже був достатньо дорослий, щоб самостійно правити державою, а на додачу ще й ярим язичником. Тому у 962 році, він усунув старіючу матір від влади.

Номер слайду 8

Складіть історичний портрет за планом: Походження князя, факти його біографії. Особисті якості князя. Життєві принципи та мотиви поведінки. Протиріччя в особистості князя та його діяльності. Оцінка діяльності князя. Ваше ставлення до діяльності князя.

pptx
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
11769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку