Утворення Русі_князювання Аскольда і Діра

Про матеріал
Навчальний матеріал для вивчення курсу історії України у 7 класі при синхронній взаємодії учасників освітнього процесу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригадайте!Які племена слов’ян у 9 ст. заселяли українські землі?

Номер слайду 2

Передумови утворення держави у східних слов’ян. Розселення східнослов’янських племен на величезній територіїСтворення союзів східно-слов’янських племен. Виділення та посилення з-поміж інших союзів слов’янських племен союзу полян. Поява нерівності серед слов’ян. Формування феодальних відносин. Утворення нових територіальних об’єднань – князівств. Утворення найбільшого об’єднання – Руська земля

Номер слайду 3

Утворення Русі-України04 вересня 2022

Номер слайду 4

План: Походження назви Русь. Аскольд та Дір

Номер слайду 5

1. Походження назви Русь. Найбільше державне об'єднання, що утворилося в Середньому Подніпров'ї із племен полян, сіверян і уличів мало назву Русь або Руська земля.

Номер слайду 6

Теорії походження назви Русі:скандинавська теорія про те, що воно походить від слова ruotsi — фінської назви шведів, яка, у свою чергу, випливає з давньошведського слова rodr – гребтислов'янське походження слова «Русь», пов'язана з на­звами річок Рось, Роставиця, Русава, Русна в Центральній Ук­раїні гіпотеза про можливість існування зв'язку між цим словом і назвою кочового племені роксоланів, яка походить від іранського слова rhos — світлословом «Русь» літописці спо­чатку називали варягів, потім землі полян, а згодом ця назва стала вживатися й щодо інших східнослов'янських земель.

Номер слайду 7

Першими київськими князями були Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь. Пригадайте, що вам відомо про Кия, Щека, Хорива та Либідь?

Номер слайду 8

Робота з історичним джерелом «Про прикликання варягів»

Номер слайду 9

2. Аскольд та Дір. Близько 862 р. вони очолили руську військову дружину під час першого походу на Константинополь. За літописом, Аскольд і Дір близько 882р. були вбиті в Києві за наказом князя Олега.

Номер слайду 10

{8446 CEDA-719 A-4 C4 F-8 ACF-22938 FD7 F44 A}Князь. Роки правління. Внутрішня політика. Зовнішня політика. Аскольд і Дір. Які моменти князювання Аскольда та Діра зображено на ілюстрації?Робота з таблицею «Правління Аскольда і Діра»

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати § 3. Робота в контурній карті

pptx
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
1481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку