Презентація з історії України для 7 класу на тему: "Русь-Україна за Ольги та Святослава (середина – друга половина X ст.)"

Про матеріал
Презентація до уроку історії України для учнів 7 класу на тему "Русь-Україна за Ольги та Святослава (середина – друга половина X ст.)" до підручника Історія України 7 клас (Дрібниця В.О. та ін.).Можна використовувати, як для офлайн, так і для онлайн-уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україна за Ольги та Святослава (середина – друга половина X ст.).

Номер слайду 2

Мета уроку: характеризувати становище Русі за правління Ольги та Святослава; визначати їхню зовнішню та внутрішню політику; розвивати в учнів уміння на основі джерел інформації аналізувати історичні факти й події та оцінювати їх, давати стислу характеристику історичним діячам та визначати їхню роль в історичному процесі; сприяти національно-патріотичному вихованню учнів

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. 1. Як називалося найбільше державне утворення східних слов'ян, яке виникло в 9 ст.? 2. Поясніть походження назви Русь. 3. Назвіть перших київських князів і визначте, яку роль вони відіграли в становленні держави. 4. Що спільного та відмінного ви можете назвати у внутрішній та зовнішній політиці Олега та Ігоря?

Номер слайду 4

План Русь за правління Ольги (945-964 рр.) Русь за правління Святослава Хороброго (964-972 рр.)

Номер слайду 5

Ольга — велика княгиня київська, мати Святослава Ігоровича. Після вбивства деревлянами в 945 р. її чоловіка Ігоря, Ольга правила Руссю до змужніння Святослава Ігоровича. Русь за правління Ольги (945-964 рр.)

Номер слайду 6

Працюємо з підручником с. 29

Номер слайду 7

Прийшовши до влади, Ольга насамперед придушила повстання деревлян, повернувши деревлянську землю під владу Києва, обклала її даниною, помстилася за смерть Ігоря. Також княгиня була змушена розпочати зміни, які ми, сучасники, називаємо реформами. Реформа – це докорінна перебудова, зміна, нововведення Реформи княгині Ольги Поширювала феодальну власність на землю. Запровадила розміри державної данини, порядок її збирання  (уроки) й місця для збору данини (погости). Розвивала мирну форму міжнародних відносин (дипломатію). Реформи княгині Ольги були вирішальним кроком перетворення племінних княжінь на державу Русь-Украіну.

Номер слайду 8

Працюємо з підручником с. 30

Номер слайду 9

Політика княгині Ольги Внутрішня: Зовнішня: - Придушила деревлянське повстання; - сприяла розвитку господарства; - Провела реформу системи збору данини : - точно встановлювались норми данини,податків, повинностей, ”уроків”, “оброків”; - встановлювався новий порядок стягнення данини і податків через представників князя; - засновані центри збору данини - ПОГОСТИ; - Використовувала якісно нові підходи у зміцненні міжнародного авторитету Русі, - віддавала перевагу мирним способам перед воєнними: - у 946р. та 957р. здійснила два дипломатичних візити до Константинополя, уклала угоди з Візантією; - з метою встановлення мирних і дружніх відносин з германським імператором Оттоном І відправила до нього послів.

Номер слайду 10

Русь за правління Святослава Хороброго (964-972 рр.) Сина Ольги та Ігоря — Святослава — багато істориків уважають одним із найбільш виразних і характерних особистостей представників руських князів. Інші називають його войовничим ватажком, далекоглядним політиком, мудрим державним діячем, добрим полководцем. Ким же він був насправді? Чому на його черепі печенізький князь викарбував такі слова: «Чужої землі шукаючи, свою втратив»?

Номер слайду 11

Святослав залишався язичником, не бажаючи хреститися, як мати. Усе своє життя провів князь у походах. У 964 р. Святослав повів свої війська на річки Ока й Волга. Він підкорив в’ятичів, завдав удару волзьким булгарам і буртасам (мордві). Працюємо з підручником с. 32 Як джерело характеризує князя Святослава?

Номер слайду 12

ПОХОДИ КНЯЗЯ СВЯТОСЛАВА. Зовнішня політика. 965 р. — Підкорення Волзької Булгарії. 965 р.  — розгром Святославом Хозарського каганату. 3. 968 р. — перший Болгарський похід князя Святослава. 4. 968 р. — перемога Святослава над печенігами в битві під Києвом. 5. 970—971 рр. — другий Болгарський похід Святослава. За угодою з Візантією Святослав зрікся своїх володінь на Балканах, обіцяв не піднімати зброю проти імперії. Візантійці не перешкоджали руському війську повернутися додому. Частина військ поверталася на Русь суходолом, частина, на чолі зі Святославом, — на човнах Дніпром. Невеликий загін князя потрапив у пастку печенігів на чолі з ханом Курею біля Дніпрових порогів. Тут відбулася жорстока битва, у якій Святослав загинув.

Номер слайду 13

Князь Святослав приділяв велику увагу активній зовнішній політиці, яка мала завойовницьку спрямованість. Талант полководця не завжди поєднувався з політичною далекоглядністю князя. • Численні війни Святослава спричинили виснаження Русі-України; було втрачено дипломатичні зв'язки з провідними християнськими державами, налагоджені Ольгою. • Із загибеллю Святослава в історії Русі-України завершилася доба далеких воєнних походів. Наступники князя зосередилися на освоєнні раніше приєднаних земель і розбудові держави. ВИСНОВОК

Номер слайду 14

Оцініть свою роботу на уроці:

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати §5 с.29-34. Вивчити нові поняття, вміти застосовувати їх при аналізі життєвих та історичних ситуацій. Продовжити складати таблицю вправа 6 с. 20.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
1411
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку