Практичне заняття: "Історичний портрет князя Святослава."

Про матеріал
Розробка уроку з історії України (7 клас) на тему: « Історичний портрет князя Святослава.» містить матеріали для практичного заняття ( історичні джерела різного типу: візуальні, письмові, тощо)
Перегляд файлу

Практичне заняття: Історичний портрет князя Святослава.

(Історія України, 7 клас)

 

Мета: сформувати вміння аналізувати внутрішню та зовнішню політику Святослава, прослідкувати напрями воєнних походів князя, працювати з історичними джерелами, складати історичний портрет князя, працювати з контурною картою; давати власну оцінку діяльності князя; сприяти формуванню толерантного ставлення до думок інших.

Тип уроку: формування практичних вмінь і навичок.

Форма уроку: практичне заняття.

Обладнання: підручник, атлас, карта «Київська держава за князювання Ольги та Святослава», контурні карти, картка самооцінювання, матеріали, підготовлені вчителем до практичного заняття.

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

    ІІ.  Актуалізація опорних  знань

Історію творять люди своєю діяльністю. Про одних забувають, а інших пам’ятають через віки, особливо тих, хто боронив і звеличував свою державу. Саме про одного з таких українських державотворців ми сьогодні й поговоримо. На минулих уроках історії України ми вже зустрічалися з цією людиною, яка уславилася, перш за все, як відважний  воїн і талановитий полководець.

Бесіда за запитаннями:

  1. Про якого історичного діяча йдеться?» 

 

«Був це сміливий князь — вояка,
Все в таборі проживав
І ціле життя відважно
З ворогами воював.
Як на кого йшов війною,
То казав: «Іду на вас!».
Ненадійно на ворога
Не напав він ані раз.»        (вірш Ю. Шкрумеляка)

 

  1. Які мав прізвиська князь Святослав.
  2. За що Святослав отримав ці прізвиська.

 

    ІІІ. Проведення практичного  заняття.

План:

1.Особистість князя Святослава.

2. Походи князя Святослава та його внутрішня політика.

3. Оцінка діяльності князя Святослава.

                             

                                               

Святослав. Художник Мо Хао

 

  1. Особистість князя Святослава.

Історичні джерела про зовнішність і характер Святослава
(робота з фрагментами історичних джерел)

Запитання:
1) Порівняйте реконструкцію портрета і словесний опис зовнішності князя Святослава.

2) Кого, згідно з описом джерела, нагадував князь Святослав?
3) Про які риси характеру Святослава дізнаємося з уривків із джерела?

Як автор джерела ставиться до Святослава?

 

  Джерело № 1 Візантійський історик Лев Диякон, який супроводжував візантійського імператора Василія ІІ у війні з болгарами, особисто бачив руського князя і залишив про це спогади («Історія»): «Імператор зголосився на переговори і в позолоченій зброї, на коні приїхав до берега Дунаю в супроводі великого загону вершників, що виблискували зброєю. Святослав переїздив через ріку в човні і, сидячи за веслом, гріб разом з іншими без жодної різниці. На вигляд він був такий: середній на зріст, не дуже високий, не дуже низький, з густими бровами, з блакитними очима, з плоским носом, з голеною бородою і з густими вусами. Голова в нього була зовсім гола, а тільки з одного боку її висіло пасмо волосся, що означало знатність роду; шия кремезна, міцна, плечі широкі і весь стан досить стрункий. Він здавався похмурим і диким. В одному вусі стриміла в нього золота сережка, прикрашена двома перлинами, з рубіном, посеред них установленим. Одяг на ньому був білий, нічим, крім чистоти, від інших не відмінний».  

Лев Диякон, «Історія»

  Джерело № 2

1.  «Сам був хоробрий і легкий. Ходячи, яко пардус, багато воєн він чинив. Возів же за собою він не возив, ні казана не брав, ні м’яса не варив, але, потонку нарізавши конину, або звірину, або воловину і на вуглях спікши, це він їв. Навіть шатра він не мав, а пітник слав і сідло клав у головах. Такими ж і всі інші вої його були. І посилав він до інших земель послів, кажучи: “Хочу на вас іти”».

2.  Розповідаючи про похід князя Святослава на Балкани 967 р., літописець наводить переказ про те, як візантійський імператор з’ясовував Святославову вдачу: «Коли прийшли грецькі посланці до нього і піднесли дари, він і не глянув на них, а повелів сховати їх... І мовив один: “Спитай його ще один раз. Пошли ще йому оружжя”. І принесли йому меч, і він, узявши, став любуватися ним, і хвалити, і дякувати цесареві”. І прийшли послані назад до цесаря, і повідали все, що було. І сказали: “Лютим буде сей муж, бо майном нехтує, а оружжя бере. Згоджуйся на данину»

                                                                       «Повість минулих літ»  

 

Перегляд відеоматеріалу про Святослава  (Князь Святослав Хоробрий)

https://www.youtube.com/watch?v=Xj2vmh7olAo&ab_channel=%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%96%D0%B9%D0%93%D0%B5%D1%82%D1%8C%D0%BC%D0%B0%D0%BD

 

2. Походи князя Святослава та його внутрішня політика.

1) Роздивіться карту на с. 27 (підручник Історія України 7 клас: В.С.Власов, О.Є.Панарін, Ю.А.Топольницька.- Київ: Літера ЛТД, 2020.), атлас, карта «Київська держава за князювання Ольги та Святослава».

Визначте напрямки воєнних походів князя Святослава, установіть їх перебіг.

2) Якими були результати та наслідки цих походів?

3) Які східнослов’янські племена були підкорені князем і включені до складу Руської держави?

4) Робота з контурною картою.

а) Зафарбувати територію Київської держави на початок князювання Святослава.

б) Позначити стрілками напрямки воєнних походів Святослава, вказати роки, коли вони відбулися, позначити місця найбільших битв.

в) Зобразити державу, знищену дружиною князя в 965р.; назвати місто, куди князь хотів перенести столицю; показати місце загибелі князя.

 

5) На основі документа поясніть, у чому полягала сутність змін в державі, проведених Святославом?

 

Джерело № 3  «У рік 969. сказав Святослав матері своїй і боярам своїм: «Не любо мені є в Києві жити. Хочу жити я в Переяславці на Дунаї, бо то є середина землі моєї. Адже там усі добра сходяться: із Греків—паволоки, золото, вино й овочі різні, а з Чехів і з Угрів— сребро й коні, із Русі ж — хутро, і віск, і мед, і челядь». І мовила йому мати: «Чи бачиш ти, що я недужа? Куди ти хочеш іти од мене?». … І по трьох днях померла Ольга. … Святослав посадив Ярополка в Києві, а Олега в Деревлянах. У цей же час прийшли люди новгородські, просячи князя собі. … І взяли новгородці Володимира собі, і пішов Володимир з Добринею, вуєм своїм, до Новгорода, а Святослав — до Переяславця».                                                                                                                                           «Повість минулих літ»  

 

3. Оцінка діяльності Святослава.

1) Прочитайте оцінки діяльності князя Святослава істориками, оберіть ту, з якою ви погоджуєтесь, або сформулюйте власну і поясніть свої думки.

а) М. Грушевський: «Святослав належить до найбільш виразних і характеристичних фігур між давніми руськими князями. … Роль князя-правителя, голови держави зовсім сходить на другий план перед войовничим ватажком. Це чистий запорожець на київському престолі…».

б) Є. Голубинський: він «не думав анітрохи про державу і, абсолютно покинувши її напризволяще, він мріяв тільки про те, щоб зрівнятися у славі з своїми норманськими предками, щоб шукати єдино військових пригод і військових доблестей»

в) С. Корф: він «здійснював війни і походи за найрізноманітніших приводів, іноді в цілях наживи, іноді з метою завоювань, іноді завдяки просто тому, що йому «не сиділося»

г) Б. Рибаков: в усіх діях Святослава «видно руку полководця і державного діяча, зацікавленого у піднесенні Русі і підсиленні її міжнародного становища. Походи Святослава були мудро задумані і блискуче здійснені. У всіх сучасників цей юний переможець викликав захоплення. Вороги-візантійці захоплювалися його мужністю і хоробрістю, наводили його промови, звернені до руських воїнів. Візантійський імператор, який спробував під час зустрічі здивувати київського князя блиском імператорського одягу, був сам здивований простотою і скромністю зовнішнього вигляду князя-богатиря».

д) М. Котляр «…князь за допомогою воєнних походів розв’язував життєво важливі для Русі справи взаємин з агресивними сусідами. В цьому він відрізнявся від інших середньовічних князів і королів хіба що тим, що був більш удачливим у війні. Та й про рідну землю Святослав турбувався не менше від своїх попередників».

(О. І. Пометун, Н. М. Гупан.  Практичні заняття з історії в основній школі. Методичний посібник)

 

ІV. Підсумки уроку:

 Гра «Займи позицію». 

Святослав - видатний державець чи нерозсудливий воїн? (Учні висловлюють свою думку, займаючи певне місце біля дошки).

Висновок: Князь Святослав уславився як відважний воїн, талановитий полководець. Ставши самостійним правителем, Святослав здійснив походи з метою зміцнення Русі і примусив сусідні держави зважати на її інтереси. Нестор-літописець порівнює хоробрість князя із гепардом. За роки свого правління він пройшов походами від Середнього Поволжя до Каспію й далі Північним Кавказом і Причорномор`ям до візантійських володінь на Балканах.                                                                                                                                                                         І, мабуть, найсправедливіше його оцінили сучасники  як Святослава Хороброго.

Контроль навчальних досягнень.

Заповнення  картки для самооцінювання на уроці.

 

Карта самоконтролю

Вид діяльності

 

Порівняння

портрету та опису

Опис характеру князя

Робота з картою (воєнні походи)

 

Робота з контурною картою

Оцінка діяльності князя.

«Займи позицію»

Бали

 

2 б. -

2 б. -

2 б. -

3 б -

3 б. -

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку