Презентація з історії України 7 клас.

Про матеріал
Презентація з історії України на тему “Культура українських земель у другій половині XIV-XV ст.”. Презентація є чудовим демонстраційним матеріалом до уроку у 7-му класі , надасть інформацію про розвиток культури на українських землях в XIV-XV ст.,а саме про розвиток освіти,архітектури,образотворчого мистецтва,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України 7 клас. Підготувала вчитель історії Маслова Віталія Миколаївна

Номер слайду 2

Культура українських земель XIV–XV століть

Номер слайду 3

У XIV-XV ст. розвиток культури на українських землях мав свої особливості. українці не мали власної держави, їхні землі були роз’єднані й перебували в складі інших держав, які не дбали про розвиток української культури. українським землям продовжували дошкуляти турецько-кримські набіги.

Номер слайду 4

Під час цих нападів у вогні пожеж згоріли церкви, монастирі, школи й інші освітні та благодійні заклади, бібліотеки й архіви. Це затримувало розвиток освіти та культури в цілому. В українських містах збільшується кількість іноземних колоністів, що, з одного боку, спричиняє поступове витіснення з великих міст руської (староукраїнської) мови, культури, православної церкви, а з іншого — приносить із собою здобутки західноєвропейської культури, освіти, науки та технічні досягнення.

Номер слайду 5

Галузь культури

Номер слайду 6

Освіта Православні церкви та монастирі й надалі були центрами освіти. У школах, що діяли при монастирях, церквах, благодійних установах і маєтках, навчалися діти феодалів і багатого міщанства, селян і ремісників. Підручниками були церковні книги, а вчителями — духовенство. Діти вивчали азбуку та склади, потім — читання, ще пізніше — арифметику, навчалися церковних співів і письма.

Номер слайду 7

Освіта. Наприкінці XIV ст. на українських землях при католицьких монастирях і костелах починають відкривати латинські школи. Знання латини, що була в ті часи мовою католицької церкви, держави, науки та школи, відкриває українській молоді шлях до європейської освіти. Дедалі частіше українці їдуть здобувати вищу освіту в європейські університети.

Номер слайду 8

Вищий навчальний заклад

Номер слайду 9

Карлівський університет. У 1347 р. був відкритий Карлів університет у Празі, у якому навчалися вихідці з Великого князівства литовського. У Карловому університеті був створений спеціальний литовський колегіум.

Номер слайду 10

Краківський університетв 1364 р. відкрився Краківський університет (Польща), то багато українців почали там здобувати вищу освіту. Більшість із них була синами ремісників і походила з великих міст.

Номер слайду 11

Юрій Котермак (1450—1494 рр.). Він народився в сім'ї дрогобицького ремісника. З 1481 до 1482 був ректором Болонського університету — в історію якого він увійшов під іменем «Джорджо да Леополі» — Юрія зі Львова.

Номер слайду 12

Галузь культури

Номер слайду 13

Книгодрукування. У XIV-XV ст. продовжує розвиватися світська й церковна література. Книги, як і раніше, були рукописними. Основним центром книгописання залишався Київ. Наприкінці XV століття виникло книгодрукування церковнослов’янською мовою. Першодрукарем став німець Швайпольт Фіоль, котрий у 1491 році в місті Краків видрукував кирилицею чотири книги для церковної служби в православних церквах: «Октоїх», «Часослов», «Тріодь Постна», «Тріодь Квітна».

Номер слайду 14

Усна народна творчість. У XV ст. зароджується епічна поезія історичні пісні, балади , думи. Історичні пісні прославляли боротьбу героїв із татарами й турками.

Номер слайду 15

Галузь культури

Номер слайду 16

АРХІТЕКТУРАУ центральній частині міста відповідно до норм маґдебурзького права розташовувалася прямокутна торгова (ринкова) площа. У ХІV—ХV ст. середину ринку щільно забудовували. Тут була ратуша, торгові лавки, міська вага, інколи майстерні ремісників і житлові будинки. У містах формувалася прямокутна сітка вулиць, головні з яких ішли до ринкової площі. Поряд із площею були розташовані головні храми.

Номер слайду 17

Упродовж XIV-XV ст. на українських землях активно продовжується будівництво оборонних споруд.

Номер слайду 18

Кам’янець-Подільська фортеця

Номер слайду 19

П'ятничанська вежа. Свято-Покровська церква (Сутківці)

Номер слайду 20

Олеський замок. Замок Паланок

Номер слайду 21

Хотинська фортеця

Номер слайду 22

Аккерманська фортеця або Білгород-Дністровська фортеця

Номер слайду 23

Галузь культури

Номер слайду 24

Образотворче мистецтво. В образотворчому мистецтві тієї доби найбільш поширеними видами були фрески, іконопис, книжкова мініатюра.

Номер слайду 25

З-поміж відомих фресок, що збереглися до сьогодення варто виділити розписи Вірменського собору у Львові, каплиці в селі Горяни біля міста Ужгород, Бакотського монастиряІконописними центрами були Київ, Перемишль, Луцьк, Львів. В іконах з’явилися зображення рослин, предметів побуту. Із XV століття поширились ікони, намальовані на дошках. Зразками тогочасного іконопису є ікона Богородиці з пророками з церкви у Підгірцях, Богородиця Одигітрія з Луцька. Книжкову мініатюру тієї доби яскраво ілюструє Київський Псалтир, створений у 1397 році. В ньому вміщено понад три сотні ілюстрацій.

Номер слайду 26

Вірменський собор (Львів)

Номер слайду 27

Ікона Богородиці з пророками з церкви у Підгородцях. 

Номер слайду 28

Київський Псалтир

Номер слайду 29

Домашнє завдання§ Опрацювати параграф у підручнику Культура українських земель XIV–XV століть. Уявити себе екскурсоводом і провести екскурсію на тему«Фортеці та замки України».

pptx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку