Практичне заняття. Повсякденне життя мешканців України наприкінці ХVІІІ - у першій половині ХІХ ст."

Про матеріал
Завдання до практичного заняття з теми: " "Повсякденне життя мешканців України у XVIII – першій половині XIX". Матеріал розроблений як додатковий до підручника.
Перегляд файлу

               Практичне заняття. Повсякденне життя

                             з історії України, 9 клас

1. Скласти таблицю «Повсякденне життя наприкінці XVIII — у першій половині XIX ст.»

Верстви населення

Економічні умови життя, праці та відпочинку

Соціальні норми поведінки

Селяни

  натуральне господарство, вирощування зернових, льону, конопель.

  розведення худоби.

  домашні промисли (ткацтво, гончарство).

  відсутність оплачуваної відпустки.

  Патріархальний уклад життя, велика родина.

  Традиційні ремесла та сільське господарство.

  Обмежений доступ до освіти та медицини.

  Часті колективні роботи (оброки, панщина).

  Пов'язаність з природою, віра в прикмети та магію.

Дворяни

  • отримання доходів від оренди землі, продажу сільськогосподарської продукції.
  • інвестування в промисловість.
  • організація полювання, риболовлі.

  Високий рівень грамотності, знання іноземних мов.

  Зайняття мистецтвом, музикою, літературою.

  Подорожі за кордон.

  Служба в армії або на державних посадах.

  Організація балів, прийомів, свят.

Міщани

  торгівля різноманітними товарами.

  ремесла (ковальство, столярство, годинникарство).

  банківські операції.

  Активна участь у громадському житті міст.

  Розвиток торгівлі та ремесл.

  Прагнення до збагачення та соціального піднесення.

  Інтерес до нових ідей та мод.

  Створення громадських організацій.

Робітники

  заробітна плата в натуральному вигляді або грошима.

  відсутність соціального страхування.

  ненормований робочий день.

  Важка фізична праця в несприятливих умовах.

  Низька заробітна плата.

  Обмежений вільний час.

  Створення робітничих об'єднань.

  Часті страйки та протести.

 

 

 

2. Дайте відповідь на пит.4 на стор.92.

Складіть меню повсякденного і святкового обіду тогочасних українців.

                                           Меню

                      обіду тогочасних українців

Повсякденне:

  • борщ,
  • пшоняний куліш,
  • різні каші,
  • галушки,
  • вареники,
  • картопля,
  • вівсяний кисіль.
  • узвари зі свіжих та сушених фруктів і хлібний, грушевий, буряковий, яблучний та березовий квас

Святкове:

  • м’ясо,
  • варені та смажені яйця,
  • пироги з рибою,
  • хмільний мед і пиво

3. Напишіть висновки, у яких зазначте які зміни відбулися або ж не відбулися у повсякденному житті міщан, селян, дворян та робітників.

                                        Висновки

У селян в XIX столітті з'являлося більше можливостей, але зменшувалася кількість землі. Одночасно, із зростанням кількості міщан, у структурі мешканців міст все менше залишалося українського населення, оскільки провідні позиції тут стали займати міщани та купці — вихідці з Росії, євреї, представники інших національностей. Дворяни змогли отримувати більше доходів від оренди землі, продажу сільськогосподарської продукції. А робітники – отримання заробітної плати в натуральному вигляді або грошима, відсутність соціального страхування та ненормований робочий день.

docx
До підручника
Історія України (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням історії) 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
5 грудня
Переглядів
206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку