Практичне завдання: опис маршруту руху за допомогою топографічної картикарти

Про матеріал
В завданні необхідно за допомогою легенди карти пройти за маршрутом контрольних точок і зробити опис
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ КАРТИ ТА МАГНІТНОГО КОМПАСУ Навчальні питання: І . Магнітний компас. ІІ. Магнітний азимут ІІІ. Дирекційний кут ІУ. Рух за азімутом У. Визначення точки стояння

Номер слайду 2

І . МАГНІТНИЙ КОМПАС

Номер слайду 3

Види: Адріанова Артилерийський Спортивний (туристичний) При орієнтуванні на місцевості найбільш широко застосовується компас Адріанова і артилерійський компас АК.

Номер слайду 4

Компас Адріанова складається з корпуса, у центрі якого на вістря голки поміщена магнітна стрілка. При незагальмованому стані північний кінець стрілки встановлюється в напрямку на Північний магнітний полюс.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кругова шкала (лімб) розділена на 120 розподілів, ціна розподілу 3°. Шкала має подвійну оцифровку: внутрішню – по ходу годинної стрілки від 0 до 360° через 15° (5 розподілів шкали) зовнішню – проти ходу годинної стрілки через 5 великих розподілів кутоміра (10 розподілів шкали).

Номер слайду 7

Артилерійський компас (АК) 1 – корпус компаса; 2 – корпус лімба; 3 – кутомірна шкала(лімб); 4– кришка з дзеркалом, вирізом для візування, засувкою; 5 – магнітна стрілка; 6 – виступ гальмового важеля стрілки

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Туристичний

Номер слайду 10

Правила користування компасом. - Перевірити чутливість магнітної стрілки. - При роботі необхідно відходити від ліній електромережі, залізничного полотна, бойової техніки і великих металевих предметів на відстань 40 – 50 м

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Визначення напрямків на сторони обрію. Відпускають гальмо і повертають компас так, щоб північний кінець стрілки збігся з нульовим відліком. Потім візують через цілину і мушку, замічають орієнтир, що використовують для вказівки напрямку на північ з місця стояння.

Номер слайду 13

ІІ Магнітний азимут

Номер слайду 14

Магнітний азимут – горизонтальний кут, що вимірюється за ходом годинникової стрілки від основного напрямку магнітного меридіана до напрямку нА предмет. Його значення можуть становити від 0 до 360

Номер слайду 15

Азимут напрямку з точки стояння на місцевий предмет називають прямим магнітним азимутом. У деяких випадках, наприклад для знаходження зворотного шляху, використовують зворотний азимут, який відрізняється від прямого на 180°.

Номер слайду 16

ІІІ ПРАВИЛА ВИМІРЮВАННЯ НА КАРТІ. Дирекційний кут

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дирекційний кут кут α, що вимірюється по ходу годинникової стрілки від 0 до 360° між північним напрямком вертикальної сітки карти і напрямком на об’єкт.

Номер слайду 22

Дирекціоні кути напрямків вимірюють транспортиром.

Номер слайду 23

Приклад ά = 97°12', то Ам = 97°12' - (2°10'+10°15') = 84°47'. ПЕРЕВЕДЕННЯ У МАГНІТНИЙ АЗІМУТ

Номер слайду 24

Перехід від дирекційного кута до магнітного азімута за допомогою поправки напрямку (ПН) ПН=МС +/_ ЗМ де: МС- МАГНІТНЕ СХИЛЕННЯ ЗС- ЗБЛИЖЕННЯ МЕРИДІАНІВ

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

ІУ. РУХ ЗА АЗІМУТОМ.

Номер слайду 34

Суть руху за азимутами полягає в дотриманні на місцевості заданих напрямків і відстаней. Напрямків руху дотримуються за допомогою компаса, відстані вимірюють кроками або визначають за спідометром.

Номер слайду 35

Вибір маршруту для руху по азимутах

Номер слайду 36

Підготовка даних для руху за азимутами полягає у вивчені місцевості за картою, виборі маршруту й орієнтирів на його ділянках, знаходженні магнітних напрямків і відстаней між вибраними орієнтирами, оформленні даних на карті або складанні схеми (таблиці) руху.

Номер слайду 37

Вимоги до маршруту: мінімальна кількість поворотів -точки повороту маршруту вибирають біля орієнтирів, які можна легко розпізнати відстані між орієнтирами при пересуванні за маршрутом удень не повинні перевищувати 1 – 2 км.

Номер слайду 38

Схема руху за азимутом № точки Ділянка маршруту Магнітн Азимут, Ам Відстань, м Відстань, Пара кроків Час, хв. 1 Сарай – курган 20 1230 820 14 2 Курган – будинок лісника 330 1250 835 14 3 Будинок лісника – перехрестя доріг 25 350 235 4 4 Перехрестя доріг – міст 335 850 565 10

Номер слайду 39

Обхід перешкод Якщо під час руху за азимутом на шляху зустрінеться перешкода, потрібно: запам’ятати орієнтир на протилежному боці перешкоди в напрямку руху; визначити до нього відстань і додати до пройденого шляху, після цього, обійшовши перешкоду, підійти до вибраного орієнтира і, визначивши за компасом напрямок шляху, продовжити рух.

Номер слайду 40

Обхід перешкод: а – протилежну сторону перешкоди видно; б – протилежну сторону перешкоди не видно

Номер слайду 41

Точність руху за азимутами Звичайне відхилення від точки повороту, до якого потрібно вийти, не перевищує 1/10 пройденої відстані, тобто це 100 м на кілометр шляху. Якщо задану відстань пройдено, а орієнтира не видно, його слід шукати в межах кола, радіус якого 1/10 відстані.

Номер слайду 42

У. ВИЗНАЧЕННЯ СВОГО МІСЦЯ СТОЯННЯ

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Орієнтування карти по компасу: а - компас встановлений на вертикальній лінії координатної сітки; б – компас встановлений на бічній (західній) стороні рамки карти.

ppt
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
2708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку