Практичний посібник " Рецепти виготовлення безпечних побутових хімікатів"

Про матеріал

Посібник " Миючі засоби своїми руками" містить рецепти виготовлення безпечних побутових хімікатів. Тож заради свого здоров'я, здоров'я всієї планети варто замінити, по можливості, продукцію побутової хімії її безпечними аналогами, тобто екологічно чистими замінниками.

Перегляд файлу

                             Рецепти виготовлення  безпечних побутових хімікатів

 

Дезінфікуючий спрей для ванної кімнати, туалету та дверних ручок

1 склянка води

1 чайна ложка лавандової олії (лаванда має дезинфікуючі властивості)

1 столова ложка спирту

Налийте спирт, додайте масло лаванди, струсіть цю суміш та додайте воду. Спреєм потрібно збризнути поверхню, яку хочете дезінфікувати, та залишити його на 15 хвилин. Строк придатності спрею необмежений.

Замість прального порошку

Луг (каустична сода або гідрохлорид натрію) — 50 г

Вода – 100 мл

Кокосова олія – 150 г

Рицинова олія (касторка) – 1 столова ложка

Холодну воду наливаємо в каструлю і повільно додаємо луг. Ставимо на водяну баню. Коли розчин стане гарячим і тягучим (не доводимо до кипіння), вимикаємо вогонь. Залишаємо розчин охолоджуватися на дві години до 35-40 градусів. Гарячі випари дуже їдкі, їх не можна вдихати. Коли суміш охолоне, додаємо кокосову олію – вона дуже добре піниться і має гарні очищувальні властивості. Якщо олія загусла, перед тим розігріваємо її  на водяній бані. Потім додаємо касторку (це чудовий відбілювач). Коли готова суміш охолоне, перемішуємо її сталевою ложкою та збиваємо вінчиком до кольору і консистенції ванільного соусу. Вона має стати непрозора і густа. Заливаємо у формочки. Через 24 години милом можна прати. Подрібнене мило кидають у пральну машинку. Для прання дитячого одягу можна до води додати відвар з ромашки (50 г відвару, 50 г води).

Рідина для миття скла

Для цього потрібно лише розбавити дві чайні ложки оцту в 1 л води.

Для тих, кому не подобається запах, оцет можна замінити лимонним сік або содою, а потім насухо протерти газетою.

Миючий засіб для будинку

Змішайте 2 чашки води, 20 крапель натурального мила, додайте по 15 крапель масла чайного дерева і лаванди.

Таким засобом можна мити будь-які поверхні: столи, дошки, туалети, раковини і стіни.

Скраб для туалету.                                             

 Збризніть унітаз оцтом, лимонним соком або саморобним миючим засобом для дому. Посипте содою. Залиште на 10 хвилин, потім потріть щіткою для туалету. Засіб також прекрасно підходить для раковин.

 

 

Засіб для миття духовки

Кращий засіб для миття духовки - це мити її вчасно. Краща порада - це засипати свіжу пляму кам'яною сіллю, до того, як духовка охолоне. Після охолодження духовки пляму буде просто відчистити вологим рушником.

Протигрибковий засіб

Грибок надзвичайно шкідливий для людських легенів, з ним складно боротися, і краще заздалегідь починати профілактику. Змішайте 2 чашки води з 3 краплями ефірного масла чайного дерева. Раз на тиждень, розпилюйте засіб на стіни і насухо протирайте. Натуральні антисептичні властивості олії чайного дерева запобігають появі грибка і цвілі.

Пом'якшувач для білизни

1 склянка питної соди

4 склянки теплої води

8 склянок  оцту

ефірні масла

Спочатку змішати оцет і воду, а потім обережно і поступово додавати соду, постійно помішуючи. Дочекатися кінця реакції (а вона може бути бурхливою! Стежте за цим і візьміть для приготування посуд вище), потім перелити в бутель, де вона буде зберігатися. Додати туди 1/3 ч. л. будь-яких ЕМ ( ефірних масел). Закрити кришкою і струсити. Перед кожним використанням всякий раз струшувати!Дозування: від 1/2 до 1 склянки на початку циклу полоскання.

Засіб для кухні та ванної

1/2 склянки харчової соди

1/2 склянки рідкого мила (чи залишки твердого, перетерти на мильну стружку і розвести водою)

1/8 - 1/4 склянки оцту

Сухий пральний порошок

2 чашки тертого мила(приблизно 1 шматок, можна господарське)

1 чашка кальцинованої соди

1 чашка бури   (добре перемішати і висипати в герметичний контейнер)

Домашній плямовивідник

Беремо 1 склянку гарячої води

Пів -склянки харчової соди

Пів -склянки перекису водню

Все змішуємо і зливаємо в пляшку-спрей.

 

Засіб для полірування меблів

1 чашка оливкової олії

½ чашки лимонного соку

Змішати оливкове масло з лимонним соком і помістити в пляшку зі спреєм. Перед кожним використанням збовтувати.

Нанесіть невелику кількість складу на суху ганчірку і розподіліть по меблях. Іншою ганчірочкою натріть поверхню меблів до блиску.

Засіб для миття посуду

½ склянки рідкого мила

½ склянки води

1 ч. ложка лимонного соку

Домашній засіб для чищення унітазів

Налийте у ємність 2 літри води, 1 склянку перекису водню і 1 столову ложку аміаку. Ретельно перемішайте. Залийте все це з унітаз, і закрийте кришку.

Залиште на 30 хвилин. Відкрийте кришку і промийте щіткою.

Легко і просто Ваш унітаз блищить!

Миття вікон і дзеркал

Візьміть столову ложку-дві картопляного крохмалю, розведіть його в літрі води кімнатної температури, намочіть у цьому розчині ганчірку і протріть нею скла.

Потім беріть в свої умілі ручки чисту суху м'яку ганчірку і витріть все, що ви намазюкали  крохмалем. Результат вас здивує - скло від такої процедури засяє кришталевим блиском. Від мазуту і фарби за допомогою крохмалю ви не позбудетеся, а от від звичайної пилу і забруднень - легко. І сил ви витратите куди менше на миття вікон і хімічними речовинами ваші легені не наберуться. Використовуйте також миючі засоби без фосфатів і не буде шкоди ні вам, ні навколишньому середовищу.

Замінник дезодоранту

Красива упаковка, приємний дизайн, а що в складі? Просто Чорнобиль у дрібній розфасовці. Алюміній - це ж п'ята колона в жіночому організмі! Він провокує зростання пухлин. Потім хірурги шматують жіночу красу і не завжди з благополучним результатом. Дівчата, дівчата, жінки! Зберіть свої дезодоранти в пакет і - в сміттєвий контейнер.

У вас в будинку знайдеться харчова сода? Візьміть чистий бинтик, намочіть водою і посипте його содою. Потім акуратно протріть свої чисто вимиті пахви. На день сода вас позбавить від всякого неприємного запаху і на все життя від неприємних візитів до лікарів.

 

 

Комунальний заклад освіти Дерезуватський НВК

 

 

 

       Миючі засоби

       своїми руками

                                      ( практичний  посібник)

 

      

 

                                           учитель хімії : Довга Л.В.

 

 

                                               

docx
Додано
9 травня 2018
Переглядів
1073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку