Практикум "Розвиваємо емоційний інтелект у дошкільників"

Про матеріал
В цьому матеріалі Ви знайдете відповіді на запитання "Чому ж так важливо навчити дитину товаришувати зі своїми емоціями?" та "Як це зробити, застосовуючи дидактичні ігри та вправи?"
Перегляд файлу

Розвиваємо емоційний інтелект дошкільників

Світ кожної дитини  є неповторним та особливим. І ми, дорослі, докладаємо всіх зусиль, аби вони мали благополучне життя. Ми вчимося вирішувати питання, пов’язані з фізичним здоров`ям: відрізняємо симптоми, моніторимо зміни, звертаємось по рекомендовану допомогу. Але чи готові ми, коли постають проблеми психічного здоров`я? Говорити про важливість психічного здоров`я вкрай необхідно: так само як ми дбаємо про наш фізичний стан, розвиваємо наш тілесний імунітет, нам важливо турбуватись і про психічне здоров`я, аби навчитись долати труднощі психологічного характеру, покращувати психологічне благополуччя дітей.

Психічне здоровя – це динамічний процес психічної діяльності, якому властиві детермінованість психічних явищ, гармонійний взаємозв’язок між відображенням обставин дійсності і ставленням індивіда до неї, адекватність реакцій на оточуючі соціальні, біологічні, психічні і фізичні умови, дякуючи здатності людини самоконтролювати поведінку, планувати і здійснювати свій життєвий шлях у мікро-  і макросоціальному середовищі.

У сучасній психології та психіатрії багато уваги приділяється психічному здоров`ю дітей різних вікових періодів та факторам середовища, що їх детермінують. Так як дитина знаходиться в постійному розвитку, то взаємини з нею повинні визначатися віковими особливостями.

На різних вікових етапах розвитку спостерігаються різні переживання. Психологію дитини неможливо оцінити поза контекстом сім`ї. Важливим для психічного здоров`я дитини є психологічний клімат родини. Він суттєво впливає на дитину, спричиняє стан комфорту або ж дискомфорту.

У літературі вивчається взаємозв’язок психоемоційного розвитку дитини з її мікросередовищем – сім`єю, дитячим садком, друзями. Перш за все доведено, що на пізнавально-емоційну сферу дитини негативно впливає відсутність у неї позитивних контактів. Незадоволеність спілкування формує дитячі фобії, негативізм, невротичні реакції.

Усвідомити важливість та цінність психічного здоров`я, зрозуміти його спектральність, дізнатися, як саме діяти в різних ситуаціях – це кроки, які кожен з нас може робити вже зараз!

Розвиваємо емоційний інтелект

Усім відомо, що таке інтелект? Так, це розумові здібності. А що ж значить емоційний інтелект? Це здатність розпізнавати емоції, як власні, так і чужі, й керувати ними.

Чому ж так важливо навчити дітей товаришувати зі своїми емоціями? Ми всі соціальні істоти: живемо в постійному потоці якихось подій, розмов, вражень, стресів тощо. Що краще ми розуміємо природу власних переживань, то більш упевненими стаємо, ефективнішими та більш якісними стають наші соціальні стосунки. Тому так важливо ще з дитинства навчитися керувати емоціями.

Як розвивати емоційний інтелект дитини? Дорослим нерідко й самим важко впоратись зі своїми емоціями, зрозуміти причини їхньої появи. Тому, до речі, іноді їх дратує дитячий плач або прояв інших «негативних» почуттів – бо вони самі не вміють їх переживати, їх самих в дитинстві вчили ховати або відштовхувати «погані емоції».

З чого почати?  Почніть, перш за все із себе, адже діти виховуються прикладом, а не словом. Які у вас стосунки з власними емоціями? Чи вмієте ви їх висловлювати, проживати, а не приховувати? Чи вловлюєте емоційний стан співрозмовника? Чи вмієте створити психологічно сприятливу атмосферу?

Розвиваємо емоції у малечі. Навчіть дитину розмовляти мовою емоцій на власному прикладі. Частіше починайте свої висловлювання так: «Я відчуваю…», «Мені б хотілося…», «Я роздратована...». Розкажіть, що всі емоції важливі.

Вправи для розвитку емоцій:

  • «Скринька емоцій»,  або «скринька щастя».
  • «Компас емоцій».
  • Творча гра «Домалюй настрій».
  • Дидактична гра «Склади емоцію».
  • Меморі гра «Емоції».

 

 

    

doc
Пов’язані теми
Дошкільна освіта, Інші матеріали
Інкл
Додано
23 січня 2022
Переглядів
406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку