Предмет Електротехніка

Про матеріал
Презентацію можна використовувати при дистанційному навчанні. Розділ "Електричні машини змінного струму". В цьому розділі буде розглянуто поняття електричних машин, простіша класифікація машин, будова та принцип дії асинхронних двигунів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В цьому розділі буде розглянуто поняття електричних машин, простіша класифікація машин, будова та принцип дії асинхронних двигунів. ЕЛЕКТРИЧНІ МАШИНИ(Частина1 Машини змінного струму)Укладач: Нестюркіна Катерина Вікторівна, викладач електротехніки Краматорського вищого професійного училища (№14)

Номер слайду 2

Області застосування електричних машин Сучасні електричні машини мають найрізноманітніші конструктивні виконання і можуть реалізовувати різні пологи напруги і струму, а також різні види руху - обертальний, коливальний, лінійний і так далі. Все це істотно розширює функціональні можливості електричних машин і забезпечує їх широке впровадження в усі сфери виробничої і побутової діяльності людства.

Номер слайду 3

Що таке електрична машина?Електрична машина - це електромеханічний перетворювач енергії, заснований на явищах електромагнітної індукції, що діють на провідник зі струмом, який рухається в магнітному полі. Можливість створення електричної машини як електромеханічного перетворювача базується на електромагнітній взаємодії, яке здійснюється за допомогою електричного струму і магнітного поля. В електричних машинах виконується принцип оборотності, коли одна і та ж машина може виступати як в ролі двигуна, так і в ролі генератора або електромагнітного гальма.

Номер слайду 4

Електрична машина. Якщо електрична енергія перетворюється в механічну роботу і тепло, тоді електрична машина є електричним двигуном. Якщо механічна робота перетворюється в електричну енергію і тепло, тоді електрична машина є електричним генератором.

Номер слайду 5

Класифікація електричних машин

Номер слайду 6

Асинхронна машина. Запропонована російським винахідником Михайлом Доливо-Добровольським у 1888 році. 95% приводів виробничих механізмів мають в своєму складі асинхронний двигун (підйомно - транспортні системи; пристрої електроприводу верстатів; медичне обладнання та побутові прилади). Переваги: простота конструкції;надійність; низька собівартість; високий термін служби; високий пусковий момент і перевантажувальна здатність. Асинхронний двигун може працювати з тривалої перевантаженням, допускає часті пуски і реверси. Основний недолік - складність регулювання частоти обертання.

Номер слайду 7

Що ж таке асинхронна машина?Асинхронна машина - це електрична машина змінного струму, частота обертання ротора якої не дорівнює частоті обертання магнітного поля, створюваного струмом обмотки статора. Асинхронна машина має статор і ротор, розділені повітряним зазором. Її активними частинами є обмотки і магнітопровід (осереддя); всі інші частини - конструктивні, що забезпечують необхідну міцність, жорсткість, охолодження, можливість обертання і т. п.

Номер слайду 8

Статор асинхронної машини. Осереддя статора - порожнистий циліндр, зібраний з кілець (електротехнічна сталь - 0,5 мм). Кільця ізольовані один від одного шарами лаку (для зменшення магнітних втрат). Пакет кілець запресований в станину, яка кріпиться до основи .

Номер слайду 9

Статор асинхронної машини. У пазах статора розміщуються три фазні обмотки. Кожна фазна обмотка складається з декількох послідовно включених котушок. 1 - станина; 2 - осереддя статора; 3 - трифазна обмотка. Початок і кінці фаз виведені на щиток, закріплений на станині. На щитку, 660/380, Y / Δ. двигун включати в мережу з U л = 660 В за схемою Y або в мережу з U л = 380 В - за схемою Δ.

Номер слайду 10

Ротор асинхронної машини. Ротор - циліндричне осереддя, зібране з листів електротехнічної сталі, ізольованих один від одного лаком. Осереддя ротора насаджене на вал, який закріплений в підшипниках. У пазах розташовані витки обмотки ротора. Короткозамкнений ротор. Осереддя. Фазний ротор

Номер слайду 11

Короткозамкнений ротор асинхронної машини. У більшості двигунів застосовується короткозамкнений ротор (дешевше, обслуговування простіше, надійний, тому що немає рухомих контактів ). Торцеві кінці стрижнів замикаються накоротко кільцями з того ж матеріалу. Часто обмотка виготовляється шляхом заливання пазів ротора розплавленим алюмінієм.1 – вал; 2 – осереддя;3 – стрижні, які закладаються в пази осереддя ротора; 4 – торцеві кільця.клітка з мідних або алюмінієвих стрижнів, які без ізоляції вставляються в пази ротора.

Номер слайду 12

Асинхронна машина з короткозамкненим ротором в розрізі:1 – станина; 2 - осереддя статора; 3 - обмотка статора; 4 - осереддя ротора з короткозамкненою обмоткою; 5 – вал.

Номер слайду 13

Фазний ротор асинхронної машини. Доливо-Добровольський створив двигун з короткозамкненим ротором і досліджував його властивості. Він з'ясував, що у таких двигунів є дуже серйозний недолік - обмежений пусковий момент через сильно закорочений ротор. Їм же була запропонована конструкція двигуна з фазним ротором. Обмотка фазного ротора виконується ізольованим проводом (зазвичай трифазна з тим же числом котушок, що і обмотка статора). Три фазні обмотки ротора з'єднуються зіркою, а вільні кінці з'єднуються з трьома контактними кільцями (чавун або мідь), укріпленими на валу машини. На кільця накладені щітки, встановлені в щіткотримачах. Через щітки і кільця обмотка приєднана до трифазного реостата.

Номер слайду 14

Асинхронний двигун з фазним ротором в розрізі: 1 – станина; 2 - пази статора; 3 – ротор; 4 - контактні кільця; 5 – щітки.

Номер слайду 15

Умовні позначення. З короткозамкненим ротором. З фазним ротором. На щитку машини наводяться дані: РН, UН, IН, а також тип машини. РН - це номінальна корисна потужність (на валу) UН і IН - номінальні значення лінійної напруги і струму для зазначеної схеми з'єднання. Наприклад, тип машини 4 AH315 S8. Це асинхронний двигун (А) четвертої серії захищеного виконання. Якщо буква Н відсутня, то двигун закритого виконання. 315 - висота осі обертання в мм; S - установчі розміри (вони задаються в довіднику); 8 - число полюсів машини.

Номер слайду 16

Принцип дії На обмотку статора подається напруга, під дією якого з цих обмоток протікає струм і створює обертове магнітне поле. Магнітне поле впливає на обмотку ротора і за законом електромагнітної індукції наводить в них ЕРС. В обмотці ротора під дією наводимої ЕРС виникає струм. Струм в обмотці ротора створює власне магнітне поле, яке вступає у взаємодію з обертовим магнітним полем статора. В результаті на кожен зубець муздрамтеатру ротора діє сила, яка, складаючись по колу, створює крутний електромагнітний момент, що змушує ротор обертатися. Принцип дії асинхронного двигуна:https://www.youtube.com/watch?v=u. Xwamyai. UKo. Принцип дії однофазного асинхронного двигуна:https://www.youtube.com/watch?v=2 UCZ-Nt0zhs&list=PLJ2 Hd98sbyw5 MKw0 Ep4feodt5hhh. HXQA-&index=9

Номер слайду 17

Режими роботи трифазної асинхронної машини. Режим двигуна: на обмотку статора подається симетрична система струмів і в машині створюється обертове магнітне поле (ОМП) з частотою обертання n1. Силові лінії цього поля перетинають обмотку ротора, і в ній за законом електромагнітної індукції наводиться ЕРС і так як обмотка ротора замкнута, то по обмотці протікає струм І2. Взаємодія ОМП і струмів ротора створює крутний момент Мкр, що захоплює ротор за ОМП. Ротор приходить в обертання і його встановилася частота обертів n2 відповідає рівності Мкр гальмівного МТ, що додається до валу від приводиться у обертання механізму і внутрішніх сил тертя. при цьому n1 > n2. Ковзання: . У режимі двигуна: .

Номер слайду 18

Режими роботи трифазної асинхронної машини. Режим генератора: якщо на працюючому двигуні ротор розігнати за допомогою двигуна до частоти > n1 в тому ж напрямку, то машина перейде в режим генератора і надлишок механічної потужності перетвориться в електричну. У режимі генератора s < 0 . Асинхронний генератор споживає з мережі реактивну потужність, а віддає - активну. Асинхронний генератор не може працювати незалежно, а працюючи паралельно на мережу погіршує коефіцієнт потужності установки.

Номер слайду 19

Контроль якості знань. Перевір, чи добре ти засвоїв цю тему. Для цього пройди за посиланням і дай відповідь на контрольні запитання.https://docs.google.com/forms/d/e/1 FAIp. QLSe. FWU-t. MEC0 Omm. G4qs-JJVtd. Bx. W1 Pr5 H__X-z10hwkz9 Tqd-Q/viewform

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ганжала Альбіна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Розробки уроків
Додано
17 листопада 2020
Переглядів
1132
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку