Превентація на тему: "Фосфорні бомби"

Про матеріал
Презентація на тему: "Фосфорні бомби" може бути використана вчителями хімії на уроках і також на годинах спілкування класними керівниками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фосфорні бомби

Номер слайду 2

Білий фосфор. Фосфорні боєприпаси — тип запальних боєприпасів, споряджених білим фосфором. Білий фосфор – це дуже вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого світлопроникного кольору із гострим запахом часнику. Форма, в якій вона використовується військовими, дуже активна і спалахує від контакту з киснем. Білий фосфор – самозапальний матеріал. Через це його зберігають під водою, у закупорених посудинах та за мінімального освітлення.

Номер слайду 3

Наслідки удару фосфорною бомбою. Внаслідок удару фосфорною бомбою спалахує сильна пожежа, яку важко загасити. Під час попадання на шкіру людини білий фосфор викликає важкі хімічні опіки. Він отруйний для людини. Смертельна доза становить 0,05-0,15 г.

Номер слайду 4

Крізь пошкоджену шкіру фосфор потрапляє далі в організм, продовжуючи горіти й пошкоджуючи внутрішні органи. Шкоду можна мінімізувати, перекривши доступ кисню до уражених зон. Однак фактично єдиний захист від фосфору — це не потрапити під ураження, ховаючись в укритті. Наслідки удару фосфорною бомбою. Температура горіння білого фосфору перевищує 800°C, горіння може поширюватися на сотні квадатних метрів. Потрапляння фосфору на шкіру викликає сильні опіки, тіло обвуглюється при тому, що одяг лишається цілим; вдихання випарів випалює легені.

Номер слайду 5

Наслідки удару фосфорною бомбою. Білий фосфор може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додачу, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.

Номер слайду 6

(Боєприпаси з фосфором заборонені до використання Конвенцією ООН «Про негуманну зброю». Стаття 2.2 Протоколу про заборону чи обмеження запалювальної зброї до "Конвенції про конкретні види озброєння" повністю забороняє використання фосфорних боєприпасів у міській забудові.)Наслідки удару фосфорною бомбою. Використання фосфорних бомб заборонено Женевською конвенцією.

Номер слайду 7

Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі. Якщо є змога, занурте пошкоджену частину тіла у воду. Рясно поливайте або змочуйте водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати:

Номер слайду 8

Неможливо зупинити горіння фосфору, він при контакті з повітрям самозаймається. Єдине, що можна зробити - це припинити до нього доступ кисню. Інакше він горітиме доти, поки не вигорить весь до кінця. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: Якщо під удар потрапили будинки та почалася пожежа, навіть не намагайтеся гасити вогонь.

Номер слайду 9

Якщо фосфор потрапив на одяг, його треба якнайшвидше зняти. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: Найгірше, коли фосфор потрапляє на шкіру. Фосфор, який палає, липкий, як смола. Тому коли він горить, видалити його з предметів або шкіри просто неможливо. В такому разі, треба негайно припинити доступ кисню до нього, накривши фосфор, що палає, мокрою ганчіркою, тканиною, землею чи навіть просто грязюкою.

Номер слайду 10

Видаляти фосфор зі шкіри можна тільки під шаром холодної води, інакше він знову загориться. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: Рану обробіть содовим розчином: 1 чайна ложка на 1 склянку води.

Номер слайду 11

Уникайте вдихання токсичного диму. Він призводить до подразнення дихальних шляхів, а потім до задухи і смертіХай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: Білий фосфор надзвичайно токсичний. Він швидко всмоктується в кров і вражає нирки, печінку та серце. Рани від фосфору потрібно негайно і ретельно промити, якщо цього не зробити, людина може померти через відмову внутрішніх органів.

Номер слайду 12

Накладіть вологу пов’язку на рану, бажано змочену содовим розчином. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: У жодному разі не використовуйте вату!

Номер слайду 13

Не використовуйте перекис водню! Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: Якщо потерпілий у свідомості, дайте йому будь-яке знеболювальне, корвалол. Оскільки рахувати краплі не буде часу – половину чайної ложки.

Номер слайду 14

Дайте потерпілому будь-який сорбент: активоване вугілля, ентеросорбент, харчову глину, атоксил. Хай нам ніколи ці знання не пригодяться, але ознайомлений – озброєний!При випадках застосування ворогом фосфорних бомб, варто знати: Потерпілий має пити багато пити води. Можна молоко чи лужну воду без газу.

Номер слайду 15

Чи маєте запитання?

pptx
Додано
20 травня 2022
Переглядів
1618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку