Презентації: "Чисті речовини і сіміші"

Про матеріал
закріпити в учнів знання про чисті речовини і суміші, їх поширеність в природі;• продовжувати ознайомлювати школярів з лабораторним обладнанням, його призначенням, способами використання;• сформувати в учнів знання про способи розділення сумішей;• розвивати вміння та навички:1) розвивати вміння розділяти суміші, підбирати способи для розділення сумішей,2) організовувати своє робоче місце, діяти за аналогією;3) порівнювати й аналізувати навчальний матеріал, робити висновки, складати опорні схеми,• розвивати спостережливість, уважність,• продовжувати формувати позитивне ставлення до навчання,• виховувати прагнення досліджувати природу, заохочувати співробітництво дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чисті речовини і суміші. Практичне заняття №4 Способи розділення 5 клас. Підготувала учитель хімії Сиц Наталія Валеріївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тема: Способи розділення сумішей. Практична робота 3. Розділення сумішей (відстоювання, випарювання, фільтрування). Очищення забрудненої кухонної солі. Мета: сформувати в учнів знання про способи розділення сумішей та вміння їх розділяти.. Завдання:• закріпити в учнів знання про чисті речовини і суміші, їх поширеність в природі;• продовжувати ознайомлювати школярів з лабораторним обладнанням, його призначенням, способами використання;• сформувати в учнів знання про способи розділення сумішей;• розвивати вміння та навички:1) розвивати вміння розділяти суміші, підбирати способи для розділення сумішей,2) організовувати своє робоче місце, діяти за аналогією;3) порівнювати й аналізувати навчальний матеріал, робити висновки, складати опорні схеми,• розвивати спостережливість, уважність,• продовжувати формувати позитивне ставлення до навчання,• виховувати прагнення досліджувати природу, заохочувати співробітництво дітей.

Номер слайду 7

Основні поняття і терміни: відстоювання, фільтрування, випарювання, кристалізація, чиста речовина, суміш, однорідна суміш, неоднорідна суміш. Методи і методичні прийоми:• словесний (бесіда, розповідь, пояснення, складання опорної схеми),• наочний (демонстрація наочності),• практичний ( практична робота). Обладнання:• набір для практичної роботи (забруднена сіль, лабораторний штатив, хімічний стакан, скляна паличка, фільтрувальний папір, лійка, порцелянова чашка, мірний циліндр, спиртівка, сірники),• Інструкційні картки для практичної роботи,• підручник.

Номер слайду 8

ХІД УРОКУІ. Організаційний момент.ІІ. Актуалізація опорних знань. Бесіда.1. У якому вигляді може перебувати речовина?2. Чим відрізняється чиста речовина від суміші?3. Які види суміші вам відомі?4. Чим відрізняється однорідна суміш від неоднорідною?5. Чим відрізняється природна суміш від штучної?6. наведіть приклади твердої, рідкої та газоподібної сумішей.7. Чи всі речовини розчиняються у воді?8. Як називають речовини, які добре розчиняються у воді?9. Як називають речовини, які не розчиняються у воді?10. Чи зберігають речовини свої властивості у складі суміші?

Номер слайду 9

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності ( Розповідь). Оголошення теми, мети та завдань уроку. Уявіть, що ви придбали у магазині сіль, але пакунок з сіллю розірвався і сіль висипалася на землю. Сіль зібрали, але вона забруднена піском, її не можна використовувати. Чи можна сіль повернути у попередній стан? Як це можна зробити?На ці питання ми повинні знайти відповіді сьогодні на уроці.(Оголошення теми, мети та завдань уроку). План (запис на дошці)1. Способи розділення суміші.2. Відстоювання.3. Фільтрування.4. Випарювання

Номер слайду 10

IV. Вивчення нового матеріалу.1. Способи розділення суміші. (розповідь з елементами бесіди). Нам відомо, що речовина може перебувати у складі чистої речовини чи суміші. До складу суміші входить декілька речовин. За допомогою різних методів суміш можна розділити на її складові частини. Це можливо саме тому, що речовини у складі суміші зберігають свої властивості. Так, наприклад, щоб розділити суміш залізних ошурків з сіркою достатньо використати властивість залізних ошурків намагнічуватися. Використавши магніт ми легко розділимо цю суміш. Цю суміш можна розділити й іншим шляхом. Для цього всипаємо суміш у воду. Жодна з речовин не розчиняється у воді, проте, у воді порошок заліза тоне, а сірка залишається на поверхні (мал..27, ст.33). Через деякий час ми можемо відокремити сірку від ошурків. Цей спосіб називають відстоюванням. Для розділення сумішей, один з компонентів якої не розчиняється у воді можна також застосувати фільтрування (мал..30,ст35). Для цього використовують фільтрувальний папір. Речовина суміші, не розчинна у воді залишиться на фільтрі. Фільтрування та відстоювання використовують для неоднорідних сумішей. Для однорідних сумішей можна застосувати випарювання (мал..28, ст.33). Так, наприклад, щоб розділити розчин солі на складові частини, його випарюють. Вода випаровується, а сіль залишається на дні чашки для випарювання.( під час розповіді учні разом з вчителем складають опорну схему).

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
27 січня 2022
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку