Презентації до уроків за казкою Оскара Вайлда "Хлопчик-Зірка".

Про матеріал
Презентації до уроків за за оповіданням Оскара Вайлда "Хлопчик-Зірка"(матеріали розроблені за підручником "Зарубіжна література. 5 клас" авторського колективу Ольги Ніколенко, Лідії Мацевко-Бекерської, Наталії Рудніцької та ін.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оскар Вайлд. «Хлопчик- Зірка». Символічний зміст назви твору.

Номер слайду 2

Короткі відомості про письменника Неподалік від Великої Британії на одному з островів між Атлантичним океаном та Ірландським морем розташована Ірландія. Тут шанують і бережуть традиції, однією з яких є національне свято — День Святого Патрика, покровителя країни. Ірландці пишаються своїми національними здобутками і вшановують пам’ять тих, хто прославив їхню батьківщину на весь світ. Серед них — письменник Оскар Вайлд.

Номер слайду 3

Анкета письменника1. Ім’я:2. Дата та місце народження:3. Батьки:4. Освіта:5. Ідеали (цінності):6. Творча спадщина:

Номер слайду 4

Оскар-Фінгал-О’Флаерті-Вілс Вайлд (Вайльд, Уайльд) народився в столиці Ірландії м. Дубліні 16 жовтня 1854 року. Про себе він завжди говорив: «Я не англієць, я ірландець, а це зовсім різні речі». З дитинства мав незалежну вдачу і палке прагнення прославити Ірландію. Його батько був лікарем, а мати перекладала художні твори й писала вірші. «Вони дали мені шляхетне ім’я і залишили по собі благородну пам’ять не тільки в моєму серці, але й в історії моєї країни — історії становлення нації», — так писав про них письменник.

Номер слайду 5

Після закінчення Королівської школи Оскар Вайлд отримав королівську стипендію на навчання в Трініті-коледжі, який закінчив із золотою медаллю. Відзнака дала йому змогу вступити до найпрестижнішого закладу Європи — Оксфордського університету. Трініті-коледж, м. Дублін. Оксфордський університет, м. Лондон

Номер слайду 6

Оскар Вайлд понад усе цінував красу. Він вишукано вдягався, був вибагливим до обстановки в домі й по-особливому вимогливим до естетики своїх творів. У красі він убачав найвищу мету існування людства.

Номер слайду 7

Збірка його казок «Щасливий принц» вийшла друком 1888 року, а 1891 року — «Гранатовий будиночок». Після публікації роману «Портрет Доріана Грея» Оскар Вайлд став популярним не лише в Європі, а й у США. У цей час він відвідав багато країн з лекціями для своїх шанувальників.

Номер слайду 8

За словами Оскара Вайлда, його казки «...призначені для дорослих дітей від 18 до 80 років». Своїм дітям він казав, що на кожного з них очікують життєві випробування: вони можуть потрапити в багнюку заздрощів, жадібності, жорстокості, але справжня людина має вміти цінувати прекрасне в мистецтві, природі й людській душі. Оскар Вайлд із сином Сирілом і дружиною Констанцією. 1880-ті роки

Номер слайду 9

Хлопчик-Зірка (1891) Ця казка увійшла до збірки «Гранатовий будиночок» (1891). Чому саме гранатовий? В Ірландії високо цінують традиції християнства, а гранат (дерево та його плоди) символізує в християнстві страждання, відродження і воскресіння. На картинах європейських митців Ісус Христос часто зображений із гранатом, що означає готовність пройти Страсну дорогу й пролити свою кров за людство. Назва збірки «Гранатовий будиночок» має символічний зміст. У кожній із чотирьох її казок («Молодий король», «День народження інфанти», «Рибалка та його душа», «Хлопчик-Зірка») йдеться про події, пов’язані зі стражданнями людей та їхнім духовним відродженням. Слово «гранат» («гранатовий»), що з’являється в моменти найбільш напружених випробувань персонажів, немовби вказує їм шлях до духовного спасіння. Слово «будинок» символізує місце (салон), де зустрічалися у ХІХ ст. високоосвічені люди й спілкувалися про мистецтво, філософію, науку. Деякі салони мали назви. Оскар Вайлд, наприклад, відвідував салон «Душа». Головними випробуваннями для персонажів казок Оскара Вайлда є обставини, у яких вони виявляють духовність, мораль, милосердя, любов, відданість. А притаманні казці чарівні перетворення відбуваються передовсім у їхньому внутрішньому світі. Такий шлях подолав головний герой казки «Хлопчик-Зірка». Коли читатимете казку, зверніть увагу на те, у якиймомент з’являються слова «гранат», «гранатовий». Яке вони мають значення для зображення духовних змін героя?Сандро Боттічеллі. Мадонна з гранатом. 1487 р.

Номер слайду 10

Працюємо з текстом Давним-давно два бідні Дроворуби прокладали собі шлях додому через великий сосновий ліс. Стояла зимова морозна ніч. Земля та дерева були заметені снігом, маленькі гілочки потріскували від морозу, коли Дроворуби проходили повз них. І ось вони дійшли до гірської річки, яка нерухомо зависла в повітрі водоспадом, бо її поцілував Льодяний Король. Було так холодно, що навіть звірі й птахи не знали, як цьому зарадити.— Еге-ге! — прогарчав Вовк, шкутильгаючи через зарослі, підібгавши хвоста. — Це просто жахлива погода.— Піть! Піть! Піть! — щебетали зелені Коноплянки. — Стара Земля померла, і її загорнули в білий саван.— Земля виходить заміж, а це її весільна сукня, — прошепотіли одна одній Горлиці. Їхні маленькі рожеві ніжки зовсім змерзли, але пташки відчували, що мають дотримуватися романтичного погляду на цю ситуацію. (...)— Як на мене, — сказав Дятел, котрий був природженим філософом, — я не схильний вдаватися до теорії атому для пояснень. Якщо річ є такою, то вона такою і є, а зараз страшенно холодно. Безсумнівно, був лютий холод. Маленькі Білки, які жили у високій ялині, все терли одна одній носики, щоб зігрітися, а Зайці скрутилися клубком у своїх норах і не наважувалися навіть визирнути за двері. Єдині істоти, які, здавалося, насолоджувалися цим, були великі рогаті Сови. Їхнє пір’я вкрилося інеєм, але їм було байдуже, і вони крутили великими жовтими очима й перегукувались через ліс:— Пу-гу! Пу-гу! Пу-гу! Яка чудова погода!Які деталі на початку твору О. Вайлда “Хлопчик-Зірка” вказують на те, що ми читаємо казку?Яку роль відіграє опис зимової природи? На що налаштовує читачів зачин?

Номер слайду 11

Два Дроворуби все йшли та йшли, сильніше дмухаючи на свої пальці й ступаючи своїми величезними підкованими чоботями по затверділому снігу. Одного разу вони провалилися в глибокий замет, а вибралися звідти білі, наче мірошники, коли перемелюють зерно на борошно; а іншого разу вони послизнулися на твердому гладенькому льоду, де замерзла болотна вода, їхні оберемки хмизу випали з в’язки, тож їм довелося знову збирати й зв’язувати їх. Раптом їм здалося, що вони загубилися, їх охопив жах, бо вони знали, що Метелиця жорстока з тими, хто спить в її обіймах. Але чоловіки вірили у доброго Святого Мартіна, який стежить за всіма подорожніми, і знову пішли по своїх слідах. Вони йшли обережно і нарешті вийшли на узлісся й побачили далеко внизу в долині вогні рідного села. Вони так раділи зі свого звільнення, що голосно сміялися, і Земля здавалася їм срібною квіткою, а Місяць — золотою. Посміявшись, вони засумували, бо згадали про свою бідність, і один із них сказав:— Чому ми радіємо, ми ж бачимо, що життя для багатих, а не для таких, як ми? Краще б ми померли від холоду в лісі, або якісь дикі звірі напали на нас і розірвали.— Твоя правда, — відповів його товариш, — комусь дається багато, а іншим — мало. Несправедливість розділила світ, і ніщо не поділене порівну, крім горя. Які давні народні вірування знайшли відображення на початку казки?Що дізналися про Дроворубів? Яку проблему, на вашу думку, О. Вайлд вирішуватиме в творі?

Номер слайду 12

Але в той час як вони розповідали один одному про свої нещастя, трапилася дивна річ. З небес упала дуже яскрава й красива зірка. Вона зісковзнула з неба, оминаючи інші зірки на своєму шляху, іколи Дроворуби здивовано дивилися на неї, вона, здавалося, опустилася за верби, біля невеличкої кошари на відстані не більше кинутого каменя.— Та це ж горщик золота для того, хто його знайде! — вигукнули вони і побігли, бо їм дуже хотілося золота. Один із них біг швидше, ніж його товариш, і випередив його, продираючись через верби, він вийшов на інший бік. Там справді щось золоте лежало на білому снігу. Тому він поспішив туди і, нахиляючись, простяг до нього руки — це був плащ із золотого полотна, розшитий зорями, згорнутий у багато разів. Він закричав своєму товаришеві, що знайшов скарб, який упав з неба, і коли товариш підійшов, вони сіли на сніг, розгорнули складки плаща, у яких могло бути золото. Проте там було не золото, і не срібло, і не будь-які інші коштовності, там спала маленька дитина. На що сподівалися Дроворуби, побачивши, як з небес упала дуже яскрава й красива зірка?Чи зрозуміло тепер, чому казка називається “Хлопчик-Зірка”?Про що, по-вашому, далі буде розповідатися в казці?

Номер слайду 13

Підсумуємо. Завдання 1. “Лови помилку”. Оскар Вайлд народився в Англії. Відомий письменник шанобливо ставився до своїх батьків. У О. Вайлда не було можливості отримати гарну освіту. Найбільшою цінністю письменник вважав свободу. Казка “Хлопчик-Зірка” увійшла до збірки “Щасливий принц”. Гранат (дерево та його плоди) символізує в християнстві страждання, відродження і воскресіння. На початку казки “Хлопчик-Зірка” описується зимовий ліс. У місці, куди з небес упала дуже яскрава й красива зірка, Дроворуби знайшли горщик золота.

Номер слайду 14

Рефлексія. Вправа “Зірковий настрій”: обери емотикон, який відповідає твоєму настрою в кінці уроку.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Підручник, стор. 77- 83: прочитати. Питання на стор. 82 (усно).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оскар Вайлд. «Хлопчик-Зірка». Динаміка образу головного героя, його стосунки з матір’ю та іншими персонажами. Любов до матері – одна з визначальних цінностей життя.

Номер слайду 2

Повторимо вивчений матеріал. Завдання 1. “Лови помилку”. Оскар Вайлд народився в Англії. Відомий письменник шанобливо ставився до своїх батьків. У О. Вайлда не було можливості отримати гарну освіту. Найбільшою цінністю письменник вважав свободу. За життя письменника вийшли друком збірки його казок “Щасливий принц” та “Гранатовий будиночок”. Казка “Хлопчик-Зірка” увійшла до збірки “Щасливий принц”.

Номер слайду 3

Вправа “Чи уважний ти читач?”Завдання 2. Розгадайте кросворд.https://learningapps.org/display?v=p9c4hb1r521

Номер слайду 4

Бесіда за прочитаним. Чому казка О. Вайлда називається “Хлопчик-Зірка”?Як Дроворуби сприйняли несподівану знахідку?Як ви можете охарактеризувати Дроворуба, який вирішив взяти знайдену дитину з собою додому?Як дружина Дроворуба сприйняла його рішення? Чому?Прокоментуйте слова Дроворуба, адресовані його дружині: “Хіба в будинку, де є черстве серце, немає холодного вітру?”До роздумів над якими важливими питаннями автор налаштовує читачів вже на початку казки?

Номер слайду 5

Працюємо з текстом Отож Хлопчик-Зірка виховувався разом із дітьми Дроворуба, їв із ними й грався. Щороку він ставав усе гарнішим. Односельці дивувалися, бо всі вони були смагляві й темноволосі, а він був білим і витонченим, як слонова кістка, а його кучері були подібні на пелюстки золотого нарцису. Його губи були як червона квітка, а очі — як фіалки біля річечки з чистою водою, а його тіло було таким, як білосніжний нарцис у полі, де ще не ступала нога косаря. Він любив лише себе, і влітку, коли не було вітру, лежав біля колодязя в саду священика, дивився на відображення власного обличчя у воді й сміявся від задоволення, милуючись собою. Чим зовні Хлопчик-Зірка відрізнявся від односельців?У чому особливість опису зовнішності героя казки?Як Хлопчик-Зірка ставився до себе? Що вважав своєю головною перевагою?

Номер слайду 6

Поміркуємо. Порівняння Хлопчика-Зірки з квіткою нарцис — своєрідне нагадування читачам про давньогрецький міф, в якому розкрито уявлення давніх греків про походження цієї квітки. Згідно з міфом, син річкового бога Нарцис був красивим й самозакоханим юнаком. Він відмовлявся від кохання німф, за що був покараний богинею кохання Афродітою. Одного разу, побачивши в струмку своє відображення, Нарцис закохався в нього; нескінченно дивлячись на водну гладь, юнак помирає і перетворюється на прекрасну квітку. Ім'я Нарциса у світовій культурі символізує гордість і самозакоханість. Фрагмент картини “Ехо та Нарцис” Дж. У. УотерхаусаІлюстрація до казки “Хлопчик-Зірка” Нікі Гольц. Як ви думаєте, чому О. Вайлд співставляє Хлопчика-Зірку та героя давньогрецького міфу Нарциса?

Номер слайду 7

Бесіда за прочитаним…він ріс гордим, жорстоким і егоїстичним. …говорив, що мав благородне поход-ження, адже прилетів із зірки. Дітей Дроворуба та дітей односельців вінзневажав через їхнє низьке походження. І став господарем над ними, називав їх своїми слугами. Ніякого жалю небуло в нього до бідних, сліпих, покалічених і нужденних. Він кидаву них каміння, гнав їх із вулиць. Як у поведінці Хлопчика-Зірки проявилися його егоїзм й самозакоханість?

Номер слайду 8

Працюємо з текстом Дроворуб та його дружина часто сварили його, нарікаючи:— Ми не ставилися до тебе так, як ти ставишся до тих, кого покинули і в кого немає нікого, хто б допомагав їм. Чому ти такий жорстокий до всіх, хто потребує співчуття? Часто його запрошував до себе старий священик і намагався навчити його любові до всього живого, говорячи йому: — Кожна комаха рідна тобі. Не шкодь їй. Дикі птахи, які мандрують лісом, мають свою свободу. Не лови їх задля власного задоволення. Бог створив сліпими черв’яка й крота, і кожен із них має своє призначення. Хто ти такий, щоб нести біль у світ Божий? Навіть худоба в полі прославляє Його. Але Хлопчик-Зірка не звертав уваги на його слова, а лише насуплювався і підсміювався,.. Що дорослі намагалися пояснити Хлопчику-Зірці?Як Хлопчик-Зірка реагував на докори старших? Які риси характеру героя казки розкриваються в такій поведінці?

Номер слайду 9

…потім повертався до своїх товаришів і знову командував ними. Вони ж корилися йому, бо він був вродливим, хорошим бігуном, міг танцювати, грати на дудці й складати гарні мелодії. І де б не з’являвся Хлопчик-Зірка, вони йшли за ним, і що б він не наказав їм робити, вони все виконували. І коли він гострою тростинкою виколов очі кротові, вони сміялися, і коли він кидав камінням у прокаженого, вони теж сміялися. У всьому він направляв їх, і в них також затверділи серця. Як ви оцінюєте ставлення до Хлопчика-Зірки його товаришів? Щоб ви їм могли порадити?

Номер слайду 10

Бесіда за прочитаним— Дивіться! Під тим гарним зеленим деревом сидить брудна жебрачка. Ходімо, виженемо її звідси, бо вона потворна і хвора. Зрозумій, я вважав себе сином Зірки, а не жебрачки… Тому йди звідси, щоб я тебе більше не бачив. Стисло перекажіть епізоди казки, в яких самозакоханість та жорстокість Хлопчика-Зірки проявилися з особливою силою.

Номер слайду 11

“...коли товариші побачили, що він іде, то відразу почали дражнити його й промовляли:— Ти такий гидкий, як жаба, і бридкий, як гадюка. Забирайся звідси, бо ми не стерпимо, якщо ти будеш гратися з нами, — і вони вигнали його з саду”.“...він пішов до колодязя та подивився в нього. І що ж?! Його обличчя було як у жаби, а його тіло було в лусці, як у гадюки”. За що і як саме було покарано Хлопчика-Зірку?

Номер слайду 12

Певно, мене спіткало це лихочерез мій гріх. Бо я зрікся своєї матері й прогнав її, я був гордим іжорстоким до неї. Я повинен піти звідси й обійти весь світ, аж поки знайду її івимолю в неї пробачення. Як Хлопчик-Зіркаоцінює те, що з ним сталося? Яке рішення він приймає?

Номер слайду 13

Підсумуємо. У чому полягає динаміка (рух, зміни) образу головного героя казки “Хлопчик- Зірка”?Як у казці О. Вайлд доводить думку про те, що любов до матері – одна з визначальних цінностей життя?Чи легким буде шлях Хлопчика-Зірки від егоїзму й байдужості до відкриття в собі любові й милосердя? Свою думку обґрунтуйте.

Номер слайду 14

Рефлексія. Вправа “Зірковий настрій”: обери емотикон, який відповідає твоєму настрою в кінці уроку.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Підручник, стор. 84-92: прочитати. Скласти план або схему “Шлях Хлопчика-Зірки у пошуках матері та себе”.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оскар Вайлд. «Хлопчик-Зірка». Шлях Хлопчика-Зірки від егоїзму й байдужості до відкриття в собі любові й милосердя. Фальшиві та справжні цінності. Краса зовнішня та внутрішня. Синтез фольклорних і літературних елементів у творі.

Номер слайду 2

Повторимо вивчений матеріал. Що дізналися про Хлопчика-Зірку на початку казки?Як поводився хлопчик? Які риси характеру виявилися в його вчинках?Які зміни відбулися у зовнішності Хлопчика-Зірки після зустрічі із жінкою-жебрачкою?За що було покарано героя казки? Як Хлопчик-Зірка оцінює те, що з ним сталося? Яке рішення вінприймає?

Номер слайду 3

Обговорюємо прочитане. Шлях Хлопчика-Зірки в пошуках матері та себе. До кого Хлопчик-Зірка звернувся за допомогою?Чому ці істоти не змогли йому допомогти?“Хлопчик-Зірка заплакав, і схилив голову, і просив пробачення в Божих створінь”.“Три роки він ходив світом, і ніхто у світі не любив його, не поставився до нього добре чи пожалів його”. Чому?“... це був такий світ, який він сам собі створив у дні своєї великої гордості”. Який важливий життєвий урок отримав Хлопчик-Зірка?

Номер слайду 4

Шлях Хлопчика-Зірки в пошуках матері та себе. З якими випробуваннями стикнувся Хлопчик-Зірка на своєму шляху?Які доручення злий Чаклун давав своєму в’язню?Чому Хлопчик-Зірка не виконував ці доручення?Як кожного разу був за це покараний?

Номер слайду 5

Шлях Хлопчика-Зірки в пошуках матері та себе. Як Хлопчика-Зірку було винагороджено за його доброту?У чому проявилася любов матері до сина?

Номер слайду 6

Шлях Хлопчика-Зірки в пошуках матері та себе Він керував справедливо й милосердно, злого Чаклуна вигнав, Дроворубові та його дружині послав багато подарунків, а їхніх дітей всіляко вшановував. Він не терпів, коли хтось грубо ставився до звірів чи птахів, навчав любові, доброті й милосердю, бідним давав хліб та одяг, і всюди тоді панували мир і достаток. Але правив він недовго, бо надто великими були його страждання, і через три роки він помер. А той, хто прийшов після нього, правив жорстоко. Яким правителем став Хлопчик-Зірка?Чому, на вашу думку, фінал казки не можна назвати щасливим? Про що таким фіналом Оскар Вайлд попереджає читачів?

Номер слайду 7

Фальшиві та справжні цінності. Краса зовнішня та внутрішня. Завдання 1. Виконайте інтерактивну вправу та заповніть таблицю.https://learningapps.org/display?v=pm0fn3q7t21{16 B4371 E-7 CA2-4 E73-9 DFC-6 F15 CCB03 C68}Герой до зустрічі з жебрачкою. Герой після зустрічі з жебрачкою

Номер слайду 8

Підсумуємо. Які життєві цінності, на думку О. Вайлда, є фальшивими, а які – справжніми?Про яку красу – зовнішню чи внутрішню – перш за все має дбати людина?Який конфлікт розкривається у казці “Хлопчик- Зірка”?

Номер слайду 9

Конфлікт у казці “Хлопчик-Зірка”Між внутрішньою красою та зовнішнім потворством. Між добром і злом. Між жорстокістю та самопожертвою. Між бідністю й багатством

Номер слайду 10

Теорія літератури. Згадайте, що таке тема та ідея художнього твору. Визначте тему та ідею казки О. Вайлда “ Хлопчик-Зірка”.

Номер слайду 11

Тема казки: тернистий шлях Хлопчика-Зірки до здобуття справжньої краси та люблячих батьків.Ідея казки: засудження егоїзму, самозакоханості, жорстокості; уславлення духовної краси та любові до матері.

Номер слайду 12

Синтез фольклорних і літературних елементів у творіЗавдання 2. Доведіть, що твір О. Вайлда “Хлопчик-Зірка” – це літературна казка. Персонажі ускладнені, зображені в індивідуальних рисах. Розлогі описи природи, місцяподій, зовнішності персонажів. Колективний автор Проста система подій Ускладнена система подійІндивідуальний автор/авторка. Відсутність розлогихописів

Номер слайду 13

Синтез фольклорних і літературних елементів у творіЗавдання 3. Доведіть, що О. Вайлд у творі “Хлопчик-Зірка” спирався на традиції народної казки. Традиції народної казки. Чарівне походження герояІмена персонажів. Тварини, які допомагають. Випробування героя. Використання числа три, трикратні повтори

Номер слайду 14

Рефлексія. Вправа “Піраміда знань”.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Дати письмову відповідь на 1 з питань: У чому, на думку О. Вайлда, полягає справжня краса?Яким, на думку О. Вайлда, є значення матері в житті людини?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малахова Наталия
    Дякуцю за працю, чудові презентації.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
17 липня
Переглядів
180
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку