Презентації до уроку з хімії для 7 класу з теми: "Вода"

Про матеріал

За допомогою мультимедійного матеріалу допомогти учням усвідомити причинно-наслідкові зв'язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь. Такі зразки надає матеріал про добування й застосування речовин, збереження природних ресурсів – води, колообіг хімічних елементів і речовин тощо.

Направити учнів на становлення свідомими громадянами, патріотами України, членами соціуму, місцевої громади, шкільного колективу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАСТОСУВАННЯ ВОДИ.

Номер слайду 2

Людство здавна приділяло велику увагу воді, так як добре відомо, що там, де немає води, немає і життя. В сухій землі зерно буде лежати багато років і проросте лише в присутності вологи.

Номер слайду 3

Незважаючи на те, що вода – сама найпоширеніша речовина, на Землі вона розподілена нерівномірно.

Номер слайду 4

На африканському континенті та в Азії є величезні простори, позбавлені води, - пустелі. Ціла країна – Алжир – живе на привізній воді. Воду поставляють на суднах в деякі прибережні райони і на острови Греції. Іноді вода коштує там дорожче вина.

Номер слайду 5

Основні споживачі прісної води: сільське господарство(70%), промисловість, включаючи енергетику(20%) і комунальне господарство(10%).

Номер слайду 6

За даними Організації Об'єднаних націй, в 1985р. 2,5млрд. Населення земної кулі відчували нестачу чистої питної води.

Номер слайду 7

В промисловому виробництві найбільш водомісткими є хімічна, целюлозо – паперова і металургійна промисловість. Так, на виготовлення 1т. Синтетичного волокна витрачається 2500 – 5000м/куб. води, пластмаси – 500-1000м/куб, паперу-400-800м/куб, сталі та чавуну-160-200м/куб.

Номер слайду 8

Досвід показує, що на побутові потреби житель у порядкового міста витрачає 200-300л. Води на день. Розподіл споживання води в середньому такий: на приготування їжі та пиття витрачається 5%, в зливному баці туалету-43%, для ванни та душової-34%, на миття посуду 6%, на прання 4%, на прибирання приміщення 3%.

Номер слайду 9

Мінеральні води Природні води, які містять солі, розчинені гази, органічні речовини в більш високих концентраціях, ніж питна вода, називають мінеральними. З давніх пір мінеральні води використовували в якості лікувального засобу. В нинішній час мінеральні води ділять на лікувальні, лікувально – столові і столові.

Номер слайду 10

Лікувальні води Лікувальні мінеральні води проявляють свою дію в одних випадках при зовнішньому, а в інших – при внутрішньому споживанні. Звичайно, води, придатні для внутрішнього споживання, іноді виявляються корисними, і для зовнішнього використання.

Номер слайду 11

Лікувальна вода за допомогою срібла Ще в глибоку давнину було відомо, що вода, яка знаходиться в контакті з металічним сріблом, набуває лікувальних властивостей. Прадавні індуси знезаражували воду зануренням в неї пластин з металічного срібла.

Номер слайду 12

В російській православній церкві прихожани отримують свячену воду, яка утримується в срібному посуді. В деяких країнах існував звичай при посвяченні колодязів кидати в них срібні монети.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Очищення води.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Основні джерела забруднення водойм. Стічні води промислових підприємств. Стічні води комунальних підприємств. Великі тваринницькі комплекси. Викиди водного та залізничного транспорту Води шахт, рудників. Пестициди.

Номер слайду 4

Забруднюючі речовини, потрапляючи в природні водойми, призводять до якісних змін у воді. Це проявляться в зміні фізичних властивостей води (поява неприємних запахів , присмаків) та в зміні хімічного складу води (поява шкідливих речовин, тощо).

Номер слайду 5

У наш індустріальний вік, у зв’язку з різким збільшенням відходів, водойми вже не можуть впоратися зі значним забрудненням, а саме не спроможні до самоочищення . Виникла необхідність очищувати стоки та утилізувати їх.

Номер слайду 6

Засоби очищення стічних вод. Механічні Хімічні Фізико – хімічні Біологічні Комбіновані (коли вони застосовуються усі разом).

Номер слайду 7

Механічне очищення. Шляхом відстоювання та фільтрації видаляються механічні домішки ґратами, ситами, піскоулавлювачами, септиками. Механічна очистка дозволяє виділяти з побутових стічних вод до 60 – 75 % нерозчинних домішок, а з промислових до 95 % багато з яких, як цінні домішки використовуються у виробництві.

Номер слайду 8

Хімічне очищення. В стічні води додають різноманітні хімічні реагенти, які вступають в реакцію із забруднювачами та переробляють їх на осад у вигляді нерозчинних речовин. Хімічним очищенням досягається зменшення нерозчинних домішок до 95 % і розчинних до 25 %.

Номер слайду 9

Фізико – хімічне очищення. Із стічних вод видаляються тонко дисперсні речовини і руйнують органічні та погано окислювані речовини , частіше викори-стовуються окислення, сорбція та ін. Широке застосування має також електроліз. Він полягає в руйнуванні речовин у стічних водах і добуванні металів, кислот та інших неорганічних речовин.

Номер слайду 10

Стічні води перед біологічним очищенням підлягають механічному очищенню, а після нього видаленню хвороботворних - бактерій та хімічному очищенню, хлоруванню рідким хлором чи хлорним вапном. Для дезинфекції використовують також інші фізико – хімічні прийоми ( ультразвук, електроліз, озонування та ін.).

Номер слайду 11

Біологічне очищення. Цей метод заснований на використанні закономірностей біохімічного та фізіоло –гічного самоочищення річок та інших водоймищ. Є декілька типів біологічних пристроїв з очищення стічних вод: - біофільтри, - біологічні ставки, - аеротенки.

Номер слайду 12

Після очищення води скидаються у природні водойми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Є декілька природних забруднювачів. В ґрунті містяться певні нітрати, які виходять на поверхню при оранці старих пасовищ. І алюміній потрапляє в систему прісних водоймищ в результаті ряду хімічних реакцій. Повені вимивають з ґрунту луговий магній, що наносить великий збиток рибним запасам. Але цей об’єм забруднюючих речовин – ніщо в порівнянні з виробленими людиною. Забруднення прісних вод.

Номер слайду 3

Звичайно забруднювачі потрапляють у воду різними шляхами, але завжди за участю людини: в результаті навмисних викидів відходів, проливань та витікань. Найбільше потенційне джерело забруднення – фермерські господарства. Необроблений гній тварин проникає в джерела прісної води.

Номер слайду 4

Все більшу загрозу прісноводним водоймищам являють собою стоки, які викидають рибні господарства \ ”завдячуючи” широкому застосуванню ними фармацевтичних засобів боротьби з хворобами риб.

Номер слайду 5

ЗАБРУДНЕННЯ РІЧОК,МОРІВ ТА ОКЕАНІВ. Забруднюючи ґрунт речовини часто змиваються в малі і великі річки, в результаті чого виникає забруднення водоймищ. Добрива для підвищення врожаю ще більше загострюють цю проблему, викликаючи бурхливий ріст річкової рослинності. Річки несуть свої води в моря, в результаті великі участки прибережних пляжів виявляються дуже забрудненими. Моря і річки, що несуть різні забруднювачи, в свою чергу впадають в океан, і хімічні речовини, які не розкладаються при контакті з ґрунтом, перетворюють океан в місце викиду цього кок теля з поживних речовин та ядів.

Номер слайду 6

НАФТОВІ ЗАБРУДНЕННЯ. В багатьох місцях береги забруднені і отруєні нафтою з танкерів, нафтопроводів та інших споруд. Будь – яка істота потрапляючи в нафтове п’ятно,гине. 6% нафтових забруднень моря є від людей, які виливають нафтопродукти в рівчаки, наприклад, після того, як замінили масло в своїх автомобілях. Ще один варіант – скидання відходів в море – пов’язаний з великим ризиком, адже, потрапивши у воду, отрута незабаром проникає в харчові ланцюжки і знищує все живе. Але покласти кінець нелегальному скиданню надзвичайно важко, бо вгледіти за всіма неможливо.

Номер слайду 7

Висновок. Для себе ми зробили висновок, що головним збудником забруднення річок є людина. Все, що нас оточує, з однієї сторони допомога нам, а з іншої – нищить наш світ. Наше майбутнє в наших руках і нам потрібно зробити його кращим!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль води як розчинника в живій природі.

Номер слайду 2

Вода є життєво необхідною речовиною , оскільки життя існує лише у водних розчинах , і будь – яка клітина живого організму являє собою водний колоїдний розчин .

Номер слайду 3

Властивості води , які дозволяють їй виконувати численні функції в живих організмах . Вода найкращий розчинник. Вода має високу теплопровідність . Вода має високу температуру кипіння . Вода має велику теплоту випаровування . Вода має максимальну густину при t = 4 C . Вода має велике поверхносне натягнення .

Номер слайду 4

Функція води в живих організмах . Розчинник біологічних молекул та йонів . Регулятор теплового балансу . Транспортна – перенесення речовин по організму . Механічна – сприяє збереженню внутріклітинного тиску та форми клітин . Метаболічна – субстрат при синтезі та розпаді біологічних речовин .

Номер слайду 5

70 – 90 % тваринної клітини – це вода . 60 – 95 % клітини рослин складає вода . Вода в клітині.

Номер слайду 6

ВОДА В РОСЛИНАХ. Близько 80% цитоплазми - вода. Вакуолі заповнені водним розчином органічних і неорганічних сполук. Вакуолі підтримують тиск в середині клітини, сприяючи збереженню її сталої форми.

Номер слайду 7

Значення води для людини. Близько 65% маси тіла – вода. Клітини легенів, серця, нирок, містять близько 80% води. Клітини кісток – тільки 22% води. Плазма крові на 90 % складається з води. Лімфа також на 90 % складається з води.

Номер слайду 8

До складу слини входить близько 98,5 % води. Шлунковий сік близько 90 % з води. Вона є універсальним розчинником і сере-довищем для дифузії більшості речовин, забезпечує пружність клітин і процеси осмосу.

Номер слайду 9

Вода надає клітині пружність , визначає її форму , бере участь в обміні речовин . Вона забезпечує рух поживних речовин та відіграє роль у регулюванні температури .

Номер слайду 10

Недостача води негативно впливає на стан живих організмів. При втраті людиною 10 % води – людина помирає . Без їжі людина може прожити декілька тижнів , а без води декілька днів .

Номер слайду 11

Без води життя на Землі не існувало б . Недарма на інших планетах вчені в пошуках життя в першу чергу шукають воду .

zip
Додано
24 листопада 2018
Переглядів
925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку