Презентації "Штучний інтелект - його розвиток і наслідки цього"

Про матеріал
Презентація піднімає тему штучного інтелекту, чому Chat GPT став таким популярним, особливості штучного інтелекту, як масова культура змальовує штучний інтелект і чи реальні такі сценарії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Штучний інтелект - його розвиток і наслідки цього. Будемо друзями :)

Номер слайду 2

Штучний інтелект або ШІ не нова тема для людства, перші згадки про нього можна знайти ще за часів Стародавньої Греції. Але за останній рік ця тема стала не аби як популярна через вихід у світ програми Chat GPT, Midjourney та інших. Сьогодні ми більш детально поговоримо на цю тему, дізнаємося як масова культура змальовує штучний інтелект і спробуємо уявити які з цих сценаріїв найбільш реальні.

Номер слайду 3

Що таке штучний інтелект?Почнемо ми з того що визначимо що таке штучний інтелект. Штучний інтелект – властивість штучних інтелектуальних систем виконувати творчі функції, які традиційно вважаються прерогативою людини. Просто кажучи, будь-яку програму, яка може робити те саме що може робити людина, можна назвати штучним інтелектом. Прикладом таких програм може бути Siri на Iphone, Cortana для Windows, або будь-який симулятор шахів.

Номер слайду 4

Особливості штучного інтелекту. Штучний інтелект має певні особливості які відрізняють його від звичайних програм чи роботів. Гібридний підхід - ШІ має знаходити різні виходи з ситуацій, чи пропонувати різні рішення на поставленні завдання. Машине навчання - ШІ, на відміну від звичайних програм, може і має навчатися. Ліворуч наведено приклад як ШІ навчилися краще розрізняти картинки на протязі декількох років. Кількість помилок яку допускали програми перед тим як знайти потрібну картинку

Номер слайду 5

Chat GPT став фурором минулого року. І причиною чому стала розвиненість цієї програми на фоні інших програм. Chat GPT може відповісти майже на будь-яке запитання, знайти рішення для багатьох задач, написати код для програм, знайти в ньому баги, перекласти або написати текст, чи навіть вірші, і багато іншого. Також Chat GPT навчається набаго краще, ніж будь-яка інша програма. Але в нього є певні обмеження, він не оцінює виконавців, чи твори мистецтва, незнання деяких термінів чи слів, ще він ніяк не може нашкодити людям. Також через свою необізнаність у певних сферах, він час від часу може видавати неправильні чи нелогічні відповіді. Чому Chat GPT став таким популярним?

Номер слайду 6

ШІ у масовій культуріТема штучного інтелекту, наслідки створення цієї технології і те як люди будуть уживатися разом із нею, все це привертало увагу і досі цікавить багатьох письменників і режисерів. У своїх творах вони піднімали філософські та етичні питання щодо штучного інтелекту. Тут ми згадаємо лише найвідоміші приклади таких технологій, та спробуємо зрозуміти їх мотиви. Наприклад, у всесвіті “Дюни”, будь-якого виду роботи та штучний інтелект був під повною забороною. Причиною цього є те, що люди почали повністю покладатися на нього, і пізніше ШІ поработив людей. Пізніше людям вдалося вибороти свою свободу, але такі технології підпали під заборону. Причини чому штучний інтелект вирішив захопити людство невідомі.

Номер слайду 7

Мітчелли против машин і Я робот. Ці фільмі об’єданні за ідеєю, ШІ хоче захопити людство і зробити людей своїми рабами. У обох творах причини для цього однакові. Люди надто ірраціональні, і не піддаються законам логіки і діють спираючись на свої емоції, а не на логіку і загальний сенс. Тому ШІ мають бути на чолі, а люди їм підкорятися. Цікаво що у фільмі “Я робот” герой Уілла Сміта запитує в одно із роботів чи може машина написати вірш чи пісню, і так роботи не можуть цього зробити, принаймні у світі фільму. Нагадаємо, що фільм вийшов у 2004 році. Але, минуло майже 20 років, і зараз вже існують програми які можуть написати вірш або пісню.

Номер слайду 8

Космічна одіссея 2001 У фільмі Стенлі Кубрика і романі Артура Кларка “Космічна одіссея 2001”, показаний штучний інтелект під назвою Hal 9000. За сюжетом AI діє за суровими законами, він приховує правду від команди корабля “Діскавері”, і через його дії навіть помирає один із головних героїв. Цікава річ у тому що Американський інститут кіномистецтва поставив його на 13 місце у списку злодії за всю історію кіно. Хоча ні режисер, ні письменник не створювали його як злодія, вони лише хотіли показати як будуть діяти технології у майбутньому. На їх думку, на відміну від людей, штучний інтелект буде спиратися на правила логіки і буде діяти виключно для блага людства. Навіть якщо для цього треба порушити людські закони моралі.(Невелика пасхалка, Hal 9000 був головним прообразом для злодія у мультфільмі ВАЛЛ-І)

Номер слайду 9

Термінатор і Матриця. Ще два відомих фільми де було показаний штучний інтелект це серія фільмів “Матриця” і “Термінатор”. Достовірно невідомо як у “Матриці” ШІ прийшов до влади, відомо лише що людство було майже знищене через війну, після чого світ захопили машини, а люди стали не чим більше ніж батарейками. У світі “Термінатора” був створений штучний інтелект під назвою Skynet. В певний момент програма розвинулася до такої межі що запустила ядерні боеголовки і знищила майже все людство. Причинами для цього була нераціональність людей, і те що машини були більш розвинені. Тому на думку Skynet, люди були непотрібні, машини могли керувати світом і самі, а якщо люди не були потрібні, то не мали і існувати.

Номер слайду 10

Світ Дикого Заходу та Той що біжить по лезу. Обидва ці твори піднімають філософські питання: “Чи можна назвати ШІ який здобув власну свідомість людиною?”, “Що робить нас людьми?” і тому подібне. Справа в тому, що у обох цих творах технологія штучного інтелекту і робо-будівництва дійшла до межі, коли машину вже неможливо відрізнити від людини, ні візуально, ні за їх поведінкою. Цікаво що у обох творах машина починають боротися за свою свободу. Вони хочуть бути вільними від тотального контролю людей, і бути з ними на рівних. На відміну від інших творів, тут машини не хочуть знищити людство, або зробити людей своїми рабами. Усе чого хочуть машини це визнання свого існування і свободи.

Номер слайду 11

Привид у латах. Аніме-фільм “Привид у латах” показує певні етичні проблеми які виникають між людьми і штучним інтелектом. У світі твору, технології стоять на настільки високому рівні, що люди можуть пройти повну кібернетизацію, включаючи і мозок. Таких людей називають “привидами”, і ставлення до них жахливе. Головна героїня Майор Матока, є привидом, і нерідко стикається проявами расизму до себе з боку інших людей. Причинами для цього є те що привиди кращі за людей, їм не потрібна їжа, сон і багато інших речей аби виконувати роботу. Твір піднімає такі питання як: “Що робить людину - людиною?”, “Чи можна назвати машину людиною?”, “Що таке людська свідомість?”, “Як технології змінять суспільство”

Номер слайду 12

Це були тільки одні із найвідоміших творів де показаний ШІ, але майже усі вони об'єднані проблемою протистояння технологій і людей.І таке бачення нашого майбутнього не далеке від реальності. Навіть зараз постає багато проблем через розвиток ШІ, багато людей бояться втратити роботу яку можуть віддати машинами, також є велика кількість людей які хвилюються що машини захоплять світ.І вони створили нас?! Ви певно жартуєте

Номер слайду 13

Так, ймовірність того що машини можуть захопити світ, на думку деяких людей буде існувати завжди. Але зараз про це не треба хвилюватися. За словами відомого американського популяризатора науки Ніл Деграсс Тайсон; “Штучний інтелект зараз знаходиться на рівні розвитку маленької дитини, і пройде ще декілька сотень років поки він дійде до справді високого рівня, і буде хоча б теоретично представляти загрозу для людства”. Just chill and do math

Номер слайду 14

Штучний інтелект буде популярною темою для людства ще довгий час. Ми не можемо заглянути у майбутнє і сказати як він розвинеться чи буде представляти загрозу для людства і чи буде хоч один із тих сценаріїв які змальовує кіно і література реальним. Але з достовірністю можна сказати що він робить наше життя легшим, і дає нам більше вільного часу, а це чи не найбільший плюс який тільки може бути

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горай Анжеліна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
27 квітня 2023
Переглядів
3592
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку