Презентація - " 1 квітня - Всесвітній день птахів".

Про матеріал
Початок весни… Чудова пора для всього живого. І ми із нетерпінням чекаємо наших друзів–пернатих мандрівників. 1 квітня кожного року відзначається екологічне та за сумісництвом професійне свято орнітологів – Міжнародний день птахів. В Україні, яка тоді входила до складу СРСР, подію вперше відсвяткували в 1924 році. Дату святкування обрано на честь дати підписання Міжнародної конвенції з охорони птахів у 1902 році. В Міжнародний день птахів усі охочі розвішують будиночки та годівниці для пернатих. 1 квітня – це день зустрічі пташок, які прилітають з теплих країв та день подяки за старанну працю орнітологам, адже саме вони знають про птахів усе.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Початок весни… Чудова пора для всього живого. І ми із нетерпінням чекаємо наших друзів–пернатих мандрівників.

Номер слайду 3

1 квітня кожного року відзначається екологічне та за сумісництвом професійне свято орнітологів – Міжнародний день птахів. В Україні, яка тоді входила до складу СРСР, подію вперше відсвяткували в 1924 році. Дату святкування обрано на честь дати підписання Міжнародної конвенції з охорони птахів у 1902 році. В Міжнародний день птахів усі охочі розвішують будиночки та годівниці для пернатих. 1 квітня – це день зустрічі пташок, які прилітають з теплих країв та день подяки за старанну працю орнітологам, адже саме вони знають про птахів усе.

Номер слайду 4

Рано-вранці діти брали печиво, у вигляді фігурок птахів, ішли до найвищого пагорба і гуртом декламували: Пташок викликаю З теплого краю: Летіть, соловейки,На нашу земельку,Спішіть , ластівоньки,Пасти корівоньки!

Номер слайду 5

Птахи – невід’ємна частина нашого життя. І ми вирушаємо у чудовий, різноманітний світ птахів – провісників весни. Віддавна вважали, що тепло приносять на крилах саме перелітні птахи. Вони замикають небо на зиму, беруть із собою ключі до вирію і, повернувшись, одмикають його. Отож і годилося зустріти їх з усіма почестями.

Номер слайду 6

Стрекотуха білобока, Звуть усі її…

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Бліц-вікторина «Життя птахів»Пташиний будиночок. Свисток для подманивания птахів і звірів. Руки птиці. Ноги качки. Лісовий лікар. Пернаті вісники весни. Дитя будь-яких пернатих.

Номер слайду 14

Бліц-вікторина «Життя птахів»Рот і ніс птиці. Велика вухата нічна птиця загону сов. Північна водоплавна птиця. Пташка, схожа на ластівку. Лісова курка з приказки: «Глухий, як ...». Пінгвін - це птах? За любов до блискучих предметів її називають злодійкою.

Номер слайду 15

Відповіді: Гніздо. Манок. Крила. Лапи. Дятел. Граки. Пташеня. Дзьоб. Філін. Гагара. Стриж. Тетерів. Так. Сорока

Номер слайду 16

Цікаві факти про птахів. Птахи живуть по всій планеті, на всіх континентах. Вони є навіть у найбільш важкодоступних областях Антарктиди. Нині на нашій планеті мешкає понад десять з половиною тисяч різних видів птахів. Найкрихітніші птахи на світі – колібрі, особини деяких їхніх видів важать близько 3 грамів. Найменша пташка у світі – колібрі-бджілка, середня довжина її тіла становить близько п'яти з половиною сантиметрів. Африканські страуси часом досягають ваги в 150 кг, а деякі вимерлі види нелітаючих птахів важили до 400 кг. Нині найбільший з усіх птахів на землі – саме африканський страус. Зріст цих птахів сягає 2,7 метра. Маса найменшого птаха з тих, що живуть на землі, менша за масу найбільшого приблизно в 66 000 разів. Мандрівний альбатрос може похвалитися найбільшим розмахом крил – у нього він може досягати трьох із чвертю метрів.

Номер слайду 17

Цікаві факти про птахів. Досі точно не відомо, від якого виду живих істот походять птахи. Одна з найпопулярніших теорій свідчить, що від динозаврів. Усі горобці, що населяють Північну Америку, є нащадками пари цих птахів, випущених у Центральному парку Нью-Йорка в XIX столітті. Деякі птахи щодня споживають кількість їжі, що дорівнює чверті маси їхнього власного тіла. Пір'я є тільки у птахів, у жодної з інших сучасних тварин вони не зустрічаються. У птахів не одна гортань, а дві. Новокаледонський ворон – один із найрозумніших птахів. Він вміє виготовляти з підручних рослинних матеріалів знаряддя праці, які допомагають йому добувати їжу – наприклад, гачкуваті інструменти, якими він витягує комах з-під деревної кори. Морські птахи можуть пити солону морську воду. Сови літають абсолютно безшумно завдяки своєму пір'ю.

Номер слайду 18

Птахи відіграють значну роль у поширенні насіння рослин. Окремі види птахів (нектарники, колібрі та ін.), живлячись нектаром рослин або відвідуючи квітки для лову комах у них, сприяють перехресному запиленню квіток.

Номер слайду 19

Першу звістку про весну приносять шпаки і граки. Першим я приніс весну,Пробудив усе від сну. Заспіваю під вікном,А зовуть мене …Чорномазий, білодзьобий,Він за плугом важно ходить,Черв’ячків, жучків знаходить –Сторож вірний, друг полів,Перший вісник теплих днів.

Номер слайду 20

Жайворонки – провісники весни. У горі тремтить сіренька цяткаІ пісні співає голосні,Та жаль, що тільки навесні. Скажи скоріше без відмовок: Що за пташина?

Номер слайду 21

Голуби – символ миру та чистоти. Вони бувають сизі, білі,Воркують, в парках проживають. Вважають їх птахами миру,На щастя в небо випускають.І линуть в сині голубій. Птахи чудові …

Номер слайду 22

Лебеді – символ кохання і вірності. Тендітна шия, ніжний стан,Ця птаха білокрила,Нехай шипить, а не співає,Все ж людство полонила. Прикраса паркових озер,Яку зустрінеш зрідка –Красуня дивна на воді,Білесенька …

Номер слайду 23

Журавлі – символ України і любові до рідної землі. Дивись ключ у небі лине,Не залізний, а пташиний. Цим ключем у весняній мліПрилітають …

Номер слайду 24

Птиця. Тріпоче серце пійманої птиці,В руках моїх не чує доброти:«Я дам тобі водиці і пшениці,Моя пташино, тільки не тремти!»«Хіба потоки загубили воду?Хіба в полях уже зерна нема?!Пусти мене, мій хлопче, на свободу,І все, що треба, я знайду сама. Пусти мене! Мені, дитино мила,Дорожча воля, ніж зерно твоє!Страшна, хоч навіть лагідна, та сила,Яка розкрити крилець не дає!»Лети! Співай у небі гомінкому;Хоч і маленький, зрозумів я все. Моя рука ніколи і нікому. Ні кривди, ні біди не принесе!

pptx
Додано
2 квітня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку