Презентація - гра "ІСТОРИЧНІ ПЕРСОНАЛІЇ : Чиста правда чи вигадка, прикра помилка?"

Про матеріал

На 130 слайдах надаються різнобічні факти щодо 21 історичного діяча. На кожному слайді з трьох запропонованих - один факт ПОМИЛКОВИЙ. Учням треба визначити цю ПОМИЛКУ. За вірну відповідь можливі різні заохочення, бонуси, навіть оцінки від викладача.Матеріал в ігровій формі бажано подавати вже після опрацювання основних моментів теми, після виступу спікерів з можливими доповідями про цих діячів. До речі, учням дуже подобається потім додавати ще й свої додаткові факти щодо них. Матеріал можно використовувати як фрагментарно- про 1-2 діячів на уроках нового матеріалу, так і більш розширено -на уроках тематичних узагальнень. Сім перших персоналій -курс 7-9 класів; 14 наступних - курс 10 класу ІСТОРІЇ УКРАЇНИ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні персоналії: чиста правда чи вигадка, прикра помилка?

Номер слайду 2

Князь Володимир Великий 1)Він значно розширив межі Києва та наказав збудувати Десятинну церкву. 2)Мав складні відносини з християнством, залишався язичником до кінця свого життя. 3) Першим із руських князів розпочав виробляти власну золоту монету, на котрій карбувався його особистий знак.

Номер слайду 3

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 4

Князь Володимир Великий 1) На дніпровських порогах він мав свій останній бій з печенізьким ханом Курею, в якому і загинув. 2)Канонізований Католицькою та Православною церквами як рівноапостольний святий. 3)Він послав 6-тисячне військо, яке разом з силами візантійського імператора Василія II розбило загони претендента на візантійський престол Варда Фоки.

Номер слайду 5

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 6

Князь Володимир Великий 1)Він переміг Хозарський каганат , узявши з боєм його столицю – місто Ітіль. 2)Був сином київського князя Святослава Ігоровича від простої ключниці Малуші. 3)У 988 році «повелів він поскидати кумирів — тих порубати, а других вогню оддати...»

Номер слайду 7

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 8

Князь Ярослав Мудрий 1)Ярослав активно розбудовував Київ, звів Софійський собор, Золоті ворота та інші величні споруди. 2)У знак своєї перемоги прибив свій щит на ворота міста Царгород(Константинополь). 3)За його правління було створено перший збірник писаних законів Київської Держави.

Номер слайду 9

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 10

Князь Ярослав Мудрий 1)Остаточно розгромив кочовиків - печенігів, що серйозно загрожували Київській Державі. 2) Він був двічі одружений: перший шлюб – з дочкою шведського короля, другий – з дочкою візантійського імператора. 3)За давніми переказами загинув від укусу змії, що виповзла з черепа улюбленого коня.

Номер слайду 11

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 12

Князь Ярослав Мудрий 1) За його ініціативою було написано “Слово про закон і благодать” – один з перших літературних творів Київської Держави. 2) Його донька Анна стала королевою Угорщини. 3)Ярослав Мудрий став символом мудрого правління, розквіту культури та державотворчого таланту.

Номер слайду 13

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 14

Князь Володимир Мономах 1)Володимир Мономах так звався, бо він був онуком візантійського імператора Костянтина Мономаха. 2)Здійснив всього три великі походи, адже більше займався державницькими справами. 3)У православному хрещенні він прийняв ім'я Василь.

Номер слайду 15

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 16

Князь Володимир Мономах 1) Протягом життя він встиг побути князем п'яти міст – Смоленська, Чернігова, Переяславля, Ростова та Києва. 2)У 1111 р. провів успішний похід проти монголо-татар Чингісхана. 3)Після народного повстання князь вніс до законів зміни, що забороняли продаж боржників у рабство.

Номер слайду 17

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 18

Князь Володимир Мономах 1) Один з онуків Мономаха, Вольдемар, став королем Данії. 2)Знаменита шапка Мономаха, що зберігається в музеї, на кілька століть молодша, ніж сам Мономах. Це черговий міф рф. 3)Середня тривалість життя в ті часи була набагато меншою, ніж зараз, отже князь Мономах прожив лише 52 роки.

Номер слайду 19

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 20

Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний 1)Вважається «батьком» українського морського флоту. Серед його численних морських походів на турецькі фортеці, найвизначніші - взяття Кафи та похід на Варну. 2)Допоміг народам Європи, стійко захищаючи Відень від турецького наступу. 3)Він заборонив козакам пити горілку під час морських походів, а за провини міг покарати смертю.

Номер слайду 21

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 22

Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний 1)Сприяв розвитку православної церкви, очоливши її в статусі Київського митрополита. 2)Своє легендарне прізвисько Сагайдачний дістав завдяки умінню влучно стріляти з лука. 3)За оборону фортеці Хотин отримав від Речі Посполитої коштовний меч, який був оздоблений сріблом, золотом та діамантами.

Номер слайду 23

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний 1)А освіту він здобув в Краківському університеті , де був одним з кращих. 2)Перед смертю заповів усе своє майно на просвітницькі, доброчинні та релігійні цілі, зокрема Київському братству і Львівській братській школі. 3)Помер після важкого поранення отруєною татарською стрілою.

Номер слайду 26

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 27

Гетьман Богдан Хмельницький 1)Богдан Хмельницький втратив батька і потрапив у полон внаслідок битви під Цецорою. 2)Певний час він навчався в Києво-Могилянському колегіумі, але через погіршення здоров'я повернувся до рідного дому, не завершивши своєї науки. 3)Він дуже любив каву. Посли європейських держав, які прибували до гетьмана в Чигирин і для яких цей напій був не дуже звичним, буквально змушували себе його пити, щоб не образити гетьмана.

Номер слайду 28

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 29

Гетьман Богдан Хмельницький 1) А другий шлюб зв’язав його з колишньою жінкою ворога Чаплинського, яка ставши найбільшим коханням гетьмана, була страчена його сином Тимошем за підозрою у зраді. 2)Богдан Хмельницький знався та добре грав на бандурі. 3)Портрет Богдана Хмельницького зображено на сучасній банкноті номіналом 20 гривень..

Номер слайду 30

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 31

Гетьман Богдан Хмельницький 1)Він любив веселі застілля, народні пісні і був привітним господарем. 2)Богдан Хмельницький досконало володів польською, турецькою, татарською, французькою і латинською мовами. Був дуже переконливим оратором. 3)За період свого гетьманування укладав союзи зі Швецією, Норвегією, Фінляндією.

Номер слайду 32

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 33

Гетьман Іван Мазепа 1)Іван Мазепа був гетьманом рекордний термін – аж 22 роки . 2)Гетьман здобув ґрунтовну освіту. Спочатку, він навчався в Києво-Могилянській академії, згодом — вивчав військову справу в Голландії та філософію у Франції. 3)Портрет Мазепи зображено на сучасній банкноті номіналом 100 гривень.

Номер слайду 34

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 35

Гетьман Іван Мазепа 1) Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів, 6 скульптур. 2)Він ніколи не сперечався з царем Московії Петром І та завжди виконував всі його вказівки . 3)За власні кошти Іван Мазепа збудував 12 церков в стилі українського бароко та реставрував 20 православних храмів .

Номер слайду 36

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 37

Гетьман Іван Мазепа 1)Французький монах допоміг Мазепі розробити таємні рудники із урановою рудою в Полтавській області. Це й стало джерелом його великого багатства. 2)Був у молодості вродливим і розбивав серця дівчатам та молодим жінкам. 3)І ще -іменем Мазепи названо національний парк у Квінсленді, Австралія (англ. Mazeppa National Park). Парк було створено в 1972 році.

Номер слайду 38

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 39

Т. Г. Шевченко 1)За викуп Шевченка віддали 2,5 тисячі рублів. Це були річні доходи маленького маєтку чи села. Зараз це було б – понад 40 тисяч доларів. 2)Майбутньому поету не вийшло завершити навчання в Петербурзькому університеті, з якого його виключили за революційні переконання. 3)Твори Тараса Шевченка перекладені більше, ніж 100 мовами світу.

Номер слайду 40

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 41

Т. Г. Шевченко 1)Поет був дуже високого зросту – до 192 см. 2)Перший “Кобзар” накладом в 1000 примірників , який вийшов у 1840 р., дуже швидко розкупили за 2 тижні. 3)Тарас був знаним модником. Коли жив у Петербурзі і добре заробляв роботою портретиста, міг собі дозволити дорогі костюми.

Номер слайду 42

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 43

Т. Г. Шевченко 1) Тарас Шевченко протягом життя був «душею компанії», любив сміятися і вмів розвеселити навіть незнайомих людей. 2)Улюбленим напоєм Тараса була кава без цукру. 3)Портрет Шевченка зображено на сучасній банкноті номіналом 100 гривень.

Номер слайду 44

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 45

М. С. Грушевський 1)Він народився в містечку Холм у тодішньому Королівстві Польському, що належало Російській імперії. 2)Він викладав у Переяславській і Київській семінаріях, був автором відомого у дореволюційній Росії підручника з церковнослов’янської мови. 3)Він 1904 року власним коштом відкрив приватну вчительську семінарію в м. Коломия

Номер слайду 46

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 47

М. С. Грушевський 1)Він був одним з кращих учнів гімназії, яку закінчив 1886 року з отриманням золотої медалі. 2)Він часто міняв псевдоніми, вчені нарахували, що мав їх близько 150. 3)Він дуже любив солодощі,особливо шоколад, яким любив пригощати знайомих.

Номер слайду 48

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 49

М. С. Грушевський 1)Він перебував у Лук’янівській в’язниці в січні-лютому 1915р. За цей час його допитували не менше 16 разів за звинуваченням у шпигунстві та австрофільстві. 2)Він фактично керував Українською Академією Наук, оскільки перший Президент Академії В. Вернадський 1920р. виїхав до Петрограда, а обраний на його місце ботанік В. Липський не мав необхідного адміністративного хисту. 3)Він у 2015р. був зображений в центрі Києва на фасаді будинку за адресою - вул. Січових Стрільців,75. Це - найбільший в світі його портрет площею 160м².

Номер слайду 50

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 51

Номер слайду 52

В. К. Винниченко 1)Він у молоді роки полюбляв бавитись у ризиковані ігри. Одного разу на спір перепливав широченний ставок і ледве не втопився. Іншого разу впав із коня. 2)Він у 1917р. повернувся в Україну, а через рік очолив Директорію ЗУНР і ставши в ній генеральним секретарем. 3)Він досконало володів декількома мовами – російською, латинською, грецькою, німецькою та французькою.

Номер слайду 53

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 54

В. К. Винниченко 1)В роки ІІ світової війни гітлерівське командування пропонувало йому очолити маріонетковий уряд на окупованій території України, але він відмовився. За це його кинули в концентраційний табір, але через два тижні відпустили. 2)Він написав перший український фантастичний роман «Сонячна машина». 3)Він мав престижну вищу освіту, бо закінчив 1903 року Київський університет ім. Святого Володимира.

Номер слайду 55

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 56

В. К. Винниченко 1)Він був звинувачений у «контрреволюційній діяльності» та вбитий радянськими спец-службами. 2)У гімназії йому доводилося часто битися з однолітками, які дражнили його. Причинами були бідність і спілкування українською мовою.  3)Він був переконаним вегетаріанцем і прихильником сироїдіння та викупив закинуту ферму на півдні Франції, де розпочав займатись натуральним господарством та сироїдінням.

Номер слайду 57

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 58

С. В. Петлюра 1) Петлюра змінив своє ім’я Семен, дане при народженні, на Симон — на честь видатного революціонера Сімона Болівара. 2)Під час І світової війни він виступив за Австрію, маючи намір додати всю територію України до Австрії. 3)Він мав дуже гарний голос, грав у виставах і був чудовим оратором.

Номер слайду 59

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 60

С. В. Петлюра1)В. Винниченко, заздрячи його популярності, не дав йому в’їхати в Київ на чолі Директорії на білому коні. 2)Він мав чималий мистецький доробок - близько півтори сотні творів олійного живопису та графіки. 3)У травні 1926р. в Парижі його застрелив сімома пострілами із револьвера анархіст Шварцбард.

Номер слайду 61

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 62

С. В. Петлюра 1)Він був першим міністром оборони незалежної від більшовиків України. 2)Він підписав із Юзефом Пілсудським Варшавський договір, за яким польський уряд відмовився від намірів розширити територію Польщі до кордонів Речі Посполитої 1772 року та визнав УНР. 3)Він вважав, що Україні потрібна допомога Болгарії та Туреччини проти Росії, тому Україна повинна вести політику агресора стосовно Румунії. Мав намір залучити всю Румунію до складу України.

Номер слайду 63

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 64

К. А. Левицький 1)Він був членом президії та президентом Народного комітету Української національно-демократичної партії. 2)У серпні 1914 разом з Миколою Ганкевичем та Михайлом Павликом він створив та очолив Головну Українську Раду. 3)Він був прихильником поразки Австрії у І світовій війни та хотів створити на її територіях незалежну Українську державу., 

Номер слайду 65

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 66

К. А. Левицький 1)У 1914 він був нагороджений командорським хрестом австрійського ордена Леопольда. 2)Він був співорганізатором похорону Івана Франка 31 травня 1926 року. 3)Очолював делегації ЗУНР на міжнародних конференціях у Ризі (1920), Женеві (1921), був членом делегації ЗУНР на Ґенуезькій конференції (1922).

Номер слайду 67

1-правда 2-помилка 3-правда

Номер слайду 68

К. А. Левицький 1)Він був одним з найвідоміших адвокатів Галичини. 2)До 160-ї річниці від дня його народження в Україні знято художній фільм, в якому його талановито зіграв актор Богдан Бенюк. 3)30 червня 1941р., коли  оунівці проголосили Українську державу, він очолив Раду Сеньйорів . Неодноразово провадив нелегкі переговори з нацистами, намагався відіграти роль представника єдиної легітимної влади в Галичині.

Номер слайду 69

1-правда 2-помилка 3-правда

Номер слайду 70

Є. О. Петрушевич 1)Він брав активну участь в діяльності австрійського парламенту. 2)Перебуваючи в еміграції, він долав труднощі завдяки підтримці гетьмана Павла Скоропадського. 3)Він був одним із засновників спортивного товариства «Січ» в Галичині, його називали «січовим батьком».

Номер слайду 71

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 72

Є. О. Петрушевич 1)Він мав таку посаду:  Президент і Уповноважений Диктатор (верховний військово-політичний зверхник під час війни) Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). 2)На початку І світової війни він був командувачем однієї з найкращих сотен бійців у легіоні Українських Січових Стрільців. 3)Перебуваючи в Берлінській еміграції, він поширював ноти протесту проти діяльності польської окупаційної влади, видавав газету «Український прапор».

Номер слайду 73

1-правда 2-помилка 3-правда

Номер слайду 74

Є. О. Петрушевич 1) Перебуваючи в Америці, він брав активну участь у житті української діаспори .  2)Він помер 29 серпня 1940 р. у віці 77 років у Берліні. 3) У 2008 році Національний Банк України випустив пам'ятну монету на честь Євгена Петрушевича.

Номер слайду 75

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 76

П. Скоропадський 1)Він був умілим військовим командиром та адміністратором, але до 1917р. ніколи не обіймав цивільних адміністративних чи державних посад. 2)Він народився у 1873 році в місті Вісбаден, Німеччина, хоча походив із старовинного роду українських козаків. 3)Першу освіту він здобув удома. Восени 1879 р. разом зі своїми двома братами Юрієм та Олександром розпочав навчання в гімназії Св. Анни у місті Краків.

Номер слайду 77

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 78

П. Скоропадський 1)У 1895 році за сумлінну  службу його було нагороджено орденом Австрійського Кавалерського хреста Франца-Йосифа 3-го ступеня. 2)За хоробрість у боях з німцями у 1904 році він отримав золоту зброю. 3)За сприяння Скоропадського у 1926 році було створено Український науковий інститут при Берлінському університеті.

Номер слайду 79

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 80

П. Скоропадський 1) 16-17 жовтня 1917 року на з'їзді Вільного козацтва в Чигирині делегати від п'яти українських губерній і Кубані обрали його отаманом Вільного козацтва. 2) Його сили завдали нищівної поразки військам Петлюри за те, що той наказав розстріляти його батька. 3) Він загинув у квітні 1945 р., коли потрапив під бомбардування авіацією англо-американців. Був поранений і через кілька днів помер.

Номер слайду 81

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 82

А. Шептицький 1) Він народився графом, був багатим, напевно, як сьогоднішні мільйонери, але став монахом. 2 )З 1922р. він працював у Львові, редагував журнали Вістник, Заграва, друкувався у німецькій та польській періодиці. 3) Він очолював делегацію до імператора Франца Йосифа, вимагаючи, щоб українців у Галичині поважали однаково з іншими народами монархії, не принижуючи їхньої національної та людської гідності.

Номер слайду 83

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 84

А. Шептицький 1)1926 року  він написав свою провідну працю  «Націоналізм». 2)За мудрі настанови й великі труди він отримав багато народних імен: Український Мойсей, Духовний будівничий, Провідник української нації. 3)Він профінансував створення Народної Лічниці у Львові для безкоштовного лікування вбогих мешканців міста.

Номер слайду 85

1-помилка 2-правда 3-правда

Номер слайду 86

А. Шептицький 1) Його улюбленою стравою була варена картопля із підсмаженою цибулею та кислим молоком. 2) Він міг би бути чудовим гравцем у баскетбол — його зріст був 2.10 м , проте все життя боровся із ревматизмом і навіть отримав офіційний дозвіл вести Службу Божу сидячи. 3)У віці 73 років він був розстріляний за вироком радянської влади. У 1989 р. був реабілітований «за відсутністю складу злочину».

Номер слайду 87

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 88

Дмитро Донцов 1) Він народився 30 серпня 1883р. у Мелітополі (на той час Таврійська губернія, сучасно - Запорізька область). 2) У 1917—1921 роках він працював в Україні, був організатором Української Академії наук, почесним академіком багатьох закордонних академій. 3)1913р., через відмінності у баченні національного питання, він залишив  УСДРП.

Номер слайду 89

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 90

Дмитро Донцов 1)1939р., після радянської окупації  Галичини, виїхав за кордон.  Мешкав у  Бухаресті, Берліні, Празі, Парижі, згодом – у США. Від 1947р. оселився у Монреалі (Канада). 2)Він був головою комісії Міністерства освіти та мистецтв уряду Української держави за часів гетьмана Павла Скоропадського. 3)Він створив – разом із С. Шеметом та В. Липинським -Партію хліборобів-демократів.

Номер слайду 91

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 92

Дмитро Донцов 1) Він умів говорити швидко, темпераментно й переконливо. 2) Він був завжди непримиренним і до "своїх". Грушевського, Єфремова, Винниченка й інших лідерів УЦР називав політичними євнухами, із чиєї вини загинула Україна. 3) Він вважав, що кохання – це непотрібна річ в житті, сучасні історики гадають, що саме тому він так ніколи і не одружився.

Номер слайду 93

1-правда 2-правда 3-помилка

Номер слайду 94

Михайло Галущинський 1)Він був директором Рогатинської гімназії імені св. Володимира з 1909 до 1914 р. та визначним організатором гімназійної освіти Галичини. 2)В 1930-1931 рр. він був серед очільників партії УНДО, яка прагнула укладення компромісу з польською владою. 3)Він помер 18 серпня 1948 р. в Києві, в радянській в’язниці після майже річного ув’язнення.

Номер слайду 95

1-правда 2-правда 3-помилка

Номер слайду 96

Михайло Галущинський 1)Він був похований на відомому Личаківському цвинтарі у Львові в лютому 1954 р. 2)В 1928-1930 рр. він був віце-маршалом сенату Польської Республіки. 3)Він з серпня 1914 до 21 січня 1915р. був призначений командувачем Легіону УСС.

Номер слайду 97

1-помилка 2-правда 3-правда

Номер слайду 98

Михайло Галущинський 1)Він був нагороджений Хрестом «За військові заслуги» від Австро-Угорської держави. 2)В 1939 рр. він став автором популярної книги «Національне виховання», яку великим накладом було видано в Києві. 3)В студентські роки він був серед тих, хто видавав перший український студентський журнал «Молода Україна», в якому пропагувалася ідея побудови незалежної української держави.

Номер слайду 99

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 100

Василь Вишиваний 1) Справжнє його ім'я - Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький, походив він із австрійського імператорського роду Габсбургів, який  правив багатонаціональною імперією протягом близько 600 років. 2)Він був полковником Армії УНР, головою Проводу українських націоналістів, а також – першим головою ОУН(з 1929 р.) 3)Його найвідомішим літературним внеском є збірка віршів українською мовою «Минають дні», яку він присвятив своїм бойовим товаришам з легіону УСС.

Номер слайду 101

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 102

Василь Вишиваний 1)Він був прямим нащадком київської княгині Ольги і Великих князів Київських з роду Рюриковичів. 2)1 квітня 1918 р. він перейняв командування загоном УСС біля м. Херсон. 3)В квітні 1918 р. він із загонами УСС штурмом спромігся взяти Перекоп, захопити Джанкой та Сімферополь з метою створення незалежної української держави.

Номер слайду 103

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 104

Василь Вишиваний 1)Він народився біля містечка Пула (сучасна Хорватія) на Адріатичному морі. 2)В 1919 рр. він написав популярну книгу «Стрілецька думка», яку великим накладом було видано в Парижі. 3)26 серпня 1947 р.   Вільгельма Габсбурга було заарештовано радянською секретною службою СМЕРШ, кинуто до Лук'янівської тюрми Києва, в якій він і помер в серпні 1948 р.

Номер слайду 105

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 106

Петро Болбочан 1) Він закінчив у 1909 р. Чугуївське піхотне юнкерське училище. 2) Він отримав бойовий досвід у І світовій війні, був нагороджений орденом і особистою зброєю за хоробрість, з листопада 1917 р. - командир полку УНР. 3) 20 квітня 1918р. в боях проти більшовиків в результаті поранення втратив руку.

Номер слайду 107

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 108

«З більшовиками я можу розмовляти тільки зброєю»Петро Болбочан 1) В квітні 1918 р. він здійснив свій головний подвиг в ім'я України - розбив на Перекопі війська більшовицької Росії, увірвався у Крим, взяв Джанкой, Сімферополь і Бахчисарай. 2)Він був розстріляний білогвардійцями 28 червня 1919р. за наказом генерала Денікіна. 3)Під впливом його перемоги командувач Чорноморським флотом Росії адмірал Михайло Саблін 29 квітня 1918 р. о 16:00 віддав наказ: «Флоту підняти український прапор».

Номер слайду 109

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 110

Петро Болбочан 1) На початку березня 1918 року 2-й Запорізький курінь на чолі з Петром Болбочаном, випереджаючи німецькі війська, першим увійшов до Києва. 2) 2 червня 1919 р. на військово-польовому суді він звинувачувався у невиконанні наказу, незаконному захопленні командування корпусом та участі у широкомасштабній змові з метою державного перевороту в умовах воєнного часу. Вирок – страта. 3) В 20-30р., перебуваючи в еміграції у Відні, очолював Українську військову організацію.

Номер слайду 111

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 112

Нестор Махно 1)Нестор Махно народився 27 жовтня 1888р. в станиці Гуляйполе Катеринославської губернії у звичайній селянській родині. 2)1905 року він закінчив Харківську духовну семінарію. 3)Нестор Іванович говорив російською мовою, але восени 1918 р. він перейшов на українську мову після того, як одружився з Галиною Кузьменко, яка працювала вчителем української мови та літератури.

Номер слайду 113

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 114

Нестор Махно 1)Він особисто розстріляв свого брата - учасника І світової війни, бо той воював на стороні Австрії. 2)Селяни називали його легендарним батьком Махном. 3) У рідному селищі Гуляй-Поле, Нестора Івановича Махна було обрано головою селянського союзу. Він зажадав у поміщиків документи на володіння землею і спалив їх. А землю поділив між усіма, включаючи поміщиків, але обробляти її вони були зобов’язані самостійно.

Номер слайду 115

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 116

Нестор Махно 1) За своє довге бойове життя він отримав 12 шабельних і вогнепальних поранень. Але завжди неправдоподібно швидко відновлювався після них. 2) 2 серпня 1921 року, в одному з останніх його боїв, куля пройшла трохи нижче потилиці Махна і вийшла з його правої щоки. Батька, в який раз, на словах поховали; але він знову вижив. І тут же перетнув кордон, відступивши до Румунії. 3) Він був вбитий у Парижі агентом радянських спец-служб 25 липня 1934р.

Номер слайду 117

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 118

Володимир Вернадський 1)Довкілля Вернадський рекомендував досліджувати в контексті взаємозв'язку з історією людства. Саме такий підхід є базовим у світогляді вченого і його науковій діяльності. 2)Він писав, що немає сенсу зараховувати Україну до єдиної православної слов'янської цивілізації, оскільки країна є інтегральною частиною європейського простору. 3)Він так сильно любив шоколад, що навіть на прийом до Сталіна прийшов з шоколадними цукерками.

Номер слайду 119

1-правда2-правда 3-помилка

Номер слайду 120

Володимир Вернадський 1)Під час І світової війни він був військовим лікарем в складі російської армії. 2)Він розробив концепцію ноосфери, згідно з якою сформулювали принципи взаємодії природи та суспільства. 3)Він створив нову науку – радіогеологію, що вивчає закономірності природних ядерних перетворень у речовині Землі та їхніх проявів у геологічних процесах.

Номер слайду 121

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 122

Володимир Вернадський 1) 25 жовтня 2019 р. в грошовий обіг увійшла купюра номіналом в 1000 гривень із його зображенням. 2) У 1934 р. академік був нагороджений Сталінською премією 1-го ступеня за "багаторічні видатні роботи в галузі науки і техніки". 3) Як і його батько, він називав себе пантеїстом. Пантеїзм – філософсько-релігійне вчення, основні ідеї якого полягають у обожнюванні природи, боготворінні всього створеного і ототожненні Бога з природою.

Номер слайду 123

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 124

Василь Липківський 1)Його називали «батьком Української православної Церкви та великим патріотом українського народу». 2)Він мав польське коріння, народився в околицях Варшави. Батько - поляк, мати - українка. 3)У жовтні 1921 р. завдяки його зусиллям було вперше скликано Всеукраїнський Церковний Собор, який зібрався у Софії Київській. На цьому Соборі його одноголосно було обрано на посаду першого митрополита всієї України.

Номер слайду 125

1-правда 2-помилка3-правда

Номер слайду 126

Василь Липківський 1)Він був Митрополитом Галицьким та Архієпископом Львівським — предстоятелем Української греко-католицької церкви. 2)В листопаді 2014р. Нацбанком України було введено в обіг монету, присвячену 150-річчю від дня його народження. 3)Під пильним керуванням митрополита Василя в церкві почали впроваджувати в богослужіння українську мову та відроджувати у церковному житті національні давні традиції українського народу.

Номер слайду 127

1-помилка2-правда3-правда

Номер слайду 128

Василь Липківський

Номер слайду 129

Василь Липківський 1) 22 травня 1919 р. він разом з хором під керівництвом композитора Миколи Леонтовича відслужив першу в історії України урочисту літургію рідною мовою в першій українській парафії. 2) Він постійно друкувався зі своїми статтями в авторитетних київських журналах - «Киевская старина» та «Киевские епархиальные ведомости». 3) Він помер 27 листопада 1937 р. Зробив самогубство через розстріл сина Івана та заслання до Сибіру його старшої доньки.

Номер слайду 130

1-правда2-правда 3-помилка

pptx
Додано
15 липня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку