Презентація - "Олег Ольжич/біографія/цікаві факти".

Про матеріал
Презентація - "Олег Ольжич/біографія/цікаві факти". Відео -https://vseosvita.ua/library/video-oleh-olzhychbiohrafiiatsikavi-fakty-801768.html Відео на ютуб - https://www.youtube.com/watch?v=zctEOTXzLD4
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олег Ольжич/біографія/цікаві факти

Номер слайду 2

Захочеш і будеш. В людині, затям, лежить невідгадана сила... Олег Ольжич

Номер слайду 3

Дитинство та юність... Народився Олег Олександрович Кандиба 21 липня (8 липня ст. ст.) 1907 року у Житомирі в родині поета Олександра Олеся. Середню освіту почав здобувати у Пущі-Водиці під Києвом, але закінчити середнє навчання довелося лише в Празі. Наприкінці 1922 він разом із матір’ю виїздить з України у Берлін, де 3 січня 1923 року нарешті зустрівся з батьком, який у лютому 1919 був змушений поспіхом емігрувати до Австрії.

Номер слайду 4

Закінчив Карлів Університет філософський факультет у 1929р. Став відомим вченим-археологом, брав участь у кількох археологічних розкопках на Балканах. Був запрошений читати лекції з археології у Гарвардський університет (США), де 1938р. заснував Український науковий інститут. Але йому судилася інша доля. Після заснування 1929р. ОУН (організації українських націоналістів) він обирає шлях професійного революціонера, очолює в Центральному проводі культурний сектор, а згодом стає заступником голови проводу ОУН.

Номер слайду 5

Варто знати. В кін. 1930-х рр. редагував часопис «Самостійна думка», перетворивши його на орган ПУН. У 1938–1939 брав активну участь у діяльності короткочасного державного утворення — Карпатської України — в її збройній боротьбі проти угорських окупантів. Був заарештований солдатами угорської армії і провів три дні у Тячівський в’язниці. Після листа угорських вчених на захист вченого уряд Угорщини розпорядився випустити Олега Кандибу та Уласа Самчука. Протягом 1939–1941 очолював Революційний Трибунал ОУН, член Проводу Українських Націоналістів.

Номер слайду 6

Радянсько-німецька війна для Олега Кандиби. На початку радянсько-німецької війни 1941–1945 переїхав до Києва разом з Буковинським куренем, узяв участь у формуванні місцевої адміністрації та поліції. В 1941–1942 О. Кандиба жив у Києві, налагоджував підпільну мережу ОУН в Україні. В жовтні 1941 О. Кандиба став одним з організаторів політично-громадського центру — Української Національної Ради у Києві.

Номер слайду 7

Варто знати. З початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів Кандиба переїздить до Львова. У травні 1942 Почаївська конференція ОУН обрала Олега Кандибу заступником голови ПУН та головою Проводу на українських землях. У січні 1944 після арешту Андрія Мельника перебрав посаду Голови ПУН ОУН.2 серпня 1943 року у віддаленому селі Яблінка-Вижня біля Турки на Бойківщині одружився з дочкою літературознавця Л. Білецького Катериною (Калиною), та їх шлюб був недовгим. Вже після його смерті народився син Олег.

Номер слайду 8

Загинув під час допиту25 травня 1944 заарештований гестапо у Львові. Був ув’язнений у Целенбау — окремому блоці для особливо важливих в’язнів на території концентраційного табору Заксенгаузен. Загинув під час чергового допиту в ніч з 9 на 10 червня 1944, закатований гестапівською трійкою (Вольф, Вірзінг, Шульц).

Номер слайду 9

Незрівнянний поет. О. Ольжич – автор двох прижитєєвих збірок: “Рінь” (1935 – це була його перша збірка) та “Вежі” (1940). Третя, посмертна, збірка “Підзамчя” вийшла в 1946 р. Писав цікаву прозу і пристрасну публіцистику. Всією творчістю утверджував у читачів героїчний світогляд, героїчний чин, який тільки, навіть ціною власного життя, може привести до свободи.

Номер слайду 10

Цікаві факти. Його батько – відомий український класик Олександр Олесь. Олександр Іванович віддано любив сина, ніжно називав його Лелекою, присвячував йому вірші. Маленького Олега виховували бабуся і дідусь. В три роки він навчився читати, а в п’ять написав п’єсу на три дії з життя козаків і сам ілюстрував її, змалечку грав на піаніно та скрипці. На велосипеді об’їздив пів-Європи: Берлін, Потсдам, Росток, Вісмар, Любек, Гамбург, відвідував церкви, музеї, університети…

Номер слайду 11

У 1936 році Ольжича запросили до Риму для наукової співпраці з археології. Через два роки його запросили читати курси лекцій з археології до США. Активно друкує свої наукові досягнення в провідних журналах США, Австрії, Німеччини, Югославії та АнгліїВ 1937 році Ольжич розробив періодизацію трипільських пам’яток Дністровського регіону. Дана періодизація актуальна і сьогодні25 травня 1944 року його арештовують на квартирі у Львові. Був направлений до Берліну, де його посадили у камеру № 14, що знаходилась у спеціальному бункері. Олега Ольжича жорстоко катували і 10 червня 1944 року він помер не приходячи до тями. Його тіло було спалено у крематоріїЦікаві факти

Номер слайду 12

Допити і катування тривали більше двох тижнів, доки смерть не зупинила тортури. Єдине, що лишилося у коменданта Заксенхаузена, — це власноручна заява Ольжича, де він відмовляється від будь-якої співпраці з німцями, заявивши: «Українські землі є життєвим простором для українського народу. Тому будь-якого окупанта били і будемо бити!»31 липня 1944 року народився син Ольжича, якого Катерина назвала на його честь Олегом. Він отримав освіту інженера прикладної фізики, досі працює за фахом. Цікаві факти

Номер слайду 13

pptx
Додано
2 квітня
Переглядів
1299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку