Презентація - Уроки доброти і людяності у збірці З. Шматок «Зоряний вальс»

Про матеріал
Метою уроку є познайомити учнів із книгою Зої Шматок «Зоряний вальс», поглибити відомості про життя та творчість журналістки, розкрити тематичне розмаїття її творів, розвивати інтерес до її творчого доробку, логічне й образне мислення, культуру мовлення та читання; учити учнів давати об’єктивну оцінку художнім образам, виробляти вміння бачити і розуміти головний «секрет» успіху публіциста – тісний зв’язок з людьми, прищеплювати творчі нахили,смаки учнів; виховувати юних митців художнього слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Уроки доброти і людяності у збірці Зої Шматок «Зоряний вальс»Мета: познайомити учнів із книгою З. Шматок «Зоряний вальс», поглибити відомості про життя та творчість журналістки, розкрити тематичне розмаїття її творів, розвивати інтерес до її творчого доробку, логічне й образне мислення, культуру мовлення та читання; учити учнів давати об’єктивну оцінку художнім образам, виробляти вміння бачити і розуміти головний «секрет» успіху публіциста – тісний зв’язок з людьми, прищеплювати творчі нахили,смаки учнів; виховувати юних митців художнього слова.

Номер слайду 2

Зоя Степанівна Шматок

Номер слайду 3

 Зоя Шматок – заслужений журналіст України, колишній редактор Корюківської районної газети «Маяк», власний кореспондент «Деснянської правди» та «Деснянки вільної». Вона скромна, невгамовна і талановита жінка.

Номер слайду 4

Зоя Степанівна мала дуже хороших вчителів: Марію Степанівну Мойсієнко і Людмилу Кирилівну Чепурко, які прищепили їй любов до слова.

Номер слайду 5

«…Пам’ятаю: попервах мене, молоду­-зелену, часто критикувала заступник редактора, письменниця Надія Петренко. Я тоді ображалася, а тепер – вдячна їй. Спробувала себе на різних посадах у редакції, отож і писати доводилося на різні теми, але найбільше подобалося про людей – нариси, замальовки…» - пише про себе Зоя Степанівна .

Номер слайду 6

2001 рік Зої Шматок було присвоєно звання «Заслужений журналіст України», а 1 червня цього ж року отримала посвідчення з рук Президента України Л. Д. Кучми у Маріїнському Палаці. Слова подяки були такі: «В Україні багато славних людей, про яких ще не написали. І це наш обов’язок. Хорошими журналістами стають завдяки таким людям.»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

2004 р. Перемога на обласному фестивалі журналістів у номінації «Краща стаття про людей села».2005 р. Удостоєна річної премії «Деснянської правди» імені Любові Довбенко.

Номер слайду 10

Наставниця та друг Зої Шматок - Лариса Шахова.

Номер слайду 11

«Я зову її Зоєю, хоча стаж журналістської роботи у неї чималий.. Познайомились давно. Люблю, як вона пише. Мене вражає її вміння бачити тему в незначному, здавалося б, факті, малій події. Якщо не тему, то привід для розповіді, в якій неодмінно буде тепле слово про людину, щире захоплення її гарною рисою чи вчинком. Поганого не терпить… Часом її одне речення говорить про цілий світ почуттів. Їй вдається брати в спільники мудру безжальну стилість. Тому й прекрасні миттєвості життя…» Лариса ШАХОВА, заслужений працівник культури України, берегиня «Вербиченьки» із «Сільських вістей».

Номер слайду 12

Зоя Степанівна Шматок про Ларису Шматок:«Журналістський шлях Лариси ще тільки починається. Не забувай, що на світі добра більше, ніж зла. І воно переможе!.. Помагай людям у цьому».

Номер слайду 13

Опора Зої Шматок – це дружна сім’я

Номер слайду 14

Творчість Зої Шматок у відгуках сучасників Ігор Халіман. Олексій Сидорович Сунко. Анатолій Хоменко

Номер слайду 15

Відгук заступника редактора Корюківської районної газети «Маяк» Олександра Гончара

Номер слайду 16

«Зоряний вальс»Ідейно-тематичне спрямування творчого доробку Зої Шматок

Номер слайду 17

Місце і роль письменника-публіциста в суспільстві«Сльозинка»«Трактористка Варочка»Я слово поставлю у перші ряди,Живе, невмираюче диво. О матінко Земле, довічно родиІ колос, і слово правдиве! М. Заборовський

Номер слайду 18

Проблема виховання і роль праці у формуванні Людини як особистості«Єдине яблуко»«Навіщо Вірочці корова?»«Картопелька вариться»«Роса»«Васильок»«Бджоли гудуть»«Синьоочки»«У радості»«Побачення»

Номер слайду 19

Проблема материнства«Сонечко у вікні»«Вернися живим»«Найдорожчі у світі»«Розкажіть мені, мамо»«Не модна мама»«Голос серед ночі»«У проханні не відмовимо»Благословенне слово «мати»Звучить на всіх материках.І як його не оспівати,Коли життя в її руках. М. Заборовський

Номер слайду 20

Зображення життєвих цінностей: дружби, кохання, любові до природи, до рідної земліСамий смисл буття чи не в тому, щоб жити у мудрій злагоді з природою, знати насолоду праці і поезію людських взаємин? І щоб навчитися цим дорожити, треба відчувати потребу це берегти. О. Гончар«Сьоме почуття»

Номер слайду 21

Кохання – Божий дар, який дається не кожному. Більшості людей випадає на долю так і прожити своє життя, не відчувши цього великого почуття. Тому, коли прийде до вас справжнє взаємне кохання,- бережіть його, а якщо воно буде нерозділене,- то не проклинайте.«Під вербами»«Перша любов»«Зоряний вальс»Прокоментуйте слова: «У небі сяяли зорі. А мелодія їхнього вальсу ще довго жила в мерехтінні небесного срібла» («Зоряний вальс»)

Номер слайду 22

Мальовничі села, безкрайні степи, стрункі тополі, ліси, річки, озера з очеретами оспівує у своїх творах «Учителька математики», «Буш не приїде до Мени». Любов до природи – це те, з чого починається любов до Батьківщини.

Номер слайду 23

Нічого не хочу везти я у Штати,Не треба ніяких дарунків мені. Лиш трохи землі від рідної хатиІ мамин рушник, що висів на стіні… («Синя хустина з-за океану») Як ви вважаєте, чому Марія бере у Штати рушник і землю?

Номер слайду 24

-А, може, людей робить кращими любов до Батьківщини? Особливо тоді, коли її ненароком відкриваєш у собі,- роздумує Валентина. – Для нас Україна – це все. Люди повинні рано чи пізно задуматися, хто вони є і для чого живуть. («Повернення з Іраку»)

Номер слайду 25

VІІ Підсумок Рефлексія. Для мене справжнім відкриттям стала інформація про…Я вважаю актуальними такі теми…Для кожної молодої людини зоряний вальс – це…

Номер слайду 26

VІІІ Домашнє завдання. Учитель. Сподіваюсь, сьогоднішній урок приніс вам радість і задоволення. Упевнена ,що і серед вас є багато небайдужих до творчості. Тому пропоную вам вдома написати відгук на збірку Зої Шматок «Зоряний вальс»

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку