МОВА ТА МОВЛЕННЯ.презентація

Про матеріал
Найбільш загальними і необхідними умовами продуктивної психічної діяльності особистості є мова і мовлення. Вони проймають усе психічне життя людини і забезпечують можливість активного задоволення її пізнавальних і суспільних потреб, є засобами реалізації внутрішнього світу та можливостей особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОВА ТА МОВЛЕННЯ

Номер слайду 2

Найбільш загальними і необхідними умовами продуктивної психічної діяльності особистості є мова і мовлення. Вони проймають усе психічне життя людини і забезпечують можливість активного задоволення її пізнавальних і суспільних потреб, є засобами реалізації внутрішнього світу та можливостей особистості.

Номер слайду 3

МОВА - суто людський засіб спілкування в духовному і практичному житті людини і являє собою систему знаків для передавання, приймання і використовування інформації. Мова – це досить складне явище, яке породжується суспільством і є формою віддзеркалення в суспільній свідомості людей їх громадського буття. Мова – це багаторівнева система зі своїми вимогами, обмеженнями, правилами використання вербальних знаків.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Мова - суспільне явище, найважливіший засіб влаштування людських стосунків. За її допомогою люди здатні порозумітися, здійснюють обмін думками, набувають знань, передають їх нащадкам, мають змогу організувати спільну діяльність в усіх галузях людської практики.

Номер слайду 6

Практичне вживання мови включає активний словник, тобто слова, якими людина користується для висловлення своїх думок, спілкуючись з іншими людьми, і пасивний - ті слова, які вона розуміє, коли їх чує або читає, але рідко їх вживає. Обсяг і характер активного і пасивного словників людини залежать від її освіти, професії, міри опанування мови, характеру та змісту діяльності.

Номер слайду 7

МОВЛЕННЯ - це акт вживання людиною мови для спілкування.

Номер слайду 8

Залежно від віку, характеру діяльності, середовища існування людини її мовлення набуває певних особливостей, незважаючи на те, що люди говорять однією мовою.

Номер слайду 9

Кожній людині притаманні свій індивідуальний стиль мовлення, відмінності в артикуляції звуків, інтонації, логічній виразності. Отже, кожна людина говорить по-своєму, хоча й користується спільною для всіх мовою.

Номер слайду 10

Мовлення не існує і не може існувати поза будь-якою мовою. З іншого боку, сама мова залишається живою тільки за умови, коли активно використовується людьми. Мова розвивається і вдосконалюється під час спілкування. Мовлення і є формою актуального існування кожної мови.

Номер слайду 11

Фізіологічною основою мовлення є діяльність другої сигнальної системи, подразником якої є не предмети та їх властивості, а слова. У процесі мовлення беруть участь багато функціональних структур кори півкуль великого мозку, але окремі її ділянки відіграють найістотнішу роль у виконання цієї функції, тому їх називають мовними аналізаторами, або центрами мови. У задніх відділах нижньої лобової звивини знаходиться центр артикуляції та мови, або центр Брока. Мовна функція виконується, як правило, лівою півкулею великого мозку. Лише у 30 % людей з домінуючою лівою рукою вона здійснюється правою півкулею. А зони кори, що контролюють артикуляцію, локалізуються в обох півкулях великого мозку.

Номер слайду 12

Поради щодо розвитку зв’язного мовлення:— основним джерелом мовного збагачення дорослої людини є читання художньої літератури: особистість переймає логіко-семантичні конструкції побудови правильного висловлювання, розвиває свій інтелект, збагачує словниковий запас;— вивчайте напам’ять зразки художньої літератури — це сприятиме переходу завчених лексем до активного словника;— у процесі спілкування з іншими людьми стежте за правильністю власного мовлення та свого співрозмовника;— дбайте про постійне інтелектуальне збагачення, адже мовлення та інтелект мають взаємозв’язок;

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку