Презентація - з предмету ЗБД-"Особистий і суспільний добробут §2"

Про матеріал
Презентація до уроку Здоров'я, безпека, добробут для учнів 5 го класу з теми: Особистий і суспільний добробут §2 за підручником Ольги Тагліна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема уроку: Особистий і суспільний добробут §2

Номер слайду 3

Поміркуйте й обговоріть ситуацію. П’ятикласниця Олена і п’ятикласник Гришко поверталися зі школи, розмовляли та їли чипси — їм було дуже весело. Коли все було з’їдене, вони кинули упаковку від чипсів собі під ноги і спокійно пішли далі. Проте хтось із дорослих зробив їм щодо цього зауваження, і вони дуже здивувалися, бо не зрозуміли, що зробили не так. Як дії Олени і Гришка впливають на їхній особистий і суспільний добробут? Які наслідки має така поведінка? Що би ви порадили в цьому випадку?

Номер слайду 4

Від чого залежить особистий і суспільний добробут?Добробут — це ступінь задоволення певних потреб людини. Потреба — це те, що людина повинна мати для виживання.Існують базові потреби, які є у всіх людей: необхідність десь жити, щось їсти, бути одягнутими, мати можливість лікуватися, коли захворів. Такі потреби науковці називають фізіологічними. Але є ще соціальні потреби, бо людині потрібна родина, друзі, доступність освіти, робота, повага, можливість для творчості та самовираження, безпека. Бажання — це те, що людина хоче мати, аби забезпечити собі комфортне життя.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кожна людина споживає блага для задоволення своїх потреб. Блага — це товари, послуги, виконані роботи. Наявність благ свідчить про добробут. Кожен із нас будує свій особистий добробут.

Номер слайду 7

Якими речами, товарами, послугами ви користуєтеся? Хто забезпечує вас цими благами? Чи є такі блага, які би ви хотіли мати? Поясніть, чому вони вам необхідні?Особистий добробут п’ятикласника й п’ятикласниці залежить насамперед від їхніх рідних, близьких людей. Школярі тільки готуються до своєї майбутньої професії й можливості забезпечувати себе матеріально. Рідні люди турбуються про вас, купують потрібні вам речі, забезпечують можливість рости, навчатися, розвиватися. Для цього вони наполегливо і старанно працюють, навчаються протягом життя, творчо вирішують проблеми, що виникають.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Але ваш особистий добробут багато в чому залежить і від вас самих. Важливо, як ви самі навчаєтеся, спілкуєтеся, харчуєтеся, умієте товаришувати, працювати в команді, виконувати режим дня, допомагаєте дорослим

Номер слайду 10

Особистий добробут забезпечує задоволення певних потреб окремої людини. Суспільний добробут забезпечує блага для багатьох людей. Важливим є сімейний добробут, добробут родини, добробут суспільства в цілому або його частини.

Номер слайду 11

Йдеться про охорону здоров’я, забезпечення національної оборони, державної безпеки, подолання надзвичайних ситуацій. Саме держава узгоджує особисті цілі людей таким чином, щоб забезпечити свободу, справедливість і добробут. Суспільний добробут залежить від держави.

Номер слайду 12

Справедливе суспільство не заважає будь-якій людині реалізувати власні інтереси, але воно піклується про добробут усіх громадян. Рівень добробуту людей визначають за грошовими доходами, витратами, споживанням продуктів харчування на душу населення, наявності в людей вільного часу, середньою тривалістю життя, рівнем безробіття. Соціальна держава загального добробуту повинна забезпечувати людям можливість мати роботу, необхідні для життя й розвитку матеріальні, соціальні, культурні та екологічні блага.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Змоделюйте ситуацію. Уявіть собі ситуацію, коли ваш співрозмовник говорить, що особистий добробут для нього є важливим, а що таке суспільний добробут, він не розуміє. Наприклад, удома в нього чисто, а ось у під’їзді або на вулиці він може залишити сміття. Або він не виконує правил поведінки в транспорті чи в магазині. Як би ви могли пояснити йому важливість суспільного добробуту? Які запитання може поставити вам ваш співрозмовник? Які докази він може використовувати, захищаючи власну думку? Змоделюйте ваш діалог.

Номер слайду 15

Опорні точки. Наявність необхідних для людини благ свідчить про добробут. Особистий добробут залежить від зусиль конкретної людини, а також і суспільного добробуту. Суспільний добробут залежить від економічної ефективності й соціальної справедливості, які забезпечує держава та суспільство в цілому. Діяльність щодо створення добробуту є запорукою успішного майбутнього як окремої людини, так і всього суспільства. Домашнє завдання: Прочитайте §2. Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповіді на запитання1. Від чого залежить добробут окремої родини?2. Що мають робити члени родини для забезпечення її добробуту?3. Чому суспільний добробут неможливо забезпечити без свободи і справедливості?

pptx
Додано
19 березня
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку