Презентація 1."Північна Америка."

Про матеріал
Презентація №1 "Північна Америка" розкриває особливості ФГП материка, його обриси берегів,історію відкриття та дослідження. Особлива увага увага приділена історії відкриття материка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Північна Америка. Загальні відомості. Історія відкриття та освоєння. 

Номер слайду 2

План вивчення:  Географічне положення материка Обриси берегів Відкриття та дослідження Практична робота 8 (продовження)  А ви знали, що …? Перевір себе…

Номер слайду 3

Візитка Площа – 24,2 млн.кмІ.     Населення –  528 млн осіб. Середня висота – 720 м. Найвища точка над р. м. – г.Деналі (г. Мак-Кінлі, 6 194 м) Найнижча точка -85 м (Долина Смерті) Найбільший острів – о. Гренландія

Номер слайду 4

Найнижча точка -85 м (Долина Смерті) Деналі

Номер слайду 5

Географічне положення материка Крайні точки материка: на півночі - мис Мерчісон, на півдні – мис Мар’ято, на заході – мис Принца Уельського, на сході – мис Сент-Чарльз.

Номер слайду 6

Панамський канал Географічне положення Північної Америки поміж двох океанів на півдорозі між Європою і Азією сприятливе для зв’язків з різними частинами світу. 

Номер слайду 7

Карта Північної Америки, 1621 рік Північна Америка з космосу

Номер слайду 8

Географічне положення Північна Америка повністю розміщується в Північній і Західній півкулях. Вона далеко заходить за Північне полярне коло, а на півдні її перетинає Північний тропік. Обриси Північної Америки, як і Південної, нагадують трикутник, який широкою частиною (6 000 км) звернений на північ. Тому великі площі материка розташовуються в помірному поясі. Вузька ж частина, завширшки всього 100 км, висунута далеко на південь і розміщується в жаркому поясі. Значна протяжність Північної Америки з півночі на південь обумовлює велике різноманіття її природи: від арктичних пустель до вологих тропічних лісів. Наближчими материками-сусідами є Євразія і Південна Америка. Від Євразії Північна Америка відокремлена вузькою Беринговою протокою, з Південною Америкою вона з’єднана вузьким Панамським перешийком (по ньому проводять межу між двома Америками). У найвужчому місці перешийка на початку ХХ ст. було прорито Панамський канал завдовжки понад 80 км.

Номер слайду 9

Північну Америку омивають води трьох океанів: Північного Льодовитого, Атлантичного і Тихого. Води Північного Льодовитого океану цілорічно мають низькі температури, його затоки і протоки більшу частину року заповнені кригою. Натомість води Атлантики біля південно-східного узбережжя дуже теплі. Саме там зароджується потужна тепла течія – Гольфстрім. Назустріч їй з півночі прямує холодна Лабрадорська течія, яка приносить багато айсбергів. У Тихому океані біля західного узбережжя материка протікає тепла Аляскинська течія і холодна Каліфорнійська. Як ви вже знаєте, течії здійснюють суттєвий вплив на формування клімату узбереж. 

Номер слайду 10

Обриси берегів Берегова лінія материка сильно розчленована: в море виступають великі півострови – Лабрадор, Флорида, Юкатан, Каліфорнія, Аляска, далеко в суходіл вдаються затоки – Гудзонова, Мексиканська, Аляска. Біля берегів розкидано багато великих і малих островів – Гренландія, Ньюфаундленд, Малі Антильські, Великі Антильські (з островами Куба, Ямайка, Гаїті та ін.). На півночі материка розміщений Канадський Арктичний архіпелаг, що ніби вмерз у кригу Арктики.

Номер слайду 11

Відкриття та дослідження В історії географічних відкриттів вийшло так, що Америку європейці відкривали для себе кілька разів. Ви вже знаєте, як її у 1492 р. відкрив Христофор Колумб.  Проте є відомості, що задовго до його знаменитого плавання до Північної Америки діставалися вікінги – мешканці Північної Європи, що брали участь у морських походах (на Русі їх називали варяги, а у Західній Європі – нормани). Так, у Х ст. Ерік Рудий відкрив острів Гренландія та заснував там поселення. Через кілька років його син Лейв Еріксон на невеликому судні досягнув північно-східного узбережжя Північної Америки. Вікінги, як і Колумб, не здогадувалися, що відкрили новий материк. Про їхні відкриття ніхто не знав, крім деяких північних народів, тому вони не зоставили помітного сліду в історії. 

Номер слайду 12

Плавання Х. Колумба поклали початок завойовницьким походам. Європейські країни прагнули урвати собі чим більший шмат від Нового Світу: Іспанія – на півдні материка, Англія і Франція боролися за північ континенту. Такі походи супроводжувалися і географічними відкриттями. У ХV ст. англійська експедиція Джона Кабота знову відкрила північно-східне узбережжя Північної Америки. У ХVІ ст. почався похід іспанця Ернандо Кортеса, який завершився завоюванням стародавньої держави ацтеків, що існувала на території нинішньої Мексики. Французи дослідили затоку і річку Святого Лаврентія, береги Великих озер, пропливли по Міссісіпі. Англійці Генрі Гудзон (ХVІІ ст.) і Александр Маккензі (ХVІІІ ст.) обстежили північні і східні райони материка. 

Номер слайду 13

У ХVІІІ ст. до північно-західних берегів Північної Америки дісталися росіяни. Експедиція Вітуса Беринга і нашого співвітчизника Олексія Чирикова відкрила Берингову протоку, Алеутські острови і Аляску. Там були засновані російські поселення, жителі яких займалися морським промислом, полюванням, вели торгівлю з індіанцями. У 1867 р. царський уряд Росії продав російські володіння в Північній Америці Сполученим Штатам Америки. 

Номер слайду 14

Ерік Рудий Ерік Рудий (Ейрік Рауді, ісл. Eirнkur rauрi, іноді його іменують Еріком Рудим Торвальдсоном від давньоскан.Eirнkr rauрi Юorvaldsson; 950—1003) — першовідкривач Ґренландії, ісландський вікінг норвезького походження. Вважається першим європейцем, який заснував поселення в Ґренландії.

Номер слайду 15

 Лейф Эрікссон - норвезький мореплавець. скандинавський мореплавець та дослідник, син першовідкривача Ґренландії Еріка Рудого, онук Торвальда Асвальдсона (ісл. Thorvald Asvaldsson). Імовірно, перший європеєць, який побував у Північній Америці за п'ятсот років до Христофора Колумба. Про походи Лейфа відомо з таких манускриптів як «Сага про Еріка Рудого» і «Сага про гренландців». Їхня достовірність була підтверджена археологічними відкриттями XX ст.

Номер слайду 16

Лейф Еріксон відкриває Америку, картина Christian Krohg (1893)

Номер слайду 17

Джон Ка́бот (англ. John Cabot; канадська вимова: Джон Ке́бот; з народження Джова́нні Кабо́то італ. Giovanni Caboto, близько 1450–1499) — генуезький мореплавець і купець на англійській службі, вперше дослідив узбережжя Канади. Його син, Себастьян Кабот, відомий дослідженнями Південної Америки. У 1494 році Кабото переїхав жити до Англії, де його почали звати на англійський зразок Джоном Ка́ботом. Бристольські купці, отримавши звістку про відкриття Колумба, спорядили експедицію і поставили на чолі її Джона Кабота. Англійський король Генріх VII письмово дозволив Каботу і його трьом синам «плавати по всіх місцях, областях і берегах Східного, Західного і Північного морів», щоб шукати, відкривати, досліджувати всілякі острови, землі, держави.

Номер слайду 18

А. Маккензі Алекса́ндр Маке́нзі (англ. Alexander Mackenzie або шотл. Alasdair MacCoinnich; 1764 — 12 березня 1820) — шотландський мандрівник, дослідник Північної Америки, з 1799 року торговець хутром на службі в Північно-Західній компанії, за завданням котрої прибув до Північної Америки. Х. Колумб 

Номер слайду 19

Генрі Гудзон Англійський мореплавець, який у 1607 здійснив подорож з метою досягти Індії та Китаю через Північний полюс. Між Гренландією і Шпіцбергеном його затримали льоди — і він повернув назад. Встановив рекорд вільного просування на північ 80°23', який протримався 158 років. Гудзон здійснив кілька подорожей в Арктику з тією ж метою, що і в перший раз: відкрити Північно-Східний прохід до Китаю та Індії. До нього цією дорогою намагався пройти голландський мореплавець Віллем Баренц. Подорожі закінчилися трагічно… На честь мореплавця названі Гудзонова затока і протока.

Номер слайду 20

Ві́тус Йона́ссен Бери́нг (дан. Vitus Jonassen Bering, тж. Behring; 12 серпня 1681, Хорсенс (дан. Horsens), Данія — 8 (19) грудня 1741, Острів Беринга, Командорські острови) — данський морський офіцер на російськійвійськово-морській службі, дослідник Камчатки, Тихоокеанського узбережжя Росії та західних берегів Північної Америки, капітан-командор російського флоту.

Номер слайду 21

Олексій Чи́риков  — російський дворянин, мореплавець, капітан-командор (1747), дослідник північноо-західного побережжя Північної Америки, північної частини Тихого океану та північно-східного узбережжя Азії. Помічник В. Беринга в 1-й и 2-й Камчатських експедиціях (1725—1730 и 1733—1741).

Номер слайду 22

Григо́рій Ше́лєхов — російський дослідник, мореплавець, промисловець,  купець, с 1775 року займався облаштуванням комерційного торгового судноплавства між  Курильскою та  Алеутською острівними грядами. В 1783—1786 роках очолив експедицію в Російську Америку, в ході якої були засновані перші російські поселення в Північній Америці. Засновник Північно-Східної компанії.

Номер слайду 23

Практична робота 8 (продовження) Позначте на контурній карті крайні точки материка, Берингову протоку, півострови – Лабрадор, Флорида, Юкатан, Каліфорнія, Аляска, затоки – Гудзонова, Мексиканська, Аляска, острови – Гренландія, Ньюфаундленд, Малі Антильські, Великі Антильські.

Номер слайду 24

Численні півострови Північної Америки названі іспанцями. Так, у перекладі з іспанської Каліфорнія означає розпечені гори, Лабрадор – країна робітників, Флорида – країна квітів. За однією з версій, Юкатан означає я вас не розумію. На запитання іспанців, що висадилися в цьому місці на берег у 1517 р., що це за земля, індіанці відповіли: „І ке тен”, тобто: „Я вас не розумію”. Іспанці прийняли цю відповідь за назву і закріпили її за півостровом. А ви знали, що …?

Номер слайду 25

Назва Аляска у перекладі з алеутської означає китове місце. Острів Ньюфаундленд, який відкрив Джон Кабот, у перекладі з англійської означає “заново відкритий.” Острів славиться породою собак ньюфаундленд, які добре плавають і пірнають. Цю породу вивели індіанці ще до приходу європейців. Потім ньюфаундлендів англійці завезли в Європу. Ці собаки мають спокійну і добру вдачу, тому здавна використовуються для спасання людей. Історія не знає іншої події, що своїми наслідками перевершила б зустріч двох світів. З часу створення світу, за винятком перевтілення та смерті його Творця, найвидатнішою подією стало відкриття Нового Світу.  Першим відкрив Берингову протоку росіянин Семен Дежньов у 1648р., але про його відкриття надовго забули.

Номер слайду 26

Перевір себе: Берегова лінія Північної Америки … 2. Порівняйте географічне положення Північної і Південної Америки. Поясніть вплив розташування материка на особливості його природи. 3. Порівняйте розчленованість берегової лінії Північної і Південної Америки. 4.     Розкажіть про відкриття вікінгів. 5.     Дослідники яких європейських держав вивчали і освоювали терени Північної Америки? 6.     Північна Америка менша за площею ніж Африка. Проте в Північній Америці природа значно різноманітніша. Поміркуйте, що є причиною цього.

Номер слайду 27

Джерела інформації: http://edufuture.biz/index.php?title https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=-vi19z4LEi0 https://ru.wikipedia.org/wiki https://collectedpapers.com.ua/nature_of_north_america/korotka-istoriya-vidkrittya-ta-doslidzhennya-pivnichnoyi-ameriki https://studopedia.com.ua/1_156733_Istoriya-vidkrittya-ta-doslidzhennya-pivnichnoi-ameriki.html https://school.home-task.com/geografichne-polozhennya-pivnichnoyi-ameriki-istoriya-vidkrittya-ta-osvoyennya/

ppt
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
8577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку