Клімат і кліматичні пояси Південної Америки

Про матеріал
конспект уроку географії для учнів 7 класу на тему " Клімат та кліматичні пояси Південної Америки"
Перегляд файлу

ТЕМА: Клімат і кліматичні пояси Південої Америки.

МЕТА: Н:  охарактеризувати клімат Південної Америки; сформувати в учнів систему знань про причини формування жаркого та помірного клімату материка;

В: Виховувати цікавість до предмету, екологічне мислення, мовну і розумову культуру.

Р: удосконалити практичні навички учнів працювати з кліматичними картами і кліматодіаграмами.

Обладнання: фізична карта Південної Америки, кліматична карта Південної Америки, атласи, підручники.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

Методи роботи:

  • Бесіда з елементами розповіді
  • Картографічний
  • Практичні (робота на контурній карті)
  • Інтерактивні прийоми навчання

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА УМІНЬ УЧНІВ

Прийом«Бліцопитування»
1). Розкажіть про особливості рельєфу Південної Америки.
2). Порівняйте поверхню Південної Америки з поверхнею Африки.
3). Які корисні копалини є на території Південної Америки?

4). Згадайте, що таке клімат. Назвіть кліматотворні чинники.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

Вам уже відомо, що Африка-найжаркіший материк, Австралія – найсухіший, Антарктида – найхолодніший. У чому ж полягає особливість клімату Пд. Америки? Щоб відповісти на це запитання нам необхідно пригадати кліматотвірні чинники та розглянути як кожен з них діє на територію материка.

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

План

  1.              Загальна характеристика клімату
  2.              Кліматичні пояси і області
  3.              Особливості розміщення кліматичних поясів і областей

Розповідь вчителя (бесіда)

Географічне положення материка обумовлює надходження великої кількість сонячної радіації впродовж року. Південна Америка – найвологіший материк земної кулі. Пасатна циркуляція та вплив теплих Бразильської та Ґвіанської течій – основні передумови того, що середня річна кількість опадів на континенті приблизно вдвічі більша, ніж на будь-якому іншому материку. Разом із тим, холодна Перуанська течія та область підвищеного атмосферного тиску роблять частину західного узбережжя (пустеля Атакама) найпосушливішою територією не тільки Південної Америки, а й усієї земної кулі.

 Суттєвий вплив на формування клімату материка має рельєф. Анди – найдовша гірська система на Землі – є перешкодою для проникнення сухих прохолодних тихоокеанських повітряних мас. Тут сформувався високогірний тип клімату. Рівнини на сході, навпаки, дають змогу майже безперешкодно проникати з Атлантики теплим і вологим повітряним масам вглиб материка.

 На постійно спекотний і вологий екваторіальний пояс припадає західна частина Амазонської низовини та північно-західне узбережжя Тихого океану. Клімат екваторіального поясу Північної Америки формується під впливом атлантичних вологих повітряних мас та високих впродовж року температур.

Для субекваторіальних поясів характерними є жарке вологе літо, суха, жарка зима і незначна різниця літніх та зимових температур (Орінокська низовина та Ґвіанське плоскогір'я, східна і південна частина Амазонської низовини, частина Бразильського плоскогір'я).

Південно-східна частина Бразильського плоскогір'я, північна частина Ла-Платської низовини знаходяться у тропічному поясі та характеризуються більш контрастними за сезонами температурами і більшими перепадами кількості опадів у прибережних і внутрішніх областях. Дощі випадають здебільшого влітку, але їх значно менше, ніж у субекваторіальних поясах.

Субтропічний пояс характеризується істотними відмінностями різних його частин. Від теплого з рівномірним зволоженням на сході і сухого континентального у внутрішніх районах, до середземноморського клімату на тихоокеанському узбережжі із сухим літом і вологою зимою.

Помірний кліматичний пояс материка формується під впливом західного перенесення повітряних мас і характеризується чітко вираженими порами року. Значне зволоження (до 3000 мм на рік) західної частини поясу сформувало тут помірний морський тип клімату з незначним впродовж року коливанням температур та великою кількістю опадів. Східна частина поясу характеризується різкими коливаннями температури і незначною кількістю опадів (помірний континентальний тип клімату)

Завдання.

Нанесіть на контурну карту межі кліматичних поясів Південної Америки.

У районі Анд від 5  до 30  пд.ш. виділяється область високогірного клімату з низькими, але відносно рівними температурами. Температура знижується на 6 С з підняттям вгору на 1 км, а оскільки Анди сягають до 7 км. заввишки, клімат холодний.

V. Узагальнення знань та вмінь.

Прийом «Географічний практикум»

Порівняйте клімат у районі міст:

А) Каракас та Монтевідео

Б) Санта-фе-де-Богота  та Асунсьйон

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

  територія материка розташована у шести кліматичних поясах (екваторіальний, північний та південний субекваторіальний, тропічний, субтропічний, помірний);
у цілому клімат Південної Америки – теплий, вологий – сприяє розвитку сільськогосподарської діяльності. Тут вирощують тропічні культури, збираючи 2-3 врожаї на рік.

VII. Домашнє завдання.

1.Опрацювати параграф 29 у підручнику,

2.Повідомлення про. несприятливі процеси і явища за вибором.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
5164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку