Презентація "15 вересня - Міжнародний день демократії"

Про матеріал
Демократія належить до універсальних і засадничих загальнолюдських цінностей і принципів Організації Об’єднаних Націй. А ви знали, що кожен рік у світі відзначається Міжнародний день демократії? Цей день був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 2007 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

15 вересня Міжнародний день демократії

Номер слайду 2

«Ніхто не вдає, що демократія є досконалою або в усьому правильною. Насправді, як це було сказано, демократія є найгіршою формою правління, за винятком всіх тих інших форм, які були випробувані у той чи інший час; але в нашій країні є поширене переконання, що правити повинен народ, правити безперервно, і що громадська думка, виражена усіма конституційними засобами, повинна формувати, спрямовувати і контролювати дії міністрів, які є його слугами, а не володарями». Вінстон Черчилль. З промови у Палаті Громад 11 листопада 1947 року

Номер слайду 3

А ви знали, що кожен рік в світі відзначається Міжнародний день демократії? Цей день був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 2007 року. ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям прийняти нове свято як привід звернути увагу на стан демократії у світі. Члени ООН висловили надію, що Міжнародний день демократії стане приводом для просування демократичних ідей у світі, а також для контролю за дотриманням прав і свобод на рівні країн.

Номер слайду 4

Демократія належить до універсальних і засадничих загальнолюдських цінностей і принципів Організації Об’єднаних Націй. Хоча у демократій і є загальні риси, але єдиної моделі демократії у світі не існує. Ця форма правління відома в історії ледве чи не раніше, ніж інші форми політичної організації суспільства. Державні форми демократії були досить добре відомі античному світу.

Номер слайду 5

Слово «демократія» відоме ще від часів Давньої Греції і у перекладі з грецької означає «владу народу». У ранній період свого існування в Давній Греції демократія розумілася як особлива форма або різновид організації держави, при якому владою володіє не одна особа (як при монархії, тиранії), і не група осіб (як при аристократії, олігархії), а всі громадяни, що користуються рівними правами на управління державою. В Стародавньому Римі республіканська демократія протягом декількох століть передувала правлінню монархічного імперського типу.

Номер слайду 6

Потім було європейське Середньовіччя з його демократичними містами-державами (Венеція, Женева, Лукка). Про демократію писали Арістотель і Платон, Монтеск’є і Джон Локк, Руссо і Робесп’єр. Прикметно, що демократія, на відміну від недемократичних типів правління (тоталітарних, авторитарних), не спрощує відносин суспільства і держави, народу і влади сильними і примітивними засобами тиску, а навпаки – ускладнює їх. Такі демократичні процеси, як вибори і конституційні реформи, досягнення мирних угод, допомагають зберігати баланс між різними політичними інтересами, зміцнювати стабільність і знижувати ризик виникнення насильства. Арістотель. Платон. Монтеск’єДжон Локк. Ж. Ж. Руссо. М. Робесп’єр

Номер слайду 7

Демократія — політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом, безпосередньо (пряма демократія), або опосередковано через обраних представників (представницька демократія).Іноді демократію визначають також як набір ідей і принципів, що стосуються свободи, власне, вона і являє собою інституціональну свободу. У формулюванні президента США Авраама Лінкольна, демократія — врядування «іменем народу, силами народу і для народу».

Номер слайду 8

Демократія і Україна

Номер слайду 9

У День демократії щиро подякуємо нашим захисникам

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сьогодні демократія – це основна загальнолюдська цінність, на якій ґрунтується державотворення, співпраця з іншими державами, правові та судові реформи, мирні угоди тощо. Демократія зміцнює мир і стабільність у світі, запобігає насильству і корупції, відстоює верховенство права, захищає міжнародні стандарти, забезпечує громадянам право на захист у судах. Більшість розвинених країн на планеті є демократичними. І наша держава ось уже кілька десятиліть рухається шляхом утвердження принципів народовладдя.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Номер слайду 19

Захід підготувала і провела викладач суспільних дисциплін ДЗП(ПТ)О «ПРИДНІПРОВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ М. ДНІПРО» – Н. О. Галкіна. В підготовці заходу було використано: Відео - ЦВК: просвіта №2 про демократію – http://surl.li/levsm. Відео - Вчимося жити в демократії - http://surl.li/levsh. У Міжнародний день демократії згадаємо захисників демократичних цінностей всього світу, – МКІП. ІНФОГРАФІКА, 2022 - http://surl.li/levtg

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку