Презентація "3. Уявлення про Землю в давнину"

Про матеріал
3 урок із географії 6 класу. Презентація містить базову інформацію із творчими вкрапленнями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія у стародавні часи

Номер слайду 2

1. Що вивчає географія?2. Хто був батьком географії?3. Чому географію називали королевою наук?4. Знайди зайве – Що не вивчає географія – Азовське море, будова слимаків, вулкани, водоспади, десяткові дроби, столиці країн світу, динозаври, автомобілі, погоду, клімат.

Номер слайду 3

Географія у стародавні часи. Людина завжди прагнула пізнати себе і довколишній світ. Ще в давніх міфах різних народів бачимо намагання пояснити виникнення світу, Сонячної системи. Перші уявлення про світ знаходимо у вавилонян, індусів. Жителі Вавилона зображували світ у вигляді гори, на західному схилі якої розташований Вавилон. Мешканці Індії уявляли Землю у вигляді півкулі, що спирається на слонів, які, у свою чергу, стоять на величезній черепасі. А скільки слонів тримають Землю?

Номер слайду 4

Єгиптяни та фінікійці були першими мореплавцями. Вони плавали в Середземному та Червоному морях. Відкрили багато островів – Крит, Кіпр, Родос. За однією із версій фінікійці вперше здійснили мандрівку навколо Африки.

Номер слайду 5

Маршрут фінікійців. Між іншим фінікійці не тільки відкривали нові землі, а й створювали нові міста. Все це сприяло розвитку торгівлі. А чи могли фінікійці досягнути Америки і навчити американців будувати піраміди?

Номер слайду 6

Відомі географи. Видатний мислитель минулого Страбон створив велику працю «Географія» в 17 книжках, які повністю збереглися до наших днів. У них він докладно схарактеризував землі, які відвідав під час своїх тривалих подорожей. Учений розвинув основи районування Землі, закладені Ератосфеном.

Номер слайду 7

Страбон про україну. Великий Херсонес і виглядом, і розміром подібний до Пелопоннесу; ним володіють боспорські владарі після того, як він увесь дуже постраждав від безперервних війн, Раніш боспорські тирани володіли лише невеличким краєм при гирлі Меотіди і при Пантікапеї до Феодосії, а найбільшу частину країни до перешийка і Каркінітської затоки12 займало скіфське плем'я таврів. Вся ця країна, а також, мабуть, і країна за перешийком до Борисфену, звалися Малою Скіфією, Через безліч переселенців, які переправлялись сюди з-за Тіру і Істра і заселяли цю країну, значна частина її теж дістала назву Малої Скіфії, бо фракійці віддавали їм землю, почасти примушувані силою, почасти ж унаслідок поганої якості грунту, бо більша частина цієї країни болотиста.

Номер слайду 8

Херсонес – це сучасний Севастополь

Номер слайду 9

Відомі географи. Творцем картографії, на думку сучасних географів, є давньогрецький учений Клавдій Птолемей. Неоціненне значення має його велика праця «Порадник з географії», яка доповнена 27 картами. Одна з них - загальна карта світу, інші - окремих частин світу, на яких уміщені географічні координати приблизно 8000 населених пунктів. У своїй праці вчений пояснює уявлення про земну кулю, географічні координати і градусну сітку, описує відомі тоді землі. Птолемей був упевнений, що Азія поширюється безкінечно далеко на північ і схід, Африка - на південь і схід, а Індійський океан на його карті - це внутрішнє море, обмежене з півдня невідомою Південною Землею. Суходіл на цій карті, на відміну від карт інших учених, охоплював більшу частину земної кулі.

Номер слайду 10

1. Чи є на цій карті Україна?2. Які материки позначені?3. Які океани позначені?

Номер слайду 11

Птоломей розробив власну космічну систему. Згідно неї Земля не рухається, а навколо неї обертаються зірки, планети та Сонце. Система Птоломея правильна чи ні?

pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
31 серпня 2022
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку