Що вивчає географія материків та океанів

Про матеріал
«Географія материків і океанів» вивчає природні умови й багатства материків і океанів та проблеми їх використання, дає уявлення про особливості населення світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що вивчає географія материків та океанів?

Номер слайду 2

«Географія материків і океанів» вивчає природні умови й багатства материків і океанів та проблеми їх використання, дає уявлення про особливості населення світу. Що вивчає географія материків та океанів?Материки й океани як об’єкти вивчення регіональної географії. На фізичній карті світу ми бачимо різної форми, різних розмірів і конфігураційвеликі площі суходолу. Це - материки, що омиваються водами. Світового океану.

Номер слайду 3

У курсі «Материки та океани» ви будете вивчати природу нашої планети в цілому, її материки й океани, країни та народи, їхні звичаї, традиції, господарство, побут і дозвілля. Вам стане зрозумілим, коли і як заселялися материки й острови, які народи й етноси там мешкають. На сторінках підручника ви знайдете відповіді на багато запитань. Ви дізнаєтеся, як відкривали й освоювали різні куточки планети, який рельєф материків і дна океану, де й чому клімат вологий чи сухий, чому утворилися пустелі та великі масиви лісів, що таке природні комплекси, які закономірності їх розміщення, як використовуються природні ресурси, якими видами господарської діяльності займаються люди. Інформація про Світовий океан дасть змогу краще зрозуміти його роль у формуванні особливостей природи материків і в розвитку господарства населення Землі. Одночасно ви будете вчитися працювати з різними географічними картами, таблицями, схемами, діаграмами й іншими джерелами знань.

Номер слайду 4

Співвідношення та розподіл на Землі материків і океанів. Поверхня всієї земної кулі становить 510,2 млн км². Ви вже знаєте, що на земній кулі виокремлюють материки й океани.

Номер слайду 5

Материки (континенти) - це великі ділянки суходолу, які омиваються водою. На планеті Земля є шість материків, або континентів: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Антарктида, Австралія. Острови, які розташовані біля материків і колись були їх частиною, називають материковими. Площа материків разом з островами становить 149,1 млн км², що дорівнює 29 % усієї поверхні планети.53.4 30.3 24.2 18.3 14.0 7.6

Номер слайду 6

Більша частина поверхні Землі зайнята океанами, які з’єднуються між собою й утворюють Світовий океан. Світовий океан – безперервний одний простір. Його площа становить 361,1 млн км², або 71 % усієї поверхні Землі. Світовий океан поділяють на Тихий, Атлантичний, Індійський, Південний і Північний Льодовитий океани.

Номер слайду 7

На нашій планеті виокремлюють шість частин світу: Європа, Азія, Африка, Америка, Австралія та Антарктида. Материк Євразія складається з двох частин світу — Європи й Азії, а два материки — Північна й Південна Америка — уважаються однією частиною світу — Америкою. До відповідних частин світу належать і всі прилеглі острови.

Номер слайду 8

Материки й океани є найбільшими природними комплексами в межах географічної оболонки Землі. Природа кожного з них відрізняється від інших. А природні процеси та явища, що відбуваються на їх поверхні, упливають на всю природу цього природного комплексу. Географічна оболонка нашої планети розвивається цілісно й ритмічно, за своїми законами. У географічному положенні материків і океанів, їх взаємному співвідношенні й обрисах берегової лінії встановлено певні закономірності. Материки й океани за своїм положенням є антиподами: Північний Льодовитий океан розташований навпроти Антарктиди, Африка з Європою — навпроти Тихого океану, північні материки — навпроти океанічної Південної півкулі, Індійський океан — навпроти Північної Америки, Австралія — навпроти Північної Атлантики. Лише Південна Америка своїм антиподом має суходіл Південно-Східної Азії. Більшу частину Північної півкулі займає суходіл, для Південної півкулі характерна океанічність. Антиподність материків і океанів забезпечує рівновагу планети в умовах її обертання.

Номер слайду 9

pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
2412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку