Презентація : "Дослідження Землі від ХХ ст, до сучасності. Українські дослідники"

Про матеріал
Презентація об'єднує 3 теми із географії (Відкриття Арктики та Антарктики, дослідження океанів та українські вчені). Це авторська програма.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Від ХХ ст., до сьогодення

Номер слайду 2

Згадуємо попередній урок{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Мандрівник. Відкриття. Вікінги. Марко Поло. Христофор Колумб. Васко да Гама. Фернан Магеллан. Джеймс Кук. Едвард Брансфілд та Вільям Сміт. Давайте разом заповнимо цю табличку

Номер слайду 3

Від Арктики до Антарктики На початку ХХ ст., людей цікавило, що знаходиться на полюсах. Ці регіони були відділені крижаною пустелею і більшість дослідників відмовлялись відправлятись у такі мандрівки. Американський дослідник Роберт Пірі, разом із своєю командою та собаками був першим, хто досягнув Північного полюсу. Це відбулось в 1909 р.

Номер слайду 4

Арктика – це «що перебуває під сузір'ям Великої Ведмедиці», «північний») — північний полярний регіон Землі, що включає околиці материків Євразії та Північної Америки, майже весь Північний Льодовитий океан з островами (окрім прибережних островів Норвегії), а також прилеглі частини Атлантичного й Тихого океанів.

Номер слайду 5

За Південний полюс Землі змагалось дві команди – англійська Роберта Скота та норвежська Руаля Амундсена. Перевіримо інтуїцію і спробуємо знайти Роберта Скота.

Номер слайду 6

Табір норвежців на південному полюсі. Руаль переможе, а Роберт досягне цілі тільки через місяці. У своєю щоденнику він записав : «Норвежці нас випередили. Амундсен опинився на полюсі першим. Неймовірне розчарування! Я із жахом думаю про зворотний шлях»

Номер слайду 7

Чому переміг Руаль Амундсен. Минуло багато часу з моменту перемоги Амундсена у двобої з Робертом Скоттом. Проте і досі точаться дискусії про те, чому переможцем став саме норвежець. За нібито легкою перемогою Амундсена стояла значна підготовча робота: фізичні вправи, вивчення навігації, поведінки собак як основного засобу пересування в полярних умовах, попередній дрейф експедиції в морі Беллінсгаузена. Амундсен завжди був відкритим до нового і завжди до всього готувався ретельно, був вимогливим до себе й навколишніх

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Нині на південному полюсі знаходиться дослідна станція : «Амундсен-Скотт». Вона належить американцям, проте дослідження на ній можуть проводити й інші дослідники. Дістатись до неї можна за допомогою літаків. Нині ніхто собаками не подорожує Антарктидою

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Полярники – це вчені, котрі вирушають на наукові станції та проводять там власні дослідження. Як ви гадаєте, що можуть зараз вивчати полярники?

Номер слайду 12

Україна також має власну науково-дослідну станцію. Ми її отримали від Великої Британії, точніше виграли у конкурсі. Її назва – «Академік Вернадський». Кожного року українські полярники вирушають на станцію та проводять там власні дослідження.

Номер слайду 13

Кому належить Антарктида?Так, ми українські бойові пінгвіни, котрі охороняють станцію.

Номер слайду 14

Дослідження океанів. Найвідомішим океанографом вважать француза Жака Іва Кусто. Він помер в 1997 році, проте залишив після себе багато наукових праця та фотографій підводних глибин. Це він фоткав

Номер слайду 15

Жак Ів Кусто створив окуляри для підводного плавання, акваланг, підводне телебачення та підводні будинки.

Номер слайду 16

Міжнародні дослідження спрямовані й на вивчення океанічних глибин. Так, після відкриття й першого вимірювання глибини Маріанського жолоба в XIX ст. до цього унікального місця в Тихому океані науковці поверталися неодноразово. Глибину «Безодні Челенджера», як називають Маріанську западину, уточнювали в 1951 та 1957 роках спочатку на англійському судні «Челенджер», а потім радянська наукова експедиція на судні «Витязь». Дослідження 2011 року дають значення глибини 10994 м. Отже, глибина найглибшої западини Землі постійно змінюється. Маріанська впадина

Номер слайду 17

Батискаф Трієст за допомогою якого вперше опустились на дно Маріанської впадини. А чи є життя на дні Маріанської впадини?

Номер слайду 18

Українські дослідники. Миклухо-Маклай Микола Миколайович – український дослідник із козацьким прізвищем. Він досліджував народи Океанії. Проживав на острові Папуа Нова Гвінея. Найбільше спілкувався із папуасами та боровся за їхні права, захищав від європейців.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Досліджуємо План роботи1. Обираємо постать із запропонованих2. Шукаємо інформацію в мережі інтернет3. Найважливіші факти виписуємо до зошита (5-10 речень).4. Фотографуємо і надсилаємо мені в телеграм. 5. Пам’ятаємо, що всі домашні завдання на Ваш розсуд1. Степан Рудницький2. Василь Докучаєв3. Юрій Лисянський

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Дікарєва Валерія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пантелеева Наталья
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Світенко Олександра Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
1 вересня 2022
Переглядів
2384
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку