Презентація 5 клас НУШ - "Допоміжні (спеціальні) історичні дисципліни."

Про матеріал
Презентація до уроку історії України для учнів 5 клас НУШ - "Допоміжні (спеціальні) історичні дисципліни."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Допоміжні (спеціальні) історичні дисципліни

Номер слайду 2

Перевіримо домашнє завдання1. Що ти знаєш про Генріха Шлімана2. Яка археологічна знахідка Данього Китаю тобі відома3. Розкажи про найдавніші артефакти знайденя на території України4. Давай пригадаємо про трипільців, що тобі запамяталося5. Розкажи про Скіфську Пектораль

Номер слайду 3

1. Допоміжні (спеціальні) історичні дисципліни

Номер слайду 4

Історія досліджує й вивчає минуле людства разом з допоміжними (спеціальними) історичними дисциплінами. Давайте пригадаємо їх. Життя людей у давнину вивчає археологія. Палеографія досліджує, як і на чому люди писали в минулому, які засоби використовували для цього, чим оздоблювали рукописні й друковані книги. Топоніміка вивчає історію виникнення власних назв географічних об’єктів, зокрема міст, сіл, річок, озер, морів. Етнографія досліджує походження різних народів, напрямки розселення, особливості побуту та культури, їхню своєрідність. Хронологія встановлює точні дати історичних подій, вивчає, як здійснювали відлік часу різні народи та які календарі використовували. Існують навіть науки, які досліджують гроші й нагороди: Нумізматика – монети, медалі, ордени, а Боністика – паперові гроші. Закономірності складання і використання гербів досліджує Геральдика. Сфрагістика – допоміжна історична дисципліна, яка вивчає печатки, їх походження, час їхнього виготовлення, справжність.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Що таке метод? Усна історія.

Номер слайду 7

Метод – це сукупність кроків, необхідних для дослідження певного явища у природі чи в суспільному житті. Метод спостереження застосовують історики при вивченні народів, які в сучасному світі живуть відокремлено й не користуються благами цивілізації. Метод аналізу вивчення знахідки, матеріал, з якого вона виготовлена, ким і для чого використовувалася, визначення її приблизного віку. Порівняльний метод допомагає встановити спільні й відмінні риси між певними речами, подіями, явищами. Усна історія це залучення усних свідчень людей, які бачили події на власні очі, а то й приймали в них участь.

Номер слайду 8

1. Читати та переказувати конспект уроку (Word документ, що буде прикріплений в класрум), або параграф 6 ст. 30 - 35 (онлайн підручника що також розміщений в класрум)Переглянути презентацію за темою уроку, записати визначення термінів у зошит (емблематика, епіграфіка, вексилологія, генеалогія, епістологія, метод, усна історія)Виконати онлайн вправу за посиланням https://cutt.ly/o. UBG0kt. Повторити матеріали до уроків 1 – 5, підготуватися до тестування!!!

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
1609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку