Презентація 6 клас НУШ на тему: "Льодовики. Багаторічна мерзлота"

Про матеріал
Презентація для 6 клас НУШ на тему: "Льодовики. Багаторічна мерзлота" (за підручником авт. Запотоцький С. П., Карпюк Г. І., Гладковський Р. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Льодовики. Багаторічна мерзлота. Kohanova Olga

Номер слайду 2

Льодовики, їх типи і поширення. Вода в гідросфері перебуває в трьох станах:рідкомугазоподібномутвердому.

Номер слайду 3

Льодовики — це нагромадження багаторічного льоду на суходолі.

Номер слайду 4

Льодовики утворюються в полярних або високогірних місцевостях, де постійно падають опади у вигляді снігу, який улітку не тане.

Номер слайду 5

Значна частина їх залишилася ще з часів, коли на нашій планеті клімат змінювався і настав льодовиковий період. Льодовики займають на поверхні суходолу 11%.

Номер слайду 6

Снігова лінія — це умовна лінія, вище від якої в горах зберігається сніг, який не тане, і перетворюється на лід. Снігова лінія. Снігова лінія є нижньою межею утворення льодовиків

Номер слайду 7

У горах, що знаходяться поблизу екватора, снігова лінія проходить на висоті 5000 м; над тропіками, де температура повітря дещо вища, —на висоті 5300 м.1000 м. Північний полюс. Південний полюс0 м5000 м5300 м5600 м. Екватор. Тропік. Тропік

Номер слайду 8

ТИПИ ЛЬОДОВИКІВГІРСЬКІ - покривають вершини гір, що піднімаютьсявище снігової лінії. ПОКРИВНІ - формуються в районах Землі, де снігова лінія розташована дуже низько, близько 0 м над океаном.

Номер слайду 9

Льодовики мають здатність рухатися, пливти під дією сили тяжіння. Якщо льодовики сповзають нижче від снігової лінії, вони живлять ріки своєю водою. Гірські льодовики

Номер слайду 10

Водночас льодовики розробляють долину та зносять до підніжжя гори уламки гірських порід, які називають мореною.морена. Рухаються гірські льодовики зі швидкістю від кількох сантиметрів до 3 метрів на добу. Гірські льодовики

Номер слайду 11

Одним із найдовших серед гірських льодовиків є льодовик Беринга на Алясці в Північній Америці. Його довжина 220 км. Гірські льодовики

Номер слайду 12

Гірські льодовики вкривають вершини Гімалаїв. Гірські льодовики

Номер слайду 13

Гірські льодовики вкривають вершини Тянь-Шаню. Гірські льодовики

Номер слайду 14

Гірські льодовики вкривають вершини Паміру. Гірські льодовики

Номер слайду 15

Покривні льодовики. Покривні льодовики, що маютьформу щитів і куполів, вкривають. Антарктиду та Гренландію.

Номер слайду 16

Антарктида. Покривні льодовики. Вкрита льодовиковим щитом товщиною 4,7 км. Покривний льодовик Антарктиди становить майже 90% усіх льодовиків планети. Якщо б цей льодовик розтанув, то рівень океану піднявся б на 65 м.

Номер слайду 17

Гренландія на 90% вкрита льодовим куполом. Середня товщина льодовика близько 2 км. Підраховано, якщо лід острова повністю розтане, рівень Світового океану підніметься на 7 м. Покривні льодовики. Гренландія

Номер слайду 18

Покривні льодовики сповзають від центра до окраїн у різні боки до океанічних вод зі швидкістю 1 км/рік. Від льодовиків на виході в океан відколюються величезні брили льоду — айсберги, які певний час дрейфують в океані, іноді до 10 років, та поступово тануть.

Номер слайду 19

Найбільший у світі айсберг дрейфує після понад 30 років перебування на дні океану. Айсберг, який отримав назву А23а, відколовся від берегової лінії Антарктики у 1986 році. Але він швидко приземлився в морі Уедделла, ставши по суті крижаним островом. Його площа становить майже 4000 квадратних кілометрів, що більше ніж удвічі перевищує розмір Великого Лондона. Останніми місяцями A23a, який підганяють вітри й течії, різко збільшив швидкість і зараз проходить північний край Антарктичного півострова. Айсберг вражає своїми розмірами, його товщина становить близько 400 метрів.

Номер слайду 20

Багаторічна мерзлота. Багаторічна мерзлота — шар мерзлої землі, що постійно має температуру нижче 0°С.

Номер слайду 21

На поверхні Землі, де температура повітря може бути від –60°С до –80°С, снігу випадає мало, поверхня промерзає до глибини багатьох сотень метрів. Це «запаси холоду» давніх материкових зледенінь.

Номер слайду 22

Територія поширення багаторічної мерзлоти. Всього на земній кулі 23% території суходолу вкрито багаторічною мерзлотою

Номер слайду 23

Багаторічна мерзлота поширена на півночі Канади, на Алясці, а також на півночі Європи та Азії. Мерзлота на нашій планеті утворилася в льодовиковий період, Вода в ґрунті постійно перебуває в твердому стані. Влітку замерзлі ґрунти дещо розморожуються (до 50 см). Багаторічна мерзлота в деяких місцях має глибину до 1,5 км.

Номер слайду 24

Домашнє завданняпрочитати с. 219-223повторити с. 205-214виконати тести https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8481799

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
16 березня
Переглядів
318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку