Презентація 6 клас НУШ "Профілактика інфекційних захворювань"

Про матеріал
Презентація 6 клас НУШ на тему: "Профілактика інфекційних захворювань". Матеріал корисний як доповнення до уроку так і на онлайн урок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика інфекційних захворювань

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання 1.Прочитайте ситуації: Настя попросила у Ангеліни гігієнічну помаду. Що може сказати Ангеліна? Чому? Богдан попросив у Тараса гребінець. Як краще вчинити Тарасу? Чому? 2. Назвіть предмети і засоби гігієни, якими не можна ділитися, а якими — можна.

Номер слайду 3

Використайте набуті знання!!! Розгляньте інфографіку про зуби. Дайте відповіді на запитання. 1. Коли у людини з’являються перші зуби? 2. Скільки зубів у дорослої людини? 3. Які засоби допомагають зберегти здоров’я зубів? 4. Чому солодощі та тверда їжа шкідливі для зубів?

Номер слайду 4

Використайте набуті знання!!! Ваш молодший брат уже рік користується зубною щіткою і не хоче з нею розлучатися. Як ви йому поясните, що щітку потрібно регулярно міняти?

Номер слайду 5

МОЗКОВИЙ ШТУРМ Назвіть способи, які ви використовуєте, щоб уберегтися від хвороб

Номер слайду 6

Епідемії та пандемії інфекційних захворювань Епідемія виникає тоді, коли хвороба не виходить за межі країни. Коли ж вона поширюється на інші країни та континенти, виникає пандемія. А недуга, яку не вдалося подолати й вона час від часу спалахує, стає ендемічною.

Номер слайду 7

Епідемії інфекційних захворювань в історії людства На щастя, деякі хвороби вже зникли, такі як натуральна віспа. Однак з’являються нові небезпечні захворювання. Людство пережило чимало епідемій та пандемій, які забрали мільйони життів.

Номер слайду 8

Працюємо разом!!! Розгляньте стрічку часу. Про які захворювання ви чули? Яке забрало найбільше життів?

Номер слайду 9

Шляхи передачі інфекції Вірус передається людям від диких тварин (мавпи, летючі миші, антилопи та ін.) і поширюється серед людей - від людини до людини. Поширення гарячки Ебола від людини людині відбувається через пошкоджені шкірні покриви або слизову оболонку з кров'ю, виділеннями або іншими рідинами організму інфікованих людей, а також через контакт з поверхнями і матеріалами (наприклад, постільними речами, одягом), що забруднені такими рідинами. Частіше за інших на ризик інфікування наражаються медичні працівники, члени сім'ї та оточення хворого, люди, які вступають в безпосередній контакт з тілами під час похоронних ритуалів Хвороба, спричинена вірусом Ебола — гостре інфекційне захворювання Інкубаційний період становить від 2 до 21 днів (частіше 7-8 днів). Перші симптоми (т.з. «суха стадія»): раптова поява лихоманки; м'язові болі; головний біль; біль у горлі. Більш пізні симптоми (т.з. «волога стадія»): блювота; діарея; висипання; порушення функцій нирок і печінки; внутрішні та зовнішні кровотечі (наприклад, виділення крові з ясен, кров у випорожненнях).

Номер слайду 10

У зараженої чумою людини після інкубаційного періоду, що триває від 1 до 7 днів, зазвичай розвивається гострий гарячковий стан. Типовими симптомами хвороби є раптове підвищення температури, озноб, головний біль і ломота в тілі, а також слабкість, нудота та блювота.

Номер слайду 11

Профілактичні щеплення Багато смертельних захворювань вдалося подолати завдяки вакцинації. Коли значна частина населення вакцинована/ перехворіла, то утворюється колективний імунітет.

Номер слайду 12

Джерела інформації про вакцинацію На жаль, досі є багато міфів про вакцинацію, і деякі люди відмовляються робити щеплення собі та своїм дітям. Тому й досі відбуваються спалахи колись подоланих хвороб, як-от поліомієліт. Саме тому важливо вміти аналізувати інформацію та довіряти достовірним джерелам.

Номер слайду 13

ВІЛ/СНІД Імунітет людини дуже пригнічений, і вона легко підхоплює будь-які інфекції. Пандемія ВІЛ/СНІДу триває вже кілька десятків років. ВІЛ — це вірус імунодефіциту людини. Якщо його не лікувати, то виникає стадія СНІДу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ситуації для оцінки ризику передачі ВІЛ За допомогою підказки оцініть ризик зараження через кров у різних ситуаціях.

Номер слайду 16

МІФИ І ФАКТИ ПРО ВІЛ І СПІД ВІЛ - «молода» інфекція, і тому в суспільстві існує ще чимало неправильних уявлень (міфів) про цю хворобу. СНІД — це хвороба африканців. Нас вона не стосується. ВІЛ-інфекція набагато швидше поширюється у Східній Європі МІФ ФАКТ Це мене не стосується, тому що всі мої рідні і друзі здорові МІФ  Людина може багато років жити з ВІЛ і навіть не здогадуватися про це. ФАКТ Не можна пускати ВІЛ-інфікованих дітей до школи. Вони можуть заразити інших школярів. МІФ ВІЛ передається через кров, отже, можна заразитися від укусу комара МІФ  ВІЛ-інфікованим дітям не можна відвідувати басейн. Адже воші можуть отримати травму, і їхня кров потрапить у воду. МІФ

Номер слайду 17

Туберкульоз Туберкульоз — друге за смертністю захворювання після ВІЛ. В Україні епідемія туберкульозу розпочалася у 1995 році та триває досі. Туберкульоз заразний і передається від хворої людини до здорової або від хворої тварини до людини. Коли хворий кашляє, чхає, розмовляє, разом зі слиною у повітря потрапляють збудники туберкульозу. Здорова людина може вдихнути їх і заразитися.

Номер слайду 18

Туберкульоз Можна заразитися і від хворих на туберкульоз тварин. Наприклад, якщо вживати некип’ячене молоко або доглядати за хворими тваринами: під час їх годування, напування, чищення стійла тощо.

Номер слайду 19

Чинники ризику та захисту від туберкульозу В організмі багатьох людей є збудники захворювання на туберкульоз. Але якщо дотримуватися здорового способу життя і не переохолоджуватися — не варто хвилюватися. Коли імунітет сильний, він тримає інфекцію під контролем, і людина не захворіє

Номер слайду 20

Коронавірусна хвороба Коронавірусну хворобу вперше виявили у 2019 році в місті Ухань, Китай. Відтоді вона поширилася по всьому світу. Навіть у країнах, які здолали цю хворобу, виникають повторні спалахи, адже вірус постійно мутує (змінюється).

Номер слайду 21

Коронавірусна хвороба У профілактиці коронавірусу важливу роль має вакцинація. Вона допомагає запобігати поширенню захворювання і поступово скасовувати карантинні заходи.

Номер слайду 22

Симптоми, які найчастіше проявляються у хворих на коронавірус

Номер слайду 23

Оцініть свої досягнення Я знаю, як захиститися від інфекційних захворювань. ☆☆☆ Я умію розпізнавати надійні джерела інформації щодо питань здоров’я. ☆☆☆

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ! Параграф§ 12 Завдання 1. Перейдіть за QR-кодом і подивіться відео про туберкульоз. Дайте відповідь на запитання: А) Які є форми туберкульозу? Чим вони відрізняються? Б) Які симптоми відкритої форми туберкульозу? В) Чим небезпечна закрита форма туберкульозу? Г) Які чинники підвищують ризик захворіти на туберкульоз? Завдання 2. Перейдіть за QR-кодом і подивіться відео про коронавірус і захист від нього. Дайте відповіді на запитання: А) Як має поводитися хворий на коронавірус? Б) Коли потрібно звертатися по медичну допомогу? В) Як знизити ризик інфікування коронавірусом?

Номер слайду 25

До наступної зустрічі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Ісаєва Юлія Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костенко Анжела Вікторівна
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кононенко Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Фейзопуло Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Всяка Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Колесник Алла Володимирівна
    Щиро вдячна за чудову роботу! Дуже допомогли в підготовці до уроку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
5047
Оцінка розробки
4.8 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку