Презентація " 7 чудес Миколаївщини"

Про матеріал
Природа Миколаївщини радує око. Проте справжня її краса в тому, що вона наділяє нас усім необхідним для життя – повітрям і водою, корисними копалинами, їжею, сировиною для будування, пошиття одягу, друкування книжок тощо. Щоб природна краса не збідніла, не зникли її чудові ландшафти, не зміліли річки, не вимирали тварини ми маємо піклуватися про неї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 природних чудес Миколаївщини

Номер слайду 2

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК«БУЗЬКИЙ ГАРД» Національний природний парк «Бузький Гард» створений Указом Президента України 30 квітня 2009 р. Загальна площа території парку становить 6138,13 гектара. Місцевість, де розташований парк, відома як Гранітно-степове Побужжя. Ще наприкінці 20-хх років ХХ сторіччя відомий географ Г.І. Танфільєв поставив питання про заповідання каньйону річки Південний Буг, дійшовши висновку, що багатство краю повинно навіки залишитись в недоторканному стані. Національний природний парк «Бузький Гард» розташований на території п’яти районів Миколаївської області: Первомайському, Арбузинському, Доманівському, Вознесенському та Братському. 

Номер слайду 3

Номер слайду 4

 Петропавлівський та Актівський каньйони Давні греки називали Актовський каньйон словом «Ексампей» – дослівно це «мертва вода». До XX ст. річка Мертвовод була судноплавною, але за радянської влади рівень води критично знизився через встановлення дамби. Цей унікальний природний комплекс, в якому поєдналася велич гранітних скель та живописна краса водної стихії, розташований недалеко від селища Актове Миколаївської області на р. Мертвовод. За свій майже неземний ландшафт та моторошну назву річки, в якій велика концентрація сірководню, Актовський каньйон отримав назву «Долина диявола».

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Трикрати. Трикратський ліс. Справжнім багатством засушливих південних степів є Трикратський ліс, що починається одразу за селом Трикрати поблизу річки Мертвовод на Миколаївщині. Ще у 1870-х роках тутешнім поміщиком-лісівником графом В. П. Скаржинським   висаджено парк, з великою кількістю стежок і містків, перекинутих через рукави річки, за що й отримав назву «Лабіринт». Зараз урочище займає площу 247 гектар. Найбільша цінність урочища - старі могутні 120-200-літні дуби, їх більше 350. Граф В. П. Скаржинський був одним із основоположників степового і полезахисного лісонасадження, що висаджувались не тільки по схилах ярів, а й між гранітними скелями. Згодом парк переріс у рукотворний ліс, що отримав назву від села Трикрати. Ліс складається з двох урочищ: "Василева пасіка" і "Лабіринт". Обидва вони охороняються законом, а з 1972 року одержали категорію державних заповідних урочищ. Через Трикратський ліс протікає річка Арбузинка. Масив Трикратського лісу ділиться на 3 частини, котрі непомітно переходять одна в одну. У самому центрі його знаходиться ставок - улюблене місце рибалок. У складі лісу також знаходяться урочища «Літній Хутір Скаржинського» та «Миронів Сад» - єдине місце в Миколаївщині, де мешкають колонії сірих чапель

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Приінгульський ландшафтний парк. Регіональний ландшафтний парк «Приінгульський» - одне із семи природних чудес Миколаївської області. Парк розташований на ділянці долини р. Інгул в Новобузькому районі Миколаївської області. Водойми з повільною та бурхливою течією, невеличкі водоспади, цілинні степові ділянки, штучний каньйон, виходи гранітів, чудернацькі скелі, острів, лісові насадження - це тільки частина того, що можна знайти в парку. Поруч розташований Свято-Михайлівський храм Свято-Михайлівського жіночого монастиря, в народі - Пелагеївська церква - святиня та окраса регіону. Цікавим є плато «Чортів міст» - кам’яниста трохи піднята над місцевістю територія, з якої відкриваються мальовничі пейзажі на Софіївське водосховище, виходи гранітів, цілинні ділянки степу. Багато тут ходить легенд. «Скеля скам’янілих богатирів» або «Стовп», яка поважно височіє на острові між мальовничими петлями річок, теж розповідає одну легенду. В ній проглядаються контури кількох, вважають сімох богатирів, яких чаклун перетворив на каміння. Є тут і скеля «Пугач»,  і урочище Рябчуковий сад, а ще скеля, що має оманливий зоровий ефект: з одного боку - це обличчя величезної людини, яке виділяється над водою, з іншого кута зору - дівоче обличчя, жінка з довгим волоссям. А «Берег кам’яних химер» - це своєрідний аналог «Долини привидів» в Криму – казкове місце. Кам’яні брили на берегах р. Інгул створюють цілі чудернацькі композиції з каменю - рибу, черепаху, тюленя, крокодила, сплячу красуню та ін. А так звані «Порожки» - це мальовнича ділянка Сагайдацького каньйону, де величезні брили формують невеликий, але привабливий водоспад.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Волижин ліс та Ягорлицька затока. Волижін ліс –розташований в на Кінбурнському півострові, на площі 203 га. комплекс старовинних лісонасаджень головна прикраса – вільховий гай галявині ростуть дуби і в'язи Тут є косулі, зайці, фазани, єноти, дикі кабани, плямисті олені і інші тварини. Але найбільше в лісі пернатих. Серед них – качки, куріпки, білі лелеки, зі співочих – солов'ї, іволги, зяблики, синиці, шпак«БІЛОБЕРЕЖЖЯ СВЯТОСЛАВА» -  національний природний парк розташований на території Очаківського та Березанського районів Миколаївської області. Площа: Загальна площа Парку становить 35223,15 гектара, з них 25000 гектарів акваторій Дніпро-Бузького лиману, Ягорлицької затоки та прилеглої акваторії Чорного моря навколо Кінбурнського півострова. З парком межує Чорноморський біосферний заповідник, а саме острова Круглий та Довгий і «Волижин ліс»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Мигійський каньйон. Каньйон є найбільшим у степовій Україні, поділяється на верхній поріг – «Млиновий» і нижній, що отримав назву «Інтеграл», або «Червоні ворота». Мигійські пороги входять до складу природнього парку «Бузький Гард», що в Миколаївській області. Що можна побачити на Мигійських порогах  Могутні масиви реліктових скель, які виринають із річки, формують її береги, створюючи мальовничий каньйон Любителів рафтингу, водного слалому, для яких пороги біля села Мигія – одне з найкращих місць відпочинку в Україні. За бажання, можна й самому взяти участь у сплаві бурхливими водами Південного Бугу. Більше 900 видів рослин, 26 з яких занесені до «Червоної книги», 4 – до «Червоного списку Європи». Мигійські пороги – археологічний музей під відкритим небом. Біля сотні пам’яток давніх культур розташовано на території природнього парку. Біля порогів є будівля  парового млина Йосифа Скаржинського, зведена 1888 року. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Тилігульський лиман. На заході Миколаївщини розташована найбільша водойма північного Причорномор’я, безцінний скарб України – Тилігульський лиман. Його довжина сягає 60, а ширина 4,5 км. Це ще й найглибша закрита водойма регіону - понад 20 метрів. Крім того, тут неймовірно чиста вода, прозорість якої досягає семи метрів. Але найбільша унікальність Тилігулу в тому, що його вода має океанічну солоність – 30-32 проміле, тоді як у Чорному морі цей показник досягає тільки 17-18. На території Тилігульського лиману реєструють 275 видів птахів, з них під охороною держави перебуває 49 видів

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Природа Миколаївщини радує око. Проте справжня її краса в тому, що вона наділяє нас усім необхідним для життя – повітрям і водою, корисними копалинами, їжею, сировиною для будування, пошиття одягу, друкування книжок тощо. Щоб природна краса не збідніла, не зникли її чудові ландшафти, не зміліли річки, не вимирали тварини ми маємо піклуватися про неї.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Наталія Черно
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 листопада 2020
Переглядів
4027
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку