Презентація "Адсорбція"

Про матеріал
Матеріал можна використати під час вивчення теми :"Неметали". Презентація м істить теоретичний та практичний матеріал, а також чітко прослідковуєтьсязв'зок із повсякденним життям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблемне питання. У холодильнику виник неприємний запах. Дорослі порадили дітям не витрачати гроші на купівлю спеціального поглинача запахів, а помістити всередину холодильної камери кілька посудин з активованим вугіллям або шматочками хлібного м’якуша. Оцініть слушність запропонованого способу. Відповідь аргументуйте.

Номер слайду 2

Явище адсорбції Адсорбція (від лат. ad - на, при і sorbeo - поглинаю) – явище поглинання речовини з газуватого середовища чи розчину поверхневим шаром рідини або твердого тіла.

Номер слайду 3

1. Історія відкриття явища адсорбціїАвіценна (980-1037 (Абу Алі Аль-Хусейн Ібн Абдаллах ібн Сіна) - перський (таджицький) науковець, філософ, лікар, музикант XI ст., автор енциклопедичних праць, у яких систематизовано всі сучасні йому знання

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Адсорбційні явища, поширені в живій і неживій природіВодні й газові розчини органічних і неорганічних речовин проходять крізь товщі гірських порід і ґрунти - величезні природні адсорбційні колони. Легенева тканина адсорбує кисень, який транспортується в організмі за участю гемоглобіну крові. Обмін речовин і енергії також відбувається внаслідок здатності поверхні біологічних мембран адсорбувати (поглинати) і десорбувати (вивільняти) речовини. Відчуття запаху та смаку теж пов’язані з адсорбцією

Номер слайду 7

3. Адсорбція газуватих речовин свіжопрожареним деревним вугіллям. Деревне вугілля добувають нагріванням деревини без доступу повітря. Завдяки пористій поверхні (площа поверхні вугілля масою 1г становить 400-800 м2) воно добре поглинає гази та розчинені речовини. Задля збільшення поглинальної здатності деревне вугілля обробляють гарячою водяною парою. Таке вугілля називають активованим.

Номер слайду 8

Адсорбцію бойових отруйних речовин з повітря використав М. Д. Зелінський, створивши під час Першої світової війни вугільний протигаз). Протигаз: 1 — коробка з адсорбентом; 2 — гумовий шолом Сучасний протигаз

Номер слайду 9

4. Адсорбція - основа численних промислових операцій і наукових досліджень. Чимало процесів очищення, виокремлення та розділення речовин, каталізу, техніки напівпровідників, медицини, будівництва, оборонної галузі, криміналістики, захисту довкілля ґрунтуються на використанні цього явища. Тобто застосування адсорбції в новітніх і традиційних технологіях слугує задоволенню потреб людини в духовних і матеріальних цінностях, збереженню здоров’я тощо. Застосування явища адсорбції: а – у протигазах, б – для очищення води, в – у медицині

Номер слайду 10

Хімічна лабораторія. У три пробірки помістіть по одній пігулці активованого вугілля. У дві пробірки налийте води. В одну з них додайте кілька крапель йодної настоянки, а в іншу — 1— 2 краплі розчину брильянтового зеленого (медичний препарат із назвою «зеленка»). У третю пробірку налийте дуже розбавлений розчин калій перманганату. Вміст кожної пробірки періодично перемішуйте. Чи змінюється колір розчинів? Якщо так, то на ­ скільки швидко?

Номер слайду 11

Аналогічний дослід можна провести з лікарськими препаратами, які містять адсорбенти, — «Лігнін», «Біле вугілля», «Біла глина», «Ентеросгель», «Атоксіл», «Сорбекс», «Смекта» тощо.

Номер слайду 12

Задача. Висока адсорбційна здатність волосся зумовлена його пористою структурою та чималою площею активної поверхні. Виявлено, що людське волосся масою 7,5 г може поглинути нафту масою 10 г. З огляду на те, що маса нафтового забруднення Світового океану щорічно становить 10 млн. т, обчисліть масу волосся, потрібного для повного очищення Світового океану від нафти. Обчисліть, чи вистачить для цього волосся населення Землі, якщо за рік у середньому його маса, зістрижена в перукарні з однієї особи, становить 100 г.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Творче завдання: Дослідіть адсорбційні властивості крейди, активованого вугілля, кукурудзяних чи вівсяних пластівців, наповнювача для котячого туалету, використавши водні розчини чорнила, харчових барвників, одеколон тощо. Порівняйте адсорбційну здатність різних адсорбентів. Проект: «Ативоване вугілля у домашній аптечці»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гончарова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Світлана Гапішко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кудлай Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
30 січня 2020
Переглядів
11896
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку