Презентація "Агрегатні стани речовини 8 клас"

Про матеріал
Чи траплялося вам бачити морозним зимовим днем швидку гірську річку? навколо лежить сніг, завмерли дерева, укриті інеєм, що сяє в сонячних променях, а вода в річці не замерзає. надзвичайно чиста, прозора, вона тече, розбиваючись об обмерзле каміння. У чому відмінність води і льоду? Чому з’явився на деревах іній?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використано матеріал підручника

Номер слайду 2

Агрегатні стани речовини. Твердий Рідкий Газоподібний Вода. Лід. Пара Практично будь-яка речовина залежно від фізичних умов може перебувати в трьох агрегатних станах: твердому, рідкому, газоподібному.

Номер слайду 3

Фізичні властивості твердих тіл. Тверді тіла зберігають об’єм і форму. Що частинки більшості речовин у твердому стані розташовані в чітко визначеному порядку, тобто утворюють кристалічні ґратки. Такі речовини називають кристалічними.а балмазграфіт

Номер слайду 4

Група твердих речовин (скло, віск, смола, бурштин тощо), частинки яких не утворюють кристалічні ґратки і в цілому розташовані безладно. Такі речовини називають аморфними.

Номер слайду 5

Фізичні властивості рідин. Рідина змінює форму, набуваючи форми тієї посудини, в якій міститься, зберігає об’єм і є практично нестисливою. Щільне упакування частинок спричиняє не тільки збереження об’єму рідини, але й те, що рідину майже неможливо стиснути. Перескакування (переходи) молекул з одного рівноважного стану в інший відбуваються здебільшого в напрямку зовнішньої сили, тому рідина є плинною — під дією зовнішніх сил вона набуває форми тієї посудини, в якій міститься.

Номер слайду 6

Фізичні властивості газів

Номер слайду 7

аб. Рух і розташування частинок газу

Номер слайду 8

«Поки що ми мусимо користуватися атомарними структурами, які пропонує нам природа… Але в принципі фізик міг би створити будь-яку речовину за заданою хімічною формулою»Наноматеріали. Річард Фейнман Річард Філліпс Фейнман (1918–1988) — видатний американський фізик, лауреат нобелівської премії з фізики, один із засновників квантової електродинаміки

Номер слайду 9

Властивості наноматеріалів і перспективи їхнього застосуванняаб. Деякі нанооб’єкти: а — графен — шар атомів вуглецю завтовшки лише 0,18 нм і горизонтальними розмірами близько 10 мкм; б — наночастинка — частинка, розмір якої в кожному напрямку не перевищує 100 нмнаночастинки мезопористого кремнезему, які містять протипухлинний препарат (зображення отримано за допомогою електронного мікроскопа)нанотрубка — протяжна циліндрична структура діаметром від одного до кількох десятків нанометрів і завдовжки до кількох мікрометрів

Номер слайду 10

Підбиваємо підсумки. Практично будь-яка речовина залежно від фізичних умов може існувати в трьох агрегатних станах: твердому, рідкому, газоподібному. Коли речовина переходить з одного агрегатного стану в інший, змінюються взаємне розташування частинок речовини (молекул, атомів, йонів) і характер їхнього руху та взаємодії.Існує четвертий агрегатний стан — плазма. Плазма — це частково або повністю йонізований газ. Останнім часом набувають широкого застосування наноматеріали. Властивості наноматеріалів суттєво відрізняються від властивостей звичайних речовин, тому їх можна розглядати як особливий стан речовини.

Номер слайду 11

Контрольні запитання. Чи можна стверджувати, що ртуть — завжди рідина, а повітря — завжди газ? 2. Чи відрізняються одна від одної молекули водяної пари та льоду? 3. У якому стані перебуває речовина в надрах зір?4. Чому тверді тіла зберігають об’єм і форму? 5. У чому подібність і в чому відмінність кристалічних й аморфних речовин? 6. Як рухаються і як розташовані молекули в рідинах? 7. Чому гази займають весь наданий об’єм?

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 10. Агрегатний стан речовини. Наноматеріали
Додано
24 червня 2022
Переглядів
1693
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку