Презнтація "Випаровування. Конденсація. 8 клас"

Про матеріал
Чому, виходячи з річки спекотного літнього дня, ми відчуваємо прохолоду? Куди зникають калюжі після дощу? Для чого в спеку собака висуває язика? Чому, якщо хочемо остудити руки, ми на них дмемо, а якщо хочемо зігріти, то дихаємо? Щодня можна поставити собі безліч таких запитань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Випаровування та конденсація

Номер слайду 3

Процес переходу речовини з рідкого стану в газоподібний називають пароутворенням. Випаровування Кипіння. Сублімація Процес пароутворення здійснюється і з поверхні твердих тіл. Цей процес називають сублімацією. (під час сильних морозів зникають замерзлі калюжі)

Номер слайду 4

Випаровування — це процес пароутворення з вільної поверхні рідини. Механізм випаровування. Молекули рідини безперервно рухаються. Серед молекул поверхневого шару рідини завжди є такі, що «намагаються» вилетіти з рідини. Якщо ж поблизу поверхні опиниться «швидка» молекула, то її кінетичної енергії буде достатньо, щоб виконати роботу проти сил міжмолекулярного притягання, і вона вилетить за межі рідини

Номер слайду 5

Висновки По-перше, той факт, що в рідині завжди є молекули, які рухаються досить швидко, дозволяє зробити висновок, що випаровування рідин відбувається за будь-якої температури. По-друге, оскільки під час випаровування рідину залишають найшвидші молекули, то середня кінетична енергія решти молекул зменшується. Тому, якщо рідина не отримує енергії ззовні, вона охолоджується. По-третє, під час випаровування виконується робота проти сил міжмолекулярного притягання та проти сил зовнішнього тиску, тому процес випаровування супроводжується поглинанням енергії Після купання на тілі людини є крапельки рідини. Випаровуючись, рідина поглинає енергію, і людина відчуває прохолоду навіть спекотного дня. Як будь-яка волога, піт випаровується, а при випаровуванні охолоджують шкіру.

Номер слайду 6

Від чого залежить швидкість випаровування. Чим вища температура рідини, тим швидше рідина випаровується. Швидкість випаровування залежить від площі вільної поверхні рідини. Швидкість випаровування залежить від роду рідини. Швидкість випаровування залежить від руху повітря

Номер слайду 7

Знайомимося з процесом конденсаціїПроцес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий називають конденсацією. Багато молекул, які залишили рідину,повертаються в неї внаслідок теплового руху

Номер слайду 8

Прояви конденсації в природіабввипадання роси (а); утворення хмар (б); поява туману (в)Оскільки процес конденсації супроводжується виділенням енергії, утворення туману затримує зниження температури повітря.

Номер слайду 9

Підсумки. Тепловий процес переходу речовини з рідкого стану в газоподібний називають пароутворенням. Процес пароутворення з вільної поверхні рідини називають випаровуванням. Випаровування відбувається за будь-якої температури, і воно є тим інтенсивнішим, чим вища температура рідини. Швидкість випаровування збільшується також зі збільшенням площі вільної поверхні рідини та внаслідок руху повітря поблизу цієї поверхні. Крім того, інтенсивність випаровування залежить від роду рідини. Тепловий процес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий називають конденсацією. Випаровування відбувається з поглинанням енергії. Конденсація, навпаки, супроводжується виділенням енергії.

Номер слайду 10

Контрольні запитання. Що таке пароутворення? 2. Які способи пароутворення ви знаєте?3. Що таке випаровування? 4. Від яких чинників і чому залежить швидкість випаровування? Наведіть приклади. 5. Що таке конденсація? Наведіть приклади конденсації в природі.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
7 липня 2022
Переглядів
1942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку