Лабораторна робота 5. Дослідження електричного кола з паралельним з'єднанням провідників. (віртуальна лабораторія)

Про матеріал
Тема. Дослідження електричного кола з паралельним з'єднанням провідників. Мета: експериментально перевірити, що сила струму в нерозгалуженій частині кола дорівнює сумі сил струмів у відгалуженнях; довести, що загальний опір провідників, з'єднаних паралельно, менший за опір кожного з них. Необхідне обладнання: комп’ютер, ноутбук, планшет або мобільний телефон, підключення до інтернету (у випадку першого разу виконання лабораторної роботи за допомогою інтернет-симуляції) Прилади і матеріали: джерело струму, 2 лампи розжарення, амперметр, вольтметр, , ключ, з’єднувальні провідники, додатковий резистор , який виконує роль реостата.
Перегляд файлу

Клас_______ Прізвище та ім’я ______________________________ Дата _________ Тема. Дослідження електричного кола з паралельним з'єднанням провідників.

Мета: експериментально перевірити, що сила струму в нерозгалуженій частині кола дорівнює сумі сил струмів у відгалуженнях; довести, що загальний опір провідників, з'єднаних паралельно, менший за опір кожного з них.

Необхідне обладнання: комп’ютер, ноутбук, планшет або мобільний телефон, підключення до інтернету (у випадку першого разу виконання лабораторної роботи за допомогою інтернет-симуляції)

Прилади і матеріали: джерело струму, 2 лампи розжарення, амперметр, вольтметр, , ключ, з’єднувальні провідники, додатковий резистор , який виконує роль реостата.

Хід роботи

1.     Відкрийте віртуальну лабораторію з електрики за посиланням  https://phet.colorado.edu/uk/simulation/circuit-construction-kit-dc-virtual-lab  .  

image

2.     Зберіть віртуальне електричне коло, з’єднавши послідовно елементи кола, як показано на малюнку. Накресліть схему зібраного кола. Пам’ятайте, що резистор, який знаходиться на лівій стороні кола виконує роль реостату.

image

3.     imageВстановіть опір резистора який виконує роль реостата 4 Ом. Для цього виберіть резистор, і змініть налаштування     за       допомогою умовного повзунка, що з’явився знизу. Замкніть коло, натиснувши на ключ у зібраній схемі.

4.     Виміряйте силу струму І, що проходить у нерозгалуженій частині кола - варіант а, потім силу струму I1, який тече в лампі 1 варіант б, та силу струму I2, який тече в лампі 2 – варіант в. Накресліть схеми відповідних електричних кіл. Результати вимірювань занесіть до таблиці.

А)  

image

 

imageБ) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

imageВ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.     Виміряйте напругу U на лампах. Накресліть схему відповідного електричного кола. Результати вимірювань занесіть до таблиці.

 

image

 

Опрацювання результатів експерименту

Використовуючи результати вимірювань, обчисліть опір спіралі лампи 1 (R1) і лампи 2 (R2), а також опір ділянки кола, що містить обидві лампи (R). Результати обчислень занесіть до таблиці.

𝑈1

𝑅1 = image = ______________________ = _______________;

𝐼1

𝑈2

𝑅2 = image = ______________________ = _______________;

𝐼2

𝑈

𝑅 = image = ______________________ = _______________;

𝐼

I1, А

I2, А

I, А

U, В

R1, Ом

R2, Ом

R, Ом

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз експерименту та його результатів

Проаналізувавши експеримент і його результати, зробіть висновок, у якому зазначте: які співвідношення для паралельно з’єднаних провідників ви перевіряли та які результати отримали, а саме:

image1 1 1 чи підтверджується дослідом формула: = + ;

                                                                                                                       𝑅            𝑅1 𝑅2

порівняйте силу струму, яка проходить у нерозгалуженій частині кола I із сумою

сил струму, що проходять через кожний з резисторів     𝐼1 + 𝐼2

 

Висновок

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

 

 

Творче завдання

Запишіть план проведення експерименту, за допомогою якого можна визначити опір резистора, якщо наявні амперметр, джерело струму, резистор відомого опору та з’єднувальні проводи. Проведіть відповідний експеримент.

 

pdf
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
5 липня 2022
Переглядів
2146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку