Презентація "Акробатика та різновиди"

Про матеріал
Акробатичні вправи – один із засобів удосконаллювання фізичних і вольових якостей. За допомогою акробатичних вправ розвивають силу, гнучкість, швидкість реакції і спритність, виховують сміливість і рішучість. Особливо велику цінність представляють обертальні рухи, що поліпшують орієнтування в просторі і сприяють тренуванні вестибулярного апарата.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Акробатика

Номер слайду 2

Акробатика. Назва «акробат» походить від грец. слова - «акробатес» - «підіймається вгору»Акробатика - вид спорту, в якому виконуються акробатичні вправи, пов'язані зі збереженням рівноваги і обертанням тіла з опорою і без опори. Цей вид спорту не вимагає спеціального залу і складного обладнання. Можна займатися навіть вдома, розстеливши плед або невеликий матрацик.

Номер слайду 3

Історія акробатики. Акробатика з'явилася в далекій давнині. Зображення на збережених пам'ятниках, судинах і інших виробах свідчать про те, що цей вид спорту був відомий в Давньому Єгипті за 2300 років до н.е. Раніше акробатами називали канатоходцев, танцівників, акторів, скоморохів, які в своїх виступах перекидалися, виконували стрибки і перевороти. Артистів, які виступали в цьому жанрі, називали «люди без кісток». Акробатика становила обов'язкову частину розважальних видовищ.

Номер слайду 4

Обов'язковий складовий компонент цього виду спорту - хореографія. Як і фігурне катання, акробатика - симбіоз спорту і мистецтва. Всі композиції виконуються під музику, тому спортсмен повинен мати слух, почуття ритму, акторські здібності. Але на першому місці у акробата стоять такі якості, як гнучкість, стрибучість, сила, координація. Існують 3 групи акробатики: Одиночна Парна Пірамідкова

Номер слайду 5

Одиночна виконання акробатичних елементів, одним акробатом. У цю групу входять стрибкові і статичні елементи. До стрибковим елементам відносять: сальто перекати і перекиди До статичних елементів відносять: мости і шпагати стійки упори підтримки

Номер слайду 6

ПарніПрипускають взаємодії двох акробатів. Парні вправи можуть бути жіночими, чоловічими і змішаними. За змістом і характером це - балансування і вольтажние вправи.

Номер слайду 7

Акробатика парнагрупова

Номер слайду 8

Парна акробатика

Номер слайду 9

Групова акробатика

Номер слайду 10

Стрибкова акробатика. У 2000 році переведена в Федерацію стрибків на батуті. Але акробатичні стрибки є складовою частиною вільних вправ в парній і груповий акробатики.

Номер слайду 11

Мости. Виконання мостів сприяє розвитку сили, гнучкості, крім того, вони є підводять до виконання переворотів вперед і назад. Послідовність розучування: а) міст з положення лежачи на спині, б) міст стоячи на колінах, в) міст нахилом назад. Вказівки до виконання: Ноги і руки поставте на ширині плечей (спирайтеся на всю ступню і кисть). При виконанні прагніть повністю випрямити ноги і перевести вагу тіла на руки. Перший час повторюйте міст 35 разів. При відсутності больових відчуттів поступово збільшуйте кількість до 812-ти, чергуючи мости з нахилами вперед, шкереберть і стійками. При виконанні моста нахилом назад, злегка зігніть ноги, виведіть стегна вперед. Це дозволить уповільнити нахил і поставити руки ближче до ніг. Потім ноги слід випрямити. Вставання виконуйте за рахунок передачі ваги тіла на ноги, у ведення стегон вперед і поштовху руками.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Шпагати. Шпагати вправи, які сприятимуть розвитку гнучкості. Це якість необхідно в більшості видів спорту, так як гнучкість дозволяє, збільшувати амплітуду рухів, попереджає можливі розтягування м'язів при падіннях і різких рухах Акробати широко використовують різні шпагати у вільних вправах, парах і групових пірамідах. Послідовність розучування: а) напівшпагаті, б) шпагат правою і лівою ногою, в) шпагат кільцем, г) прямий шпагат Вказівки до виконання: Перед виконанням шпагатів зробіть спеціальну розминку (похитування в випаді, сиві з широко розведеними ногами, махи ногами) При розучуванні опускайтеся в шпагат плавно, ковзанням, з опорою на руки. Виникає при цьому легкий біль потрібно терпіти 48 сек. в кожній спробі. Кількість спроб поступово збільшуйте від 4 до 8. Перший час виконуйте шпагати щодня і навіть по 2 рази в день: це прискорить їх освоєння.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Стійки. Стійки на лопатках вправи, які зміцнюють м'язи спини і рук і підводять до виконання стійок на голові і руках. Стійки на лопатках вправи, які зміцнюють м'язи спини і рук і підводять до виконання стійок на голові і руках. Послідовність розучування: а) зігнувши ноги, пряма, б) пряма з опорою об підлогу, без опори. Вказівки до виконання: Послідовність розучування: а) зігнувши ноги, пряма, б) пряма з опорою об підлогу, без опори. Вказівки до виконання: Стійки виконуються на підлозі перекатом назад. Стійки виконуються на підлозі перекатом назад. Тіло вертикально закріплено, коліна і шкарпетки натягнуті. Тіло вертикально закріплено, коліна і шкарпетки натягнуті. Лікті на ширині плечей, кисті закріплені і впираються в поперек. Лікті на ширині плечей, кисті закріплені і впираються в поперек. У стійці зігнувши ноги коліна злегка розведені. У стійці зігнувши ноги коліна злегка розведені.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Значення акробатики. Акробатика позитивно впливає на розвиток координації рухів, управління тілом в просторі і в польоті. Встановлено залежність між акробатичній підготовкою спортсменів і підвищенням спортивної майстерності в тих видах спорту, де потрібна спритність, сміливість, рішучість, орієнтування в просторі, вестибулярна стійкість і навички самостраховки. Базова акробатична підготовка необхідна спортсменам в різних видах спорту.

Номер слайду 18

Гімнастика. Вправи в акробатиці бувають статичні, коли спортсмен робить складні елементи без руху, наприклад, стійки й динамічні — коли вправи робляться в русі, однак статичні вправи, наприклад стійкі можуть бути основою для динамічних — колеса, рухи розгином. Складні трюки можуть бути складені з різних одиночних статичних і динамічних вправ, наприклад махове сальто складається зі шпагату й сальто, рондат сальто — зі стійки, перевороту й сальто. Акробатичні елементи в основному використовуються в спортивній, художній гімнастиці, спортивній акробатиці, але також вони є частиною спортивних акробатичних танців, циркових виступів, паркуру й навіть бойових мистецтв.

Номер слайду 19

Фігурне катання. Фігу́рне ката́ння — зимовий вид спорту, в якому спортсмени переміщуються на ковзанах по льоду з виконанням додаткових елементів, найчастіше під музику. У офіційних змаганнях, як правило розігруються чотири комплекти медалей: у жіночому одиночному катанні, у чоловічому одиночному катанні, у парному фігурному катанню, а також у спортивних танцях на льоду. Фігурне катання є олімпійським видом спорту, входить до програми Зимових Олімпійських ігор.

Номер слайду 20

Парашутна акробатика. Групова акробатика є, мабуть, найбільш доступним і поширеним видом екстремального парашутизму. Історія груповий акробатики почалася в 1964 році, коли була побудована перша фігура з 6 парашутистів ("зірка"). Офіційний світовий рекорд був поставлений спортсменами в Арізоні в 2002 році: учасники з усього світу побудували фігуру з 300 чоловік і втримали її 7.2 секунди.

Номер слайду 21

Фрістайл. Фрістайл — зимовий олімпійський вид спорту, загальна назва для різноманітних дисциплін, в яких лижники змагаються не тільки на швидкість проходження певної дистанції, а й у виконанні лижних трюків. На Зимових Олімпійський іграх 2010 у Ванкувері розігрувалось шість комплектів медалей в окремих видах фристайлу: могулі, повітряній акробатиці та скікросі.

Номер слайду 22

Стрибки у воду. Стрибки́ у во́ду — один з водних видів спорту. На змаганнях виконуються стрибки з трампліна (1 і 3 метри) і вишки (5, 7,5 і 10 метрів). Під час стрибка спортсмени виконують ряд акробатичних дій (оберти, гвинти, обертання). Суддями оцінюється як якість виконання акробатичних елементів у польотній фазі, так і чистота входу у воду. На змаганнях із синхронних стрибків оцінюється також синхронність виконання елементів двома учасниками.

Номер слайду 23

Синхронне плавання. Спочатку відомий як водний балет, синхронне плавання з'явилось у Канаді у 1920-ті роки. У наступному десятилітті воно поширилося й у США[2]. Показові виступи у синхронному плаванні з'явились на Олімпійських іграх ще у 1948 році та залишалися на них в цій якості цілих двадцять років. Лише у 1984 році на іграх у Лос-Анджелесі вони отримали статус повноправного олімпійського виду спорту: тоді були представлені одиночні і парні змагання.

Номер слайду 24

Акробатика в танцях. В акробатичному танці використовуються елементи акробатики, а вони досить складні. Проте завдяки видовищності, складні танцювальні трюки включають у дитячі танці. Діти легко навчаються, пластичні й вони можуть робити складні постановки. Такі танці у виконанні дітей викликають подив і замилування.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Matvienko Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кузьмін Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
14477
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку