Презентація. "Акровірш «Край». Марія Чумарна «З Україною в серці»

Про матеріал
Мета. Поглибити знання учнів про Україну як Батьківщину кожного з нас; пробуджувати національну свідомість, розвивати пізнавальний інтерес, спостережливість, мислення та пам’ять; виховувати патріотів рідної країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Акровірш «Край». Марія Чумарна «З Україною в серці» Презентацію підготувала вчитель початкових класів КЗ «НСЗШ № 6» м. Нікополя Міщенко Тетяна Сергіївна

Номер слайду 2

Тести 1. Хто з письменників в дитинстві ходив шукати залізні стовпи, що підпирають небо? а) Іван Франко; б) Тарас Шевченко; в) Максим Рильський.

Номер слайду 3

Тести 2. «Що ж, дитино, бачу, ти мудра, на книжках учена та ще й завзята вдалася». Про кого з письменників так говорила бабуся — героїня оповідання «Колись весною на Волині». а) Про Лесю Храпливу: б) про Лесю Українку; в) про Ліну Костенко.

Номер слайду 4

Тести 3. Назвіть жанр твору Івана Франка «Лисичка та Рак». а) Вірш; б) казка; в) оповідання.

Номер слайду 5

Тести 4. Про кого з письменників говорять: «Дивний мрійник з очима дитини і розумом філософа». а) Максима Рильського; б) про Павла Тичину; в) про Миколу Вінграновського.

Номер слайду 6

Тести 5. Назвіть твір Ліни Костенко. а) «Ой діброво, темний гаю»; б) «Веселий дощ»; в) «Як Дуб із Вітровієм бився».

Номер слайду 7

Тести 6. Хто є автором оповідання «Брат знаменитого воротаря» а) Михайло Слабошпицький; б) Максим Рильський; в) Анатолій Камінчук.

Номер слайду 8

Прочитайте прислів’я соловей без Людина рідної без гнізда землі як

Номер слайду 9

Людина без рідної землі, як соловей без гнізда. — Як ви його зрозуміли?

Номер слайду 10

Доберіть слово Любіть …. як сонце любіть, як вітер, і трави, і води. В годину щасливу, і в радості мить, любіть у годину негоди. — Кого так щиро закликає любити поет Володимир Сосюра?

Номер слайду 11

Які асоціації виникають у вас із словом «Україна».

Номер слайду 12

Відновіть вірш. Вставте пропущені букви А та О. Р. н., р. н. с. нце вст.. л., Укр. їну привіт. л., п. б. ж. л. їй д. бр., усміхнул. сь д. Дніпр., д. Дністр. і д. Дун. ю, д. Шевченк. в. г. кр. ю, де живуть уже віки укр.. їнці-к. з. ки.

Номер слайду 13

Відновіть вірш. Вставте пропущені букви А та О. Р. н., р. н. с. нце вст.. л., г. рних діт. к привіт. л., п. б. ж. л. швидк. вст.. ти т. р. зумними зр. ст. ти, ш. нув. ть св..ю р. дину і любити Укр. їну. б. в. н. у н. с . дн. і д. р. жч. ї нем..

Номер слайду 14

Сьогодні на уроці ми поговоримо про прекрасну землю, яку Господь Бог створив з ясного бездонного неба, безкраїх ланів золотої пшениці, вічнозелених Карпат, Чорного моря, голубооких озер і південного степу. Це країна прекрасних людей, країна великих випробувань та героїчних подвигів, країна, відома на весь світ своїми піснями, вишивками. Це - наша з тобою земля з такою прекрасною назвою — Україна.

Номер слайду 15

Вікторина — Як називається наша Батьківщина? — Як називається столиця України? — Чи Київ завжди був столицею України? — Які державні символи України? — Коли ми святкуємо День незалежності України? — Що символізують кольори нашого прапора? — Що символізує герб України? — Які ви знаєте народні символи України?

Номер слайду 16

Розшифруйте назву розділу, який ми будемо вивчати. ЯТВОЯКРОВИНКАУКРАЇНО — Поясніть, як ви його зрозуміли. — Розгляньте малюнок та розкажіть, що ви бачите. — Прочитайте вірш. Яке слово «заховане» у вірші?

Номер слайду 17

Опрацювання статті Марії Чумарної «З Україною в серці» — Що нового ви довідалися із цієї статті?

Номер слайду 18

Вибіркове читання — Прочитайте українське прислів'я, яке зустрічалось у тексті. — Поясніть, як ви його розумієте. — Скільки у тексті питальних речень? Знайдіть і прочитайте їх. — Знайдіть у тексті і прочитайте, де починається Україна для кожного з нас. Як ви це розумієте?

Номер слайду 19

Гра «Доповніть речення» ✵ «Але чи можна …». ✵ «Знаємо, що люди…». ✵ «Бо кожен із нас…». ✵ «Так і без рідної мови …».

Номер слайду 20

Цікаво знати Україна — найбільша держава в Європі. Друге місце за величиною посідає Франція, третє — Іспанія. Площа України вдвічі більша за площу Польщі, у п’ять разів за площу Греції і в двадцять за площу Бельгії. В Україні, в містечку Рахові, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.

Номер слайду 21

Підсумок — Як називається розділ, який ми почали вивчати? — Поясніть його назву. — Що нового ви дізналися про рідний край?

Номер слайду 22

Використані джерела Літературне читання: конспекти уроків: 4 кл. до підр. «Українська мова та читання» Ч. ІІ / авт. М.І. Чумарна, 2021 Ресурси мережі Інтернет

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Роман Юлія Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
27 травня 2022
Переглядів
1079
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку