Презентація "Алгоритм надання домедичної допомоги при травмі грудної клітки"

Про матеріал
Запропонована презентація містить матеріали для проведення уроку в 10 класі з теми "Алгоритм надання домедичної допомоги при травмі грудної клітки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритм надання домедичної допомоги при травмі грудної клітки

Номер слайду 2

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Грудна клітка — це кістково-м’язова основа верхньої частини тулуба. Грудна клітка захищає органи, розташовані в грудній порожнині, і утворює передню і задньобічні частини грудної стінки.

Номер слайду 3

Травма грудної клітки – це ушкодження грудної клітки та органів, що містяться в ній. Класифікація травм грудної клітки

Номер слайду 4

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Проникаюча травма грудної клітки — ушкодження, за якого канал рани має сполучення з плевральною порожниною.

Номер слайду 5

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Травма грудної клітки з підозрою на внутрішню кровотечу — ушкодження, за якого немає сполучення плевральної порожнини з навколишнім середовищем. Крім рани грудної стінки, у разі проникаючих поранень грудної клітки можуть ушкоджуватися важливі для життя органи: легені, трахея, крупні бронхи, магістральні кровоносні судини і серце, стравохід, діафрагма тощо. Можливими є і різні поєднання цих пошкоджень. Вони частіше трапляються під час бойових дій. Проникні поранення грудей: а — з відкритим пневмотораксом; б — з клапанним пневмотораксом

Номер слайду 6

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИПлевральна порожнина — це вузька замкнута щілина між пристінковою і легеневою плеврою (тонкою сполучно-тканинною мембраною, покритою епітеліальним шаром — серозною пластинкою, яка вкриває легені і стінки грудної порожнини зсередини). У серозній пластинці міститься приблизно 20 мл серозної рідини, яка зволожує листки плеври, зменшуючи коефіцієнт тертя між ними під час вдиху і видиху

Номер слайду 7

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. До закритих травм належать ушкодження кісткового каркаса грудної клітки і розміщених у ньому органів без пошкодження шкіри. У мирний час вони трапляються значно частіше за відкриті. Основна причина цього виду травми — дорожньо-транспортні пригоди, а також природні та виробничі катастрофи.

Номер слайду 8

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ.

Номер слайду 9

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Поранення грудної клітки класифікують на:• вогнепальні (кульові, уламкові);• невогнепальні;• одиночні;• множинні;• проникаючі;• непроникаючі;• з пошкодженням кісток;• без пошкодження кісток. За характером раневого каналу рани бувають наскрізні, сліпі, дотичні.

Номер слайду 10

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Ознаки проникаючої травми грудної клітки: наявність рани, утруднене дихання, кровотеча з рани (кров може бути яскраво-червоною, пінистою), звук всмоктування повітря через рановий отвір при кожному вдиху, можливе кровохаркання.

Номер слайду 11

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Ознаки травми грудної клітки з підозрою на внутрішню кровотечу: посиніння шкіри (утворення синця) на місці травми; під шкірою з боку перелому (рани) також може бути здуття (підшкірна емфізема — наявність повітря в підшкірній клітковин), відчуття крепітації (тертя кісткових уламків) під час пальпації грудної клітки; утруднене дихання, можливе кровохаркання; часте дихання (понад 20 вдихів за хвилину); бліда, холодна або волога на дотик шкіра, нудота, блювота,відчуття спраги,порушення свідомості.

Номер слайду 12

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В РАЗІ ПІДОЗРИ НА ТРАВМУ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Перед наданням допомоги необхідно переконатися у відсутності небезпеки на місці події для себе та постраждалого від травмувального чинника, що вже діяв, загрози від зовнішнього середовища та загрози від пораненого і тільки після цього надавати допомогу постраждалому. Якщо місце небезпечне, то треба дочекатися прибуття рятувальників. Перед тим, як надавати допомогу постраждалому, слід отримати його пряму або непряму згоду. Надаючи допомогу постраждалому, не забувайте про власну безпеку! Необхідно перед оглядом та початком надання домедичної допомоги надягнути одноразові гумові або латексні рукавички!

Номер слайду 13

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Потрібно впевнено володіти такими навичками:- провести огляд постраждалого, визначити притомність, наявність дихання;- викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;за відсутності в постраждалого дихання, розпочати СЛР.

Номер слайду 14

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Послідовність дій під час падання домедичної допомоги постраждалому в разі проникаючої травми грудної клітки: під час поранення грудної клітки у неї через рану може потрапити повітря, що спричинить стискання ним легень та серця і може швидко призвести до смерті постраждалого, особливо якщо в плевральній порожнині накопичиться багато крові (гемоторакс).

Номер слайду 15

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Тому треба попросити постраждалого зробити глибокий видих і накласти йому на рану чисту, стерильну серветку та матеріал, який не пропускає повітря (наприклад, шматок поліетиленового пакета, пластикова обгортка, вощений папір, прогумована тканина тощо — так звана оклюзійна пов'язка). Шар цього матеріалу має виступати на 1,5 см за межі стерильної серветки. Не треба витягати з рани сторонні предмети, щоб не відновити або посилити кровотечу, а також заливати в рану йод або спирт, достатньо накласти на неї стерильну пов'язку.

Номер слайду 16

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Потрібно зафіксувати пов’язку лейкопластиром, залишивши один її край вільним . Така пов’язка не дає зовнішньому повітрю проходити через отвір рани в грудну клітку на вдиху та стискати легені й серце (напружений пневмоторакс — повітря в грудній клітці), навпаки створить умови для випуску його на видиху, що усуватиме пневмоторакс. Але якщо після накладання оклюзійної пов’язки стан постраждалого погіршується, то її треба зняти (можливо пов’язка починає створювати напружений пневмоторакс).

Номер слайду 17

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. За умови стабільного стану постраждалого з проникаючою раною грудної клітки оклюзійну пов’язку можна не накладати, а обмежитися накладенням звичайної пов’язки та продовжувати спостерігати за його станом. У разі вогнепального поранення грудної клітки необхідно обов’язково перевірити місце можливого виходу кулі. Якщо виявлено другий отвір, накласти пов’язку, як описано вище, та зафіксувати її з усіх боків. Надайте постраждалому напівсидячого положення.

Номер слайду 18

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. Укрийте його тсрмопокривалом/покривалом для запобігання замерзання або для захисту від прямих сонячних променів у жарку пору року. Забезпечте постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги та надати йому моральну підтримку.

Номер слайду 19

АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМІ ГРУДНОЇ КЛІТКИ. За наявності в постраждалого закритої травмі грудної клітки потрібно:- надати постраждалому напівсидячого положення;- укрити його термопокривалом/покривалом;- забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги та морально підтримати;- у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги і виконувати його вказівки. Не можна виходити за межі своєї компетенції та давати постраждалому лікарські препарати.

Номер слайду 20

Використані джерела:https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-temu-nadannya-domedichno-dopomogi-pri-travmi-grudno-klitki-235000.html. Гудима А. А. Захист Вітчизни. Основи медичних знань : підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту. // А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука. — Тернопіль : Астон, 2018. — 192 с.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єфімова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
18333
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку