Презентація "Алгоритми опрацювання табличних величин"

Про матеріал
Презентація з інформатики на тему "Алгоритми опрацювання табличних величин" для 9 класу які навчаються за підручником Інформатика. Підручник для 9 кл. закладів загальної середньої освіти / Н. В. Морзе, О. В. Барна. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритми опрацювання табличних величин9 клас

Номер слайду 2

Іноді потрібно розв’язати складні завдання, у яких спосіб організації даних задано неявно, наприклад, сформувати таблицю квадратів двоцифрових чисел. Під час написання програм для розв’язування подібних завдань слід виконати такі дії: за умовою завдання встановити, чи можна подати вхідні дані у вигляді табличної величини — списку; надати табличній величині одне ім’я (його у програмі буде використано для роботи з окремими елементами табличних даних); задати порожній список, у якому буде зберігатись набір даних; у програмному коді записати команди для введення елементів масиву в пам’ять комп’ютера

Номер слайду 3

Подальше опрацювання табличних величин зводиться до використання алгоритмів: зміни значень елементів масиву; знаходження підсумків за набором даних, які передбачають використання простих арифметичних операцій чи виразів над елементами масиву; обчислення суми або кількості значень елементів, що задовольняють заданим умовам; пошуку елементів табличної величини, що задовольняють заданим умовам; упорядкування масиву за деякою ознакою.

Номер слайду 4

Зміну значення даних у списку виконують за алгоритмом, який описано блок-схемою. Для перегляду елементів списку в програмах мовою Python використовують конструкцію for i in range (n): команди де і — індекс елемента списку, n–1 — індекс останнього елемента.

Номер слайду 5

Методи мови програмування Python для аналізу даних списку. Для визначення індексу елемента в списку використовують метод index () - дає змогу отримати значення індексу (позиції) заданого елемента списку.

Номер слайду 6

Метод count () повертає кількість входжень заданого елемента в списку. Метод отримує один параметр.

Номер слайду 7

Дії над даними у списку. У програмах, де передбачені дії з елементами табличної величини, що задовольнять деяким умовам, використовують оператор розгалуження if. Опис умов здійснюють так само, як і з простими змінними. Для запису простих умов використовують оператори порівняння :>, <=, >=, =, <>а складені умови формують із простих з використанням логічних операторів and, or, not.

Номер слайду 8

Для обчислення значення суми елементів деякого списку із числових даних можна використати функцію sum(list).

Номер слайду 9

Для виконання інших дій над даними списку у програмі потрібно передбачити їх перебір

Номер слайду 10

Вправа 5. Середнє значення. Завдання. При виконанні лабораторного експерименту з фізики учні отримали десять дійсних чисел з діапазону 9,0–10,0. Складіть проєкт Середнє для обчислення середнього значення результат

Номер слайду 11

Вправа 6. Сума парних. Завдання. Обчисліть суму парних елементів списку a, заповненого випадковими числами.

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
5159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку