Презентація "Алгоритми та його властивості"

Про матеріал
Презентація до уроку по підручника Інформатика: підруч. для 5 кл. закл. серед. освіти [О.О. Бондаренко, В.В. Ластовецький, О.П. Пилипчук, Є.А. Шестопалов]. - Харків: вид-во "Ранок", 2018. - 160 с.: іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритми та його властивості. Виконавець алгоритмів і система його командІнформатика 5 клас

Номер слайду 2

Рейтинг мов програмування в Україні

Номер слайду 3

Індекс TIOBETIOBE рахує рейтинг за згадками на вебсторінках. У рейтингу враховується кількість фахівців, що працюють з мовою, а також різні курси, де мови можна вивчити. На листопад 2021 року рейтинг має такий вигляд:

Номер слайду 4

Поняття алгоритму. Алгоритм – це скінченна послідовність указівок на виконання дій, спрямованих на розв’язування задачі. Слово «алгоритм» походить від імені арабського математика Аль-Хорезмі (800–847 рр.). Абу Абдулла Абу Джафар Мухаммад ібн Муса аль-Хорезмі сформулював правила чотирьох арифметичних дій над багатозначними числами. Латиною ім’я автора європейці писали як «Algorithmi», і спочатку алгоритмами називали саме ці чотири прави-ла виконання арифметичних дій.

Номер слайду 5

Приклади алгоритмів

Номер слайду 6

Приклад алгоритму. Алгоритм відкривання дверей1234

Номер слайду 7

Властивості алгоритму

Номер слайду 8

Властивості алгоритму. Дискретність означає, що алгоритм повинен складатися з окремих кроків, кожний з яких має завершуватися. Визначеність означає однозначність тлумачення правил виконання кроків і порядку їх виконання. Алгоритм не повинен містити команди, які можуть сприйматися виконавцем неоднозначно. Виконуваність означає, що алгоритм, призначений для певного виконавця, може містити лише ті команди, які виконавець здатний виконати. Скінченність — обов’язкова виконуваність алгоритму. Алгоритм має складатися зі скінченної кількості кроків, кожен з яких потребує для свого виконання скінченного проміжку часу.

Номер слайду 9

Властивості алгоритму. Результативність означає, що після виконання послідовності вказівок алгоритму має бути отримано конкретний результат. Формальність означає, що будь-який виконавець, здатний сприймати й виконувати вказівки алгоритму (навіть не розуміючи його змісту), може виконати завдання за заданим алгоритмом. Масовість означає можливість виконання алгоритму для різних вхідних даних.

Номер слайду 10

Виконавець алгоритму. Кожен алгоритм орієнтовано на певного виконавця. Приклади виконавців: людина, тварина, комп’ютер, система верстат-автомат, система людина-машина. Виконавець – людина, тварина чи пристрій, здатні діяти за заданим алгоритмом.

Номер слайду 11

Характеристики виконавця. Кожен виконавець існує в певних умовах – середовищі – і може виконувати певний набір дій. Перш ніж складати алгоритм розв’язування задачі, необхідно дізнатися, у якому середовищі які дії може виконувати виконавець і за допомогою яких команд.

Номер слайду 12

Характеристики виконавця. Середовище – «місце розташування» виконавця. Припустимі дії - обмежений набір дій, що вміє виконувати певний виконавець. Описати виконавця означає вказати його припустимі дії. Досяжні цілі – результати, які виконавець може отримати при виконанні припустимих дій. Система команд виконавця - повний перелік команд, за якими виконавець може виконати одну або серію припустимих дій. Виконавця можна уявити як пристрій із кнопковим керуванням. Настикання кнопки означає виклик однієї команди. Відмова — подія, що виникає в разі виклику команди в неприпустимому для цієї команди стані середовища.

Номер слайду 13

Характеристики виконавця. Виконуючи алгоритм, виконавець може не розуміти смисл того, що він робить, і тим не менше отримувати потрібний результат, тобто виконавець діє формально. Помилки робить не комп’ютер, а розробник алгоритму. Комп’ютер – формальний виконавець

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ще із часів Середньовіччя відомі задачі на переливання рідини. У таких задачах за допомогою посудин, ємності яких заздалегідь відомі (посудини не мають поділок), потрібно відміряти певну кількість рідини. Задачі на переливання бувають двох типів:

Номер слайду 16

Для розв’язування задач можна застосувати такі алгоритми. Під час розв’язування таких задач необхідно дотримуватися певних правил:наливати в посудину рівно стільки рідини, якою є ємність (об’єм) посудини;виливати з меншої посудини в більшу всю рідину;виливати з посудини можна або всю рідину, або до заповнення рідиною посудини меншої ємності.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Як, маючи два відра ємністю 2 л і 5 л, набрати з водопровідного крана 1 л води?{1 FECB4 D8-DB02-4 DC6-A0 A2-4 F2 EBAE1 DC90}№ кроку5-літрове відро2 літрове відро15 л0 л23 л2 л33 л0 л41 л 2л

Номер слайду 19

Як, маючи два відра ємністю 2 л і 5 л, набрати з водопровідного крана 1 л води?

pptx
Додано
15 травня 2022
Переглядів
4121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку