Презентація "Аналіз екологічних особливостей фітопланктону в Сасицькому водосховищі"

Про матеріал
- Вивчити екологічні особливості рослинного угрупування - Порівняти їх видовий склад та біомасу в періоди становлення водосховища - Сформувати основні причини змін у фітопланктоні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗ”Татарбунарський НВК ЗЗСО І-ІІІ ступенів-гімназія Татарбунарської міської ради Одеської області”Проєкт з екологіїАналіз екологічних особливостей фітопланктону в Сасицькому водосховищі Вчитель Кулінська І. А.

Номер слайду 2

Природа подарувала нам розум для того, щоб ми все життя розгадували її таємниціЛ. Сухоруков

Номер слайду 3

Аналіз екологічних особливостей фітопланктону в Сасицькому водосховищіТема проєкту

Номер слайду 4

- Вивчити екологічні особливості рослинного угрупування - Порівняти їх видовий склад та біомасу в періоди становлення водосховища- Сформувати основні причини змін у фітопланктоніМета проєкту

Номер слайду 5

Актуальність проблеми. Екологічна свідомість відображає духовність суспільства, його «порозуміння» з природою невід'ємною частиною якої є людина. Рослинний світ є одним з основних компонентів навколишнього природного середовища, національним багатством України, джерелом духовного та естетичного збагачення і виховання людей, об'єктом наукових досліджень, а також важливою базою для одержання промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей. Стан Сасика з його екологічними проблемами привернув мою увагу, адже від нього залежить життя мешканців Татарбунарського району

Номер слайду 6

Ознайомитись із історичними відомостями становлення Сасицького водосховища Описати кожен період життя Сасика. Порівняти видовий склад рослинного угрупування у водосховищіРозробити статистичний аналіз спостережень. Виявити негативний вплив людини на фітопланктон. Змоделювати шляхи вирішення проблеми та передбачити перспективи відновлення водойми. Задачі проєкту

Номер слайду 7

Спостережень. Описовий. ПорівняльнийІсторичний. Статистичний. Методи екологічних досліджень

Номер слайду 8

Природне середовище є однією з фундаментальних категорій екології,оскільки ця наука досліджує взаємостосунки організмів із середовищем їхнього існування

Номер слайду 9

Сасицьке водосховище розташоване в Татарбунарському і Кілійському районах Одеської області. Займає площу 215км, об'єм води-530млн.м, середня глибина 2,5м

Номер слайду 10

САСИК-ЛИМАН

Номер слайду 11

Фітопланктон відкритого морського лиману Сасик характеризувався багатим видовим складом - 231 вид і високим показником кількісного розвитку. Середні показники загальної чисельності і біомаси літнього фітопланктону лиману коливалась у межах 502,5-1158,8 тис.кл.л та 2157,7-2447,5 мг.м відповідно. Домінували діатомові, дінофітові і евгленофітові водорості

Номер слайду 12

Загальний список макрофітів налічував 11 видів ,з них 6 видів-макроскопічні водорості і 5 видів-вищі водні рослини;переважали види морські солонуватоводні та види,що витримують засолення. Загалом у лимані площі,що заросли макрофітами,складали трохи більше 6000 га,з них на вищу рослинність,приходилося 3913 га,а її продукція складалася 9259т.

Номер слайду 13

Так в південній частині лиману було виявлено 43 види риб,з них-8 прісноводних(щука,тарань,лящ,сазан,окунь і інші). В середній частині лиману-26 суто морських видів,серед яких значне місце посідали цінні промислові риби-оселедець,хамса,ставрида,камбала,два види кефалі. Та не тільки рибними багатствами славився Сасик. Плавні у верхів’ї лиману давали пристанище для тисяч найрізноманітніших водно-болотних птахів-дикі гуси,лебеді,качки,пелікани,кулики,водяні курочки,чаплі тощо. Одні з них мешкали тут постійно,інші прилітали на зимівлю.

Номер слайду 14

Сасик був унікальним водоймищем,що являло собою значний інтерес як для науки,такі для практики. Лиман і зв’язаний з ним суходіл, що складав басейни рік і струмків цієї водойми, були єдиною збалансованою екологічною системою, що давала значну користь для цього регіону.

Номер слайду 15

У червні 1978 р. морський лиман був відділений від моря греблею і створене Сасицьке водосховище

Номер слайду 16

САСИК-ОЗЕРО

Номер слайду 17

Відмінною рисою формування фітопланктону Сасицького водоймища було те, що воно відбувалося в два етапи. Перший етап був зв'язаний з відкачкою лиманної води в море до мінімального обсягу. Морські види загинули, зустрічались тільки рослини із широкою амплітудою солевитривалості. Другий етап був пов'язаний з надходженням дунайського планктону.

Номер слайду 18

Особливої уваги заслуговує наявність у водоймищі видів водоростей, що розвиваються в солонуватих водоймах із солоністю 0,5 -- 16 %0 . У водоймище вони складали 21,9 % видового складу діатомових. Ця обставина свідчить про наявність постійних джерел осолонення водоймища.

Номер слайду 19

Вивчення фітопланктону озера Сасик показало, що він був досить різноманітним як за кількісним розвитком, так і за видовим складом. Видове різноманіття фітопланктону озера було обумовлено розвитком представників відділу зелених (67 таксонів), діатомових (50) і синьозелених (33) водоростей. Розподіл видового багатства водоростей по акваторії озера був відносно рівномірний, їх видовий склад змінювався.

Номер слайду 20

Таким чином, озеро Сасик за структурними показниками фітопланктону є високопродукційним. За рахунок синьозелених водоростей рівень розвитку фітопланктону досягає "цвітіння".

Номер слайду 21

САСИЦЬКЕ ВОДОСХОВИЩЕ

Номер слайду 22

Перетворення лиману Сасик у водоймище привело до скорочення площ, зайнятих вищою водною рослинністю, приблизно у 50 разів, при цьому запаси рослинної біомаси зменшилися лише в 15-18 разів, у зв'язку зі зміною низькопродуктивних ценозів на високопродуктивні очеретяні зарості уздовж берегів водоймища.

Номер слайду 23

Загальна кількість видів макрофітів складала 17 видів (4 види водоростей і 13 видів вищих водних рослин, кількість яких зросла за рахунок деяких прісноводних видів, що зустрічалися у нижній частині водосховища)

Номер слайду 24

Загальна площа заростання складала менше 1% акваторії, тому значення ВВР Сасику як нерестовища та продуцента первинної продукції було незначним.

Номер слайду 25

. Загальний характер заростання водосховища вищою водною рослинністю у останні роки практично не змінився. Заростання водосховища вищою водною рослинністю незначне, слабко розвинена занурена рослинність. Повітряно-водна рослинність зосереджена в основному у верхів'ях та на мілководдях приморської частини водоймища (від каналу Дунай - Сасик до перекачувальної насосної станції), частково представлена на західному березі, на ділянках, де відсутні абразійні процеси.

Номер слайду 26

Головними видами рослинних сукупностей є очерет південний, рогіз вузьколистий, бульбокомиш морський, рдесники гребінчастий і пронизанолистий, водопериця колосова, кушир. Крім того, на мілководних ділянках у значних кількостях відмічаються макрофітні нитчасті водорості. Загальна площа заростання ВВР не перевищує 6% акваторії (200 км2). Із-за слабкої розвиненості вища водна рослинність не відіграє значної ролі у продукційних та самоочисних процесах у водосховищі.

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Показник. Лиман. Озеро. Водосховище Чисельність(млн. кл/дм)502,5-115,8600-1003,3072471-739910 Біомаса(мг/дм)2,157-2,4479,2-17,41,4-34,1 Таблиця 1. Чисельність та біомаса фітопланктону Сасика

Номер слайду 28

Висновок. Велике значення при формуванні фітопланктону мають синьозелені водорості які приводять водоймище до цвітіння. Але основна причина - це людське втручання в природню екосистему.

Номер слайду 29

ПЕРСПЕКТИВИ ВІДНОВЛЕННЯ1. Роздамбування і повернення Сасику морського лиману2. Створити заходи, що не допускають загибелі живих організмів у водоймищі3. Не зволікати з вирішенням питанням місцевій владі.

pptx
Додав(-ла)
Кулінська Інна
Додано
30 січня 2022
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку