Шкільна бібліотека і екологічна просвіта

Про матеріал
Досвід роботи шкільної бібліотеки КЗО "Криворізького ліцею "Джерело" з екологічної просвіти.
Перегляд файлу

                             ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА І ЕКОЛОГІЧНА ПРОСВІТА.

Світ переживає глобально – екологічну кризу. Екологічні проблеми досягли планетарного масштабу. Всім нам зараз потрібно змінювати суспільну психологію,  формувати нове ціннісне ставлення до природи, формувати світоглядну обізнаність людини, формувати почуття особистої відповідальності за стан навколишнього довкілля.

         Для читачів шкільної бібліотеки в рамках місячника шкільної бібліотеки під гаслом «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учнів» в читальному залі  були організовані книжкова виставка: «Збережемо, рідну землю!» де кожен читач мав змогу звернути увагу на книги, в яких є все про природу, про її екологію;також проведений брейн – ринг, іншими словами інтелектуальний двобій команд учнів 5-10 класів, який перетворився на битву знавців екологічних проблем та катастроф нашої планети. Запитання були підготовлені, як правильно заздалегідь, за тематикою екології, а надані відповіді дали зрозуміти учасникам брейн – рингу, що  слід пам`ятати: рани заподіяні природі відновленню майже не підлягають тому нам треба навчитися жити в гармонії з усім навколишнім світом.

  Для учнів молодших класів   в читальному залі шкільної бібліотеки відбулася презентація нової книги «Краєзнавці з комп`ютерним козенятком» просвітянки Лідії Челнокової.  Мандруючи разом з головними героями  читачі шкільної бібліотеки мали можливість познайомитись з розкішним, життєдайним довкіллям, яке нас оточує, познайомитись з рослинним і тваринним світом Криворіжжя, заглибитись в далекі часи історії розвитку нашого краю, зацікавитись багатством рудоносної плодючої землі, флори, фауни. Зміст книги спонукає читача зрозуміти, що комп`ютер дає багато знань, багато цікавого. Проте спілкування з ним треба, але не обмежуючи себе в спілкуванні з живою природою, з ровесниками, з мудрими людьми, якомога частіше відчувати дихання степового вітерця, насолоджуватись пахощами достигаючого колосся і квітучого довкілля, наснажуватись щедрою і життєдайною енергетикою рідної землі. Навіть комп`ютерне козенятко закохалось в мальовниче Криворіжжя і вирішило не повертатись у віртуальний світ, а залишилось в реальному – з дикими козами в заповіднику Червона Балка, місце розташування якого в нашому  районі міста.

 

 

  Під час проведення «Екологічного паркану» в читальному залі шкільної бібліотеки учні 5-10 класів вчилися на практиці сортувати сміття, і зрозуміли, що з відходів можливо зробити доходи. Учні школи мали можливість інформувати про активну участь в загальноміських акціях, які не один рік вже діють у нашій школі: «Я сортую разом з чистим містом», «Добро жменями», збір ПЕТ пляшок, збір батарейок, насадження дерев на території нашої школи, придбання книг сучасних українських та зарубіжних письменників,   відомих письменників нашого міста за рахунок щорічного  збору макулатури за листопад місяць.

Інформаційна доповідь учнів:   В контексті загальношкільного проекту «Рідне місто, ти краще за всіх» організована акція «Я сортую разом з Чистим містом» - це та точка докладання фізичних і морально-етичних сил, котрі не можуть бути марними так, як все це і є захист, збереження навколишнього середовища, атмосфери, води, грунту, бережливе відношення  до землі і своєї домівки.

Школа з 2009 року      займається збором паперових відходів, здав за 10 років на приймальний пункт міста 23 тони 839 кг макулатури, скоротивши тим самим надходження цієї фтор сировини із закордону.

Time to think - ЧАС ПОДУМАТИ:

 Скільки потрібно води на виготовлення однієї тони паперу, а це книги , зошити, журнали? Тож маєте собі уявити 250 тон води використовують в технологічному процесі для виготовлення всього  однієї тони паперу.

Придбання книг сучасних українських та зарубіжних письменників,та   відомих письменників нашого міста за рахунок щорічного  збору макулатури. Поповнення фонду художньої літератури шкільної бібліотеки ( Володимир Рутківський, Андрій Кокотюха, Галина Кирпа, Сашко Дерманський, Марина Павленко, Христина Лукащук, Петро та Іван Радковець, Всеволод Нестайко, Леся Вороніна, Роальд Дал, Лідія Челнокова,Олександр Степаненко, Любов Баранова, Василь Сичов, Юрій Камінський та багато інших). Всі ці книги читають учні школи, обговорюють, діляться враженнями, використовують при підготовці до уроків з позакласного читання.

П`ять років учні і педагогічний колектив школи беруть участь в загальноміській акції «Добро жменями», зібравши за ці роки 467 тисяч пластикових кришок, що приблизно становить 1 тону 165 кг сировини. Доходи від цього «сміття» були направлені на реабілітацію інвалідів АТО. Сума надходжень від школи склала 7988 гривень. Зберігши землю від забруднення, школа з листопада 2019 року почала збирати алюмінієві бляшанки і здала в чисте «Чисте місто» 952 банки –  вагою 13 кг.

Time to think - ЧАС ПОДУМАТИ:

 Катастрофой для планети стали ПЕТ – пляшки, котрим судилося пролежати в землі не менше 450 років. Шкода, що ми про це дізналися так пізно і до загальної акції приєдналися тільки в 2014 році, зібрав за 6 років 21тисячу 636 пляшок, що складає 832 кг.

 Також одним із екопроектів школи  є збір батарейок. За 4 роки з 2016 року, учнями було здано на консервацію 4644 батарейки.

 Кожна батарейка забруднює 20 квадратних. метрів землі, яка одужує від радіації не одну сотню років. Якщо ці розрахунки вірні, ми за чотири роки «врятували» 8 гектар 288 квадратних метрів землі.

З 2014 року відправлена не одна сотня пакетів з дитячим і дорослим одягом на Донбас, в будинки людей похилого віку Криворізького району та Бурих  Вуглів, дитячий будинок м. Апостолове, сім`ям переселенців з Донбасу (загальне число переселенців у Кривому Розі становить 16 тисяч осіб) и т.д.

Time to think - ЧАС ПОДУМАТИ:

 дати одягу, дбайливо ношеному, друге життя – це значить зекономити енергоресурси планети, і подарувати комусь необхідний одяг – це повернути надію і обігріти душу.

 
Посадити дерево навіть на території нашої школи - це ще одна турбота про нашу планету - сад: хай земля буде раєм, а садженці – деревом надії. Активну участь в цій акції взяли учні  7 класу, які розповіли про озеленення нашої шкільної території  на засіданні «Екологічного паркану».

Озеленення класних кімнат школи і шкільної бібліотеки – це  красиво і корисно для здоров`я.

                Перегляд електронної презентації  «Сміття ускладнює життя» та практичні уроки з сортування сміття,  дали поштовх учням старших класів подумати, що краса лісів, чистота води залежить від кожного з нас і ми повинні не загубити себе своєю власною діяльністю: не закоптити промисловим димом, не отруїти ріки відходами, не закопати себе горами сміття. А ще, ми повинні переймати досвід переробки сміття інших країн. Про це нам інформували учні 6-Б, 8 –А класів випустивши міні - газети, рекламуючи їх розповіли про плани   адміністрації  нашого міста з питання переробки сміття. Познайомили з  планами майбутнього будівництва сміттєпереробного заводу. І за це ми будемо вболівати. Бо це наше місто і нам його берегти!

 Ми вчимося відповідати часу - часу надії на те, що земля не спорожніє через нашу байдужість до неї, ми вчимося відповідати часу збереження планети. Поки ж цей час, кричить про біду всього людства – біду екологічних проблем, які вже крокують по нашій планеті ЗЕМЛЯ.

 Проведений «Екологічний паркан»  довів, що кожен з нас може долучитися до збереження цієї планети, і це не так важко, як здається на перший погляд, а для цього потрібно мислити глобально, масштабно за всіх живих, про всю планету Земля, діяти – локально: на території в радіусі простягнутої руки – не убити, не розтоптати, не насмітити – ось завдання, завдання не з простих часом нездійснених, часом непосильних і все ж можливих. І сьогодні на практиці ми це дійсно доводимо!!

Учасники « Екологічного паркану»   провели рекламну - діяльність   педагогічного і учнівського колективу в рамках реалізації завдань з програми сталого розвитку, яка впроваджується у ліцеї , а також спонукали на залучення, ще більшої кількості його учасників до діяльності і допомогли нам замислитись над сталим стилем життя – що означає ощадливо ставитися до ресурсів, берегти природу, дбати про своє здоров`я.

 Проведені заходи в рамках місячника шкільної бібліотеки з гаслом:  «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учнів»  дали змогу учням відчути причетність до екологічних справ глобального масштабу на нашій планеті; вчили рости небайдужими, розумно задовольняти власні потреби, не зашкоджуючи довкіллю, розвивали бажання власноруч допомагати природі, користуватися практичними порадами вихователів, вчителів школи  по її збереженню. Організована цілеспрямована робота переконує учнів у потребі діяти, дає задоволення кінцевим результатом, відчуття причетності до вирішення екологічних проблем, готує до самостійного життя у злагоді з природою.

 

C:\Users\User\Desktop\аналіз\IMG_20201105_120640.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        Екологічний паркан

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\мысячник2020\0-02-05-6e824f4f0722e2029f354cea76adc5e1d1e3680842695095d93bb17636d81b32_e3077c70.jpg                      Екологічний паркан

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\мысячник2020\IMG_20201016_115821.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практика сортування сміття

 

 

C:\Users\User\Desktop\аналіз\екологічний паркан (2).jpg

 

 

Енергозбереження  - очима дітей

 

 

 

 

 Екологічний паркан

 

C:\Users\User\Desktop\мысячник2020\0-02-0a-f40be3f3c3de89a9b6aa3c9499d471ac89bc053106c1ad162d26be58e14bc778_9069ce31.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\мысячник2020\0-02-0a-7aa803ca62a11678588a6d4e924a4a93946cd44182d532e02ec55ef005603ad5_9b858fd2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Шкільна акція «Посади дерево»

C:\Users\User\Desktop\IMG_20210519_140548 (1).jpgC:\Users\User\Desktop\IMG_20210519_140402.jpgC:\Users\User\Desktop\IMG_20210519_140227.jpg                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Озеленення шкільної бібліотеки

docx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку