Презентація "Антарктида. Материк таємниць і загадок"

Про матеріал

Урок-експедиція з мультимедійним супроводом. Презентація для ознайомлення учнями з материком Антарктида.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

« І лежить цей невідомий край снігу і льоду за Південним полярним колом, сліпуче сяючи в променях сонця полярного дня або закутаний хмарами і вихорами заметілей у пітьмі полярної ночі. По-своєму красива ця земля. І хто побував там хоч раз, той завжди буде згадувати велике мовчання льодяної пустелі, яка в ранкові години фарбується в ніжні сині, бузкові і рожеві тони пастелі, холодні заграви полярного сяйва, затишні вогники зимівель, вкритих сніговими заметами.» А.М.Гусєв, російський вчений - полярник.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Урок - полярна експедиція Ми відпливли 22 вересня і протягом 40 днів добиралися із Севастополя до Буенос – Айреса (Аргентина) . Звідси, до м. Ушуая, що на о. Вогняна Земля, а тоді до Антарктиди вже рукою подати, 600-700 км через протоку Дрейка до Антарктичного півострова, де і розташована українська станція “ Академік Вернадський”. Поки ми туди пливли, то перетнули всі кліматичні пояси і потрапили в найбільш екстремальні природні умови. Але умови проживання і роботи тут надзвичайно комфортабельні. Станція складається із комплексу будівель, серед яких – житловий будиночок, генераторна, столярна майстерня і, навіть, сауна. У двоповерховому будиночку містяться каюти, лабораторія, їдальня, кухня, відео, бар з більярдною.

Номер слайду 4

Антарктида (в перекладі з грецької мови) означає «протилежна Арктиці». Антарктика — «анти» - Арктика, полярна область на протилежному від Арктики південному боці земної кулі. Тут все схоже і не схоже на область за Північним полярним колом. Головна відмінність у тому, що тут замість океану всередині полярного кола знаходиться материк, але материк не простий, а крижаний. Він середньої величини: приблизно в два рази більший за Австралію і в два рази менший за Африку. До складу Антарктики входить: материк Антарктида, південна околиця Тихого, Атлантичного й Індійського океанів і острови, що розташовані в межах 50° - 60° південної широти, де сходяться більш теплі і холодні води океанів. Площа Антарктики — 52,5 млн.км2.

Номер слайду 5

Історія відкриття і дослідження материка Першим науковим обґрунтуванням існування південного материка стали теоретичні розробки видатного російського природознавця Михайла Васильовича Ломоносова. У 1761 р. він уперше розробив класифікацію морського льоду та обґрунтував походження різних його видів. На думку Ломоносова, «падуни» (так науковець називав айсберги) утворюються біля великих берегів, від яких вони відриваються. Учений припускав, що айсберги опускаються з якоїсь землі, що, якнайвірогідніше, лежить у районі Південного полюсу та вкрита льодом, з якого і утворюються падуни. Дослідження Ломоносова набули широкого розповсюдження у науковому світі. І у 1773 р. експедиція під керівництвом англійця Джеймса Кука стала першою в історії людства, яка перетнула Південне полярне коло. Через рік пошуки відновилися, і експедиція досягла рекордної на той час південної широти - 71° 10', але не материка. Тому після плавання Кука на картах Південної півкулі перестали зображувати землю, замінивши її океаном. Тільки 16 січня 1820 р. увінчалося успіхом плавання російської експедиції під керівництвом Фадея Беллінсгаузена та Михайла Лазарєва. Материк Антарктида був нарешті відкритий, а його берегова лінія досліджена експедицією, що обігнула його п'ять разів. Два роки потому інший визначний російський мореплавець — Іван Крузенштерн — пропонував продовжити дослідження Антарктиди, але план нової експедиції не дістав підтримки тодішнього уряду.

Номер слайду 6

Підкорення Південного полюсу 14 грудня 1911 року норвезький дослідний-мандрівник Руал Амундсен із командою першими досягли Південного полюсу. Через місяць, 18 січня 1912 року, це ж досягнення повторив Роберт Скотт. Він та чотири його супутники загинули на зворотному шляху від голоду та холоду, не дійшовши до однієї зі своїх баз лише 19 км. В складі експедиції Р. Скотта був і наш земляк — полтавчанин Антон Омельченко. Йому вдалося повернутися до узбережжя з іншою групою учасників експедиції, яких Р. Скотт ще до досягнення полюса відправив назад. Амундсен, довідавшись про загибель Скотта, сказав: «Я б пожертвував славою й усім, що б повернути його до життя. Мій тріумф затьмарений думкою про його трагедію, вона переслідує мене». Сьогодні в тій самій точці, що принесла перемогу одному і смертельну поразку іншому, веде наукові дослідження антарктична станція, яку назвали «Амундсен-Скотт». Південний полюс і мудра географічна карта навіки з'єднали імена колишніх суперників, що пішли в безсмертя.

Номер слайду 7

Українська станція в Антарктиді Зараз на материку функціонують 34 постійних станції і стільки ж сезонних.6 лютого 1996р. на британській станції Фарадей, на Антарктичному півострові, був спущений прапор Великобританії і на флагштоку гордо замайорів синьо – жовтий прапор України і Україна стала членом антарктичного клубу. Станцію перейменували на “Академік Вернадський”. Тут, згідно договору, в основному проводяться метеорологічні спостереження, бо Антарктичний півострів – це зона зародження і смерті багатьох циклонів; дослідження з фізики, біофізики, радіоастрономії, працюють над розробкою нових біотехнологій. Наприклад, для утилізації сміття вони почали використовувати властивості місцевих мікроорганізмів, які дозволяють в 20 разів зменшувати обсяги органічних залишків.

Номер слайду 8

Антарктида – південний край Землі Особливості географічного положення Антарктиди: 1. В центрі материка знаходиться Південний полюс Землі. 2. Майже повністю розташована за Південним полярним колом. Протяжність материка по 00 - 1800 меридіанах - 200 + 120 =320 x 111,3=3561,6км (3,5 тис. км); по 900зх.д. – 900сх.д. - 170 + 240 =410 х 111,3=4563,3км (4,5 тис. км). 3. Великі відстані до інших материків: Пд. Америка – Антарктида: мис Горн-560пд.ш. півострів Антарктичний-640пд.ш. 640-560=80х111,3=890,4км. Африка – Антарктида: мис Агульяс-350 пд.ш. узбережжя Антарктиди-700пд.ш. 700-350=350х111,3=3895,5км. Австралія – Антарктида: острів Тасманія (мис Південний) – 440пд.ш. Земля Вікторії - 660пд.ш. 660-440=220 х111,3=2448,6км.

Номер слайду 9

Умови плавання у водах Антарктиди Положення материка у високих широтах, екстремальних кліматичних умовах створило надзвичайно важкі умови для плавання в Антарктичних водах. Це довгий час оберігало материк і його таємниці Тут цілий рік дуже низькі температури. Дуже часто бувають шторми ( «бурхливі 50-ті»). Над поверхнею океанів щільні тумани. В зимову пору характерні сильні сніги. У водах Антарктики величезна кількість айсбергів. Їх тут може плавати одночасно до 100тисяч штук. Переважають столові айсберги. Наприклад, взимку 2000р.новозеландські вчені помітили на пд. від своїх берегів льодяну гору, розміром як о. Ямайка. А найбільший столовий айсберг мав площу – більше 300 тис. км (майже як о. Сицилія). Такі острови виступають на поверхню на 30-40м, а вглибину

Номер слайду 10

Загадка 1 Наприкінці 20-х років XX ст. в Константинополі в бібліотеці султанського палацу було знайдено карту Пірі Рейса. Вона була складена у 1513 році. ЇЇ особливість в тому, що на ній зображена Антарктида, відкрита лише в 1820 році. І тут є ще одна загадка – частина узбережжя вільна від криги і берегова лінія співпадає з сучасними обрисами

Номер слайду 11

Рельєф. Тектонічна будова. Антарктида ділиться на Східну частину (близько 10 млн. кмІ) і Західну з Антарктичним півостровом, які різні за своєю геологічною будовою і рельєфом: Східна Антарктида і велика частина Західної — докембрійська Антарктична платформа, оточена більш пізніми складчастими утвореннями; Західна Антарктида — каледонська складчастість і альпійський пояс, який є продовженням Анд (антарктичний півострів і прилягаючі до нього райони). Західна Антарктида - більша частина території лежить нижче рівня моря, утворюючи архіпелаг; Східна - утворює плато. 99,5% поверхні вкриває материковий лід; решту займають гірські пасма, нунатаки і, так звані, оази; Антарктида - найвищий континент, до 5140 м (масив Вінсона) в горах Елсверта, в Західній Антарктиді; Південний полюс лежить на висоті близько 2800 м.

Номер слайду 12

Еребус Загадка 2 Таємниця вулкану Еребус -“вічний морок підземного царства.” У нього активність не припиняється і не має якоїсь закономірності, лава має оригінальний мінералогічний і хімічний склад, в’язка лава утворює озеро рідкого розплаву, яке повинно б було закам’яніти в полярному холоді. Ще досі не розгадана.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Корисні копалини Загадка 3 В результаті досліджень на материку виявлені величезні поклади вуглеводнів, які утворюються в тропічному жаркому і вологому кліматі, а також залишки різних хребетних тварин, які мешкали приблизно 200млн. років тому. Чим це можна пояснити? Антарктида колись була частиною материка Гондвана, внаслідок дрейфу материків, вона відкололася і зайняла теперішнє положення, але колись на ній був рослинний покрив і жили тварини.

Номер слайду 15

Чому в Антарктиді заборонено будь - яке виробництво і видобуток корисних копалин? Антарктида видобуток корисних копалин промислові підприємства забруднення атмосфери темні гірські породи брудний, темний сніг зменшується альбедо танення льодовиків підвищення рівня Світового океану

Номер слайду 16

Льодовиковий покрив Антарктиди Загальний об’єм льоду – близько 30млн. км3, що в перерахунку на воду дорівнює стоку всіх рік земної кулі за 540 років! Більша частина поверхні Антарктиди (понад 95%) вкрита льодовиковим щитом: середня потужність - 2000м, а максимальна - 4776 м Він має куполоподібну форму, за рахунок того, що “стікає” від центру до окраїн під власною вагою. Поверхня льодовика розбита численними тріщинами “аж до кінця географії” і проваллями. Встановлено, що в ряді місць Антарктиди ложе льодовика лежить нижче від рівня моря. Найбільшим шельфовим льодовиком є льодовик Росса, площа якого дорівнює площі Франції.

Номер слайду 17

«Плаваючі береги». Айсберги. «Плаваючі береги». Якщо уважно розглянути карти Антарктиди видані в різні роки, а також фотографії зі штучних супутників Землі, то можна побачити багато місць, де положення берегової лінії з плином часу змінюється в досить широких межах. Це явище особливо характерно для шельфових льодовиків –Росса, Ларсена та ін. ділянок узбережжя. Берегова лінія в цих районах за останні 50-60 років безперервно переміщувалася, причому в деяких місцях на 30-50км і більше. Це відбувається тому, що океан інтенсивно бореться за захоплені материком акваторії , відриваючи величезні льодяні брили – айсберги і відносить їх на пн., де вони тануть. Вік айсбергів. В Антарктиці айсберги живуть довше, ніж Гренландські. Антарктичні – 6-12 років, а Гренландські – 3-4 роки. Це пояснюється тим: що температура води в Антарктиці нижча. Наприклад, 600 пд.ш.-00С, а 600 пн.ш.- +4,80С. антарктичні айсберги мають набагато більші розміри, ніж арктичні. антарктичні айсберги рухаються в основному в холодних течіях, а гренландські - в теплих.

Номер слайду 18

Загадка 4 Століття і навіть тисячоліття материки Землі зберігають на своїй поверхні руїни міст, стародавніх храмів, інші сліди історії людства. А в Антарктиді вже через десятиліття не завжди вдається виявити сліди перебування людини або існування наукових станцій – цих поки що єдиних “населених пунктів” материки? Чому? 1. Всі об’єкти, які розташовані на поверхні льодовика повільно засипає сніг. За рік в центральній частині випадає до 50мм за рік, а на узбережжі - до 500мм. Швидкість накопичення снігу – 20см/рік. Наприклад, за майже 100 років, які пройшли з дня смерті Р. Скотта і його друзів, їх засипало снігом, товщиною більше, ніж 30м. 2. Льодовик рухається. Середня швидкість руху – 200м/рік. І все, що потрапило в лід повинно бути винесено в море. «Тіла капітана Скотта і його товаришів… відправилися в свою останню подорож - повільну, але незворотну. Через багато – багато років від шельфового льодовика Росса відколеться айсберг з їх тілами і, як велетенський парусник, гнаний вітрами і течіями, почне свій рух на північ. Десь в протоці Дрейка або в Тихому океані, а, можливо, в Пд. Атлантиці айсберг зруйнується під ударами хвиль і його уламки розтануть, а відважні мандрівники нарешті знайдуть спокій на дні океану, як і положено справжнім морякам.» (К. Лосєв)

Номер слайду 19

Кліматичні умови в Антарктиді Як відомо, льодовики є продуктами клімату, але утворившись, вони зі свого боку здійснюють або більший, або менший вплив на клімат Клімат Антарктиди визначається 4 основними чинниками: 1. Сонячною радіацією. 2.Високогірним рельєфом. 3.Фізичними властивостями підстилаючої поверхні, яка відбиває до 90% сонячної радіації. 4.Циркуляцією атмосфери – циклонічними вихорами по периферії Антарктичного льодовикового щита і антициклонічним режимом в його центральній частині. Долина Тейлора в Трансантарктичних горах - найсухіше місце на планеті

Номер слайду 20

Материк “морозів” і “жорстокого сонця” Антарктида – країна… “ЖОРСТОКОГО СОНЦЯ” 1. Полярний день 2. Велика висота над рівнем моря 3. Прозоре повітря Наслідки 1. Велика кількість сонячної радіації 2. Сонячні опіки “МОРОЗУ” 1.Полярна ніч 2.Високе альбедо (> 90%) – льодовий покрив 3. Малий кут падіння сонячних променів 4. Середня висота - > 2000м Наслідки 1. Середня температура січня (літо) - -300С 2. Середня температура липня (зима) - -700С 3. Полюс холоду – ст. Восток - -89,20С

Номер слайду 21

Антарктида – це льодяна пустеля Це найхолодніший материк. Тут створилися передумови для формування антарктичного пустельного клімату. Формула клімату: Тиски В - низхідний рух повітря - АПМ – Т сер. -300С (літо) - 700С (зима) – Тмін – - 89,2°С - <200мм/рік - Стокові вітри – 6 місяців - день – 6 місяців - ніч.

Номер слайду 22

Внутрішні води (80% світових запасів прісної води)

Номер слайду 23

Загадка 5 Вчені припускають, що в Антарктиді існують прісні підльодовикові озера. Як можна пояснити їх існування? Є відкриття, які зроблені, як говорять «на кінчику пера». Наприклад, російським океанологом Миколою Зубовим було доведено, що товщина льодовика не може збільшуватися безкінечно, і зрештою лід починає танути знизу. За розрахунками іншого вченого - гляціолога І. Зотікова, виходило, що льодяний покрив Антарктиди лежить на рідкій плівці, яка утворилася при таненні льодовика знизу. Ці розрахунки блискуче підтвердилися: в 1967 році на американській станції Берд глибинна свердловина, глибиною 2164м, досягла ложа льодовика і з неї бризнула вода. Спостереження за температурою різних шарів криги показали, що, починаючи з 100-500м, вона поступово підвищується. За підрахунками, біля корінного ложа, температура збільшується до – 1,60С, тобто сягає точки плавлення прісної криги, завдяки внутрішньому теплу Землі. Отож, ми можемо зробити висновок про те, під льодом, нижче рівня моря, існують підлідні озера і навіть ріки.

Номер слайду 24

Органічний світ Антарктиди Рослини: мохи, лишайники, щучка - злакова, антарктична гвоздика Ссавці: кити сині, касатки, тюлень-леопард, морський слон Птахи: пінгвіни, чайки, поморники, буревісники

Номер слайду 25

Поширення органічного світу: 1. На материку: ФГП низькі температури льодяний покрив полюс холоду бідний органічний світ 2. На узбережжі: Пд. частина океану низький тиск перемішування води багатий органічний світ Антарктида високий тиск Пристосування до умов життя в Антарктиці Життя пов'язане з океанами Рослини розвиваються лише в полярний день На материку життя сконцентроване в оазисах Переважають птахи Для тварин характерний гігантизм

Номер слайду 26

Тварини Антарктики Криль Касатка Синій кит

Номер слайду 27

Птахи Антарктики Чайки Буревісники Пінгвін Аделі Імператорські пінгвіни

Номер слайду 28

Рослини Антарктиди

Номер слайду 29

Чому утворюються оазиси? Оазис пустеля Сахара Антарктида джерело води джерело тепла наявність життя Антарктичний оазис

Номер слайду 30

Висновок Як відомо, Джеймс Кук записав у своєму щоденнику по підсумках плавання 1772 – 1775 рр.: “…Ця країна приречена природою на вічний холод: вона позбавлена теплих сонячних променів і похована під шаром ніколи не танучого льоду та снігу. Порти, які можуть бути на цих берегах, недоступні для кораблів через лід, а якщо в одну із гаваней і зайде корабель, він ризикує залишитися там назавжди або вмерзнути в льодяний острів”. Джеймс Кук вважав не можливим і ризикованим йти далі на південь заради досягнення материка, який, як він вважав, “будучи відкритим і дослідженим, все одно не принесе користі ні мореплавцям, ні географії, ні іншим галузям науки ”. Чи згідні ви з цим твердженням?

ppt
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
1165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку