Презентація "Арабо-мусульманська культура"

Про матеріал
У презентації розкриті особливості арабо-мусульманської культури у період Середньовіччя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арабо-мусульманська культура

Номер слайду 2

Особливості розвитку арабської культури1. Поважне ставлення до знань, заохочення розвитку науки.2. Збереження, використання культурних досягнень античності та Стародавнього Сходу.3. Заборона зображати людей та будь-які живі істоти. Відсутність ікон та картин.4. Поширення арабесок та каліграфії, які замінили за змістом ікони. Арабеска – це європейська назва складного східного середньовічного орнаменту, що складається з геометричних та рослинних елементів.

Номер слайду 3

Освіта в арабських країнах. Учитель та учні в мектебіСтуденти у медресе. Мектеб – це мусульманська початкова школа в країнах Сходу, де дітей навчали читанню, письму, граматиці та ісламу. Медресе – це середня та вищашкола у мусульман.

Номер слайду 4

Арабські цифри

Номер слайду 5

Освіта в арабських країнах. Діти заучували Коран написаний на дерев’яних підручниках. Вигляд сучасного медресе

Номер слайду 6

Наукові знання. Харун ар-Рашид У VIII-IX століттях арабською мовою були перекладені праці давньогрецьких, іранських, індійських учених. Найвідомішим перекладачем був Харун ар-Рашид. У Багдаді був створений «Будинок Мудрості» – сховище, де перекладали, переписували та зберігали книги.

Номер слайду 7

Математика. Арабські математики. Арабським математикам були відомі праці Піфагора, Евкліда, Архімеда, індійських астрономів та математиків. Вони створили алгебру, почали користуватися індійськими цифрами. Поступово ці цифри стали називати арабськими. Такими їх пізнали європейці.

Номер слайду 8

Астрономія. Багдадська обсерваторія. У Багдаді та Дамаску потужно працювали обсерваторії. Користуючись складними інструментами, астрономи змогли вирахувати окружність Землі, дали опис всіх зірок, які можна було спостерігати.

Номер слайду 9

Історія. Сторінка з арабського літописуІсторія з‘явилася у арабів разом із ісламом. З’явилися перекази та легенди про Мухаммада, його біографії, відомості про те, як з’явився іслам.Історики прославляли завоювання арабів; коротко передавали історію римських, візантійських та іранських правителів.

Номер слайду 10

Географія. Арабські мандрівники. Великою повагою користувалася у арабів географія. Про це говорить навіть арабське прислів’я: «Хто відправляється у мандрівку заради науки, перед тим відкриває двері раю». Географи вивчали не тільки повідомлення про інші країни, але й намагалися побувати у них.

Номер слайду 11

Медицина. Авіцена(Ібн-Сіна)Успішно розвивалася медицина. У Середній Азії жив великий вчений Ібн-Сіна (980-1037 рр.), в Європі його називали Авіцена. Він був дуже різнобічною особистістю – філософом, астрономом, географом, медиком, поетом. Йому належить більш ніж сто наукових праць. Авіцена описав ознаки багатьох хвороб, невідомих до цього

Номер слайду 12

Алхімія. Алхімічні символи. Алхімія – це наука, яка була явищем, характерним для всіх середньовічних держав. Головна мета алхімії – це пошук універсальних ліків від усіх хвороб (воскресальний камінь). Алхіміки працювали також над пошуком речовин, які перетворювали б у золото навіть воду.

Номер слайду 13

Література. На арабському ринку. Купці та погоничі верблюдів привозили з інших країн чудові казки. Їх розповідали у палацах халіфа та багатіїв, на базарах, вулицях і в будинках Багдаду. Слухачі любили розповіді про дивні мандрівки та пригоди. Ще до ісламу у арабів виникла багата поезія, що відображала побут та звичаї кочівників. У кожному племені був свій визнаний поет, що виступав на святах.

Номер слайду 14

Фірдоусі (934 -1020)Фірдоусі читає поему «Шахнаме»Одним із найбільш відомих поетів був Фірдоусі (934-1020). Більше ніж 30 років він працював над поемою «Шахнаме» («Книга царів»). У ній розповідається про боротьбу арабських народів проти завойовників.

Номер слайду 15

Омар Хаям (1048 – 1123 рр.) Сучасний портрет. На Близькому Сході Омар Xаям був знаний передусім як видатний учений. Слава про його дивовижні знання поширилася по всій Середній Азії. Він був видатним математиком, фізиком, астрономом, філософом – справжнім тогочасним енциклопедистом. Але у світі він відомий перш за все як автор жанру рубаї – віршів, що прославляють віру, любов, мудрість та силу духу. Рубаї – чотиривірш, як правило філософського змісту.

Номер слайду 16

«Тисяча та одна ніч»Ілюстрації із книги. Простий народ передавав смішні історії про хитрунів, які обманювали чиновників. Із цих переказів згодом був складена збірка, відома на весь світ «Тисяча та одна ніч». Головною героїнею стала Шахразада, яка завдяки своїй хитрості не тільки врятувала своє життя, але й вдало вийшла заміж.

Номер слайду 17

Арабська архітектура. Палац Альгамбра – це архітектурний та парковий ансамбль, музей, пам'ятка ісламського мистецтва ХІІІ-ХІVст. Складається з палацу, мечеті та фортеці. Розташований у південній Іспанії.

Номер слайду 18

МечетіБлакитна мечеть. У містах будували мечеті. Вони служили не тільки місцем молитви, але й залом суду, бібліотекою, клубом для жителів міста.

Номер слайду 19

Арабески. Зразки арабесок. Прикрашалися арабські будівлі арабесками. Арабески – складний орнамент із геометричних фігур і стилізованих рослинних мотивів, який подеколи містить каліграфічні східні написи.

Номер слайду 20

Значення культури Халіфату1. Європейці сприйняли від арабів багато цінних наукових знань. 2. Праці арабських математиків, лікарів, астрономів стали інструкцією для вчених середньовічної Європи. 3. Від арабів європейці отримали не тільки цифри, але й нову систему відліку, знання з астрономії, в тому числі назви багатьох зірок. 4. У арабів ми навчились креслити більш досконалі карти, пізніше – користуватися компасом та глобусом.5. Твори Авіцени з медицини, перекладені на латинську мову до XVII століття були настільною книгою європейських лікарів. 6. Мусульманське мистецтво вплинуло на особливості архітектури, на звичаї та традиції Іспанії та Південної Італії, багатьох країн Африки.7. У великих бібліотеках зберігалися старовинні рукописи. Багато праць давньогрецьких вчених та письменників із країн Халіфату стали відомими в Європі завдяки арабам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
4516
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку