Презентація “Архітектура та її стилі”

Про матеріал
Презентація до уроку образотворчого мистецтва у 7 класі за темою “Архітектура та її стилі”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образотворче мистецтво 7 клас. Узагальнюючий урок “Архітектура та її стилі”Архітектура — це мистецтво зводити будинки і споруди, забудовувати території комплексами будівель різного призначення відповідно до сучасних технічних можливостей, конструкцій і матеріалів.

Номер слайду 2

Архітектура, є складовою частиною матеріальної і духовної культури людства. Від початку будівництва в стародавні часи і до сьогодення архітектурні форми і стилі весь час змінювались. Здебільшого це відбувалось внаслідок зміни її інтер’єра. Інтер’єр - вигляд приміщення в будинку, тобто естетика і кольорова гамма фарбування і оздоблення, розміщення в ньому обладнання, меблів, картин, квітів тощо.

Номер слайду 3

За призначенням архітектуру поділяють на типи:житлова, суспільно-громадська (культові будівлі, видовищні, адміністративні),промислова ( виробничі транспортні торгівельні споруди). Складовою частиною архітектури є садово-паркове мистецтво – оформлення парків, скверів, бульварів.

Номер слайду 4

Архітектурний стиль – сукупність функціональних і художніх рис архітектури. Романський стиль поширений був у Європі в 12-13 ст. Споруди цього стилю відзначалися важкими формами і масивністю (Замки, міські оборонні споруди, монастирі). В такому стилі були збудовані: Успенський, Борисо-глібський собори, Кирилівська церква в Києві.

Номер слайду 5

Готичний стиль, на відміну від романського, повертається до індивідуальності. Грандіозні готичні собори вирізнялися висотою, місткістю, видовищним і багатим декором. Для готичного стилю характерні гострі споруди, безліч кам’яного різьблення і скульптурних прикрас, безліч загострених арок, що тягнуться вгору. Віктор Гюго називав готичні споруди кам’яною симфонією.

Номер слайду 6

Стиль Ренесанс – сприйняв багато елементів в архітектурі стародавньої Греції та Риму. Характерні спокійні композиції, досконалість художніх форм, наріжні пілястри – схожі на колони виступи на поверхні стіни. Найвищі досягнення українського ренесансу зосереджені у 4 будівлях Львова ( Успенська церква, вежа і дім купця Корнякта, Трисвятительська каплиця).

Номер слайду 7

Основні риси стилю Бароко: урочиста піднесеність, грандіозність, схильність до композицій (Маріївський палац, Троїцький собор в Чернігові, Богоявленська церква в Києві).

Номер слайду 8

Стилю Рококо – характерні химерність і фантастичність декоративних мотивів і вишуканість форм. На зміну важким і громіздким формам бароко приходять легкі, делікатніші і граціозніші (Андріївська церква, собор Св. Юра у Львові, церква в Холмі і Козельці).

Номер слайду 9

Класицизм – зразком для цього стилю було класичне мистецтво ст. Греції і Риму (буд. Верховної Ради). Ознаки класицизму: колони з капітеллю, портики, скульптура, рельєф; симетрія, правильна геометрія; чіткість пропорцій; прості форми; практичність.

Номер слайду 10

Архітектори стилю Модерн відмовились від канонів і форм класичної архітектури. В основу покладено динамічність форм, вигадливість зображення, використання залізних конструкцій.(Критий ринок в Києві, Будинок з химерами Городецького, краєзнавчий музей в Полтаві Кричевського, Будинок худ. Школи у Харкові).

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулачинская Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 серпня 2022
Переглядів
6012
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку