Презентація "«Арт – технолоії як оздоровчий засіб на уроках мистецтва та в позакласної діяльності”з досвіту роботи вчителя мистецтва Одеської ГІМНАЗІЇ №52 Куренкової О.П

Про матеріал
Актуальність методів арт-технологій, задачи та цілі: ЗАДАЧІ: Одна з основних задач вчителя мистецтва - зміцнювати психологічне здоров’я учнів та сприяти їх культурному та інтелектуальному розвитку засобами мистецтва, яке має для цього багатий та потужний потенціал. Уроки мистецтва повинні сприяти здобувачам освіти отримувати значний педагогічний та психотерапевтичний позитивний вплив, знайомлячи з кращими зразками світового та вітчизняного мистецтва. ЦІЛЬ: Запропонований досвід демонструє використання можливостей арт-технологій у викладанні предмету інтегрований курс мистецтва в межах програм гімназій та ліцеїв та пропонується вчителям художньо-естетичних дисциплін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Арт – технолоії як оздоровчий засіб на уроках мистецтва та в позакласної діяльності”з досвіту роботи вчителя мистецтва Одеської ГІМНАЗІЇ №52 Куренкової О. П.

Номер слайду 2

Методи арт-терапії - це особливий вид психотерапії образотвочим та іншими видами мистецтва, метою яких є гармонізація особистості через розвиток здібностей до самопознання та самовисловлення.

Номер слайду 3

«Одним з найважливіших понять в етиці Піфагора була «евритмія» — здатність людини знаходити вірний ритм в усіх проявах життєдіяльності — співі, грі, танці, мові, жестах, думках, вчинках. Через знаходження цього вірного ритму людина, що розглядається як свого роду мікрокосмос, могла гармонійно увійти спочатку до ритму полісної гармонії, а потім і підключитися до космічного ритму світового цілого. Від Піфагора пішла традиція порівнювати громадське життя як з музичним ладом, так і з музичним інструментом» «Атр-терапія» - («art», - мистетство, «arttherapy») – визначає «лікування» пластичним, музичним, образним мистецтвом с метою впливу на психоемоційне становище людини.r

Номер слайду 4

Види терапії митецтвом. Арт-терапія. Фото. Коллаж. ОТМ Музична терапія. Танцювально –рухова терапія. Цегла. Пісок Гра. Инсталляція. Відео. Перфоманс. Драма. Драмотерапиія. Маска. Казка Танок. Дзеркала

Номер слайду 5

Простір методів арт-терапії таобласті застосування. Индивідуальне– управління своїми почуттями. Опрацювання негативних почуттів та ресурсів. Асоціативна позиція. Развиток рефлексії. Зниження эмоційної напружності. Визнання своїх почуттів, переживань.

Номер слайду 6

Принципи арт-терапії:використання засобів творчої діяльності та специфіка аналіза ії результатів;аналіз «карти світу» дитини (самості);використання модальності уяви для створення нових образів в процесі творчої діяльності дитини;побудова образів, які поки не здійснені;створення нових образів за допомогою волевих зусиль (активне уявлення);використання аттрактанта (те, що вабить) для формування мотивації.

Номер слайду 7

АРТ- МАТЕРИАЛЫкольорові олівці, крецди, пастель;Фарби;Пластилін, цегла, специальне тісто; Папер для малювання різних форматів, кольоровий папер, кольоровий картон, гофрирований папер;Різні крупи, бусінки, гудзики; Пензли, губки, ножиці, клей, скотч.

Номер слайду 8

Практичне значення використання технік арт-терапії в освіті: Учасники здобувають цінний досвіт позитивних змін, поступово відбувається поглиблене самопізнання, самосприйняття, гармонізація особистості, особистийй зріст, развивається рефлексія, аналіз своєї поведінки, думок та почуттів

Номер слайду 9

Діяльність учнів 5-8 класів на уроках мистецтва та позакласних заходах і результати цієї діяльності

Номер слайду 10

Колективна робота учнів 6-А класу для позакласного заходу “ Природні дива”. Техніка “орігамі”

Номер слайду 11

Паперовий торт із сюрпризом. В кожному шматочку прихована записочка з пріємним побажанням. Колективна творча робота учнів 8 – А класу до позакласного заходу.

Номер слайду 12

Индивідуальна творчість дітей иноді просто дивує!Техніка кірігамі за власною фантазією

Номер слайду 13

Участь ученів в шкільному конкурсі. Майстер-клас на створення новорічного одягу із звичайних упаковочних кульочків

Номер слайду 14

Перше місце на шкільному конкусі новорічних костюмів своїми руками

Номер слайду 15

«Скажи мені, і я забуду. Покажи мені, і я запам’ятаю. Дай мені діяти самому,і я навчусь.»Рвана аплікація «Кіт» робота в групах на уроці мистецтва в 7 –А класі

Номер слайду 16

Рвана аплікація «Квітка і птах», «Букет» робота в групах на уроці мистецтва в 7 –А класі

Номер слайду 17

За допомогою методики арт-терапії вдається навчитися проявляти себе, налагодити контакт з оточуючими людьми, набути впевненості у внутрішньому «Я». Арт-терапія заснована на принципі відображення психічного стану людини в тих зорових образах, які постають перед ним під час танцю, малювання, співу, гри. Одне з основних визначень Мистецтва: духовно-практичне освоєння світу. Тоді для Арт терапії додаємо ще одне визначення: напрямок в мистецтві, що займається свідомої корекцією «образу здоров'я об'єкта впливу» у бік ще більшого психофізичного здоров'я. Враховуючи що природно все і так «різновиди впливів», основи Арт терапії, добре б зробити основами для працівників ЗМІ, щоб працівники ЗМІ, не психоінфікували деструктивними образами аудиторію ЗМІ. Не вселяли деструктивні образи аудиторії ЗМІ.

Номер слайду 18

Актуальність методів арт-технологій, задачи та ціліЗАДАЧІ: Одна з основних задач вчителя мистецтва - зміцнювати психологічне здоров’я учнів та сприяти їх культурному та інтелектуальному розвитку засобами мистецтва, яке має для цього багатий та потужний потенціал. Уроки мистецтва повинні сприяти здобувачам освіти отримувати значний педагогічний та психотерапевтичний позитивний вплив, знайомлячи з кращими зразками світового та вітчизняного мистецтва. ЦІЛЬ: Запропонований досвід демонструє використання можливостей арт-технологій у викладанні предмету інтегрований курс мистецтва в межах програм гімназій та ліцеїв та пропонується вчителям художньо-естетичних дисциплін.

Номер слайду 19

Дякую за увагу, бажаю творчих успіхів!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Майстер-класи
Додано
28 березня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку