Презентація "Астрономія"

Про матеріал
Астрономія –наука,що вивчає Всесвіт .Методи та засоби астрономічних досліджень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Астрономія –наука,що вивчає Всесвіт . Методи та засоби астрономічних досліджень

Номер слайду 2

Мета:ознайомити із завданнями,які вирішує астрономія; розкрити роль науки у формуванні світогляду людини; виховувати інтерес до астрономічної науки

Номер слайду 3

1. Предмет астрономії.2. Основні розділи астрономії.3. Розвиток астрономічних досліджень. План уроку

Номер слайду 4

Предмет астрономіїАстрономія (від грец. «астрон» – «зоря», «номос» – «закон») – наука про небесні світила, про закони їхнього руху, будови і розвитку, про будову і розвиток Всесвіту в цілому. Основа астрономії – спостереження.

Номер слайду 5

Розділи астрономіїАстрометрія — розділ астрономії, що вивчає положення та рух небесних тіл та їхніх систем. Небесна механіка вивчає закони руху небесних тіл. Астрофізика — розділ астрономії, що вивчає природу космічних тіл: їхню будову, хімічний склад, фізичні властивості. Космологія вивчає будову та еволюцію Всесвіту як єдиного цілого.

Номер слайду 6

Розвиток астрономіїАстрономія – одна з найдавніших наук. Перші астрономічні записи знайдені ще давньоєгипетських гробницях (ХХІ-XVII ст. до н.е.) Єгипетські жерці склали перші карти зоряного неба, дали назви планетам.

Номер слайду 7

Історія астрономії. Піфагор (580 до н. е. — 500 до н. е.) - великий давньогрецький філософ і математику VI ст. до н. е. висунув ідею, що Земля має форму кулі й "висить" у просторі, ні на що не спираючись

Номер слайду 8

Клавдій Птолемей (близько 87 — † 165) – давньогрецький філософ у II ст. н. е. створив геоцентричну систему світу, в якій Земля знаходиться у центрі Всесвіту. Цю модель використовували близько 1500 років.

Номер слайду 9

Миколай Коперник (1473 — 1543) – запропонував геліоцентричну систему світу, в якій у центрі знаходиться Сонце,а планета Земля і інші планети обертаютьсянавколо нього по колових орбітах.

Номер слайду 10

Галілео Галілей (1564 — 1642) – вперше використав телескоп для спостереження за небесними світилами, відкрив супутники у Юпітера та побачив зорі у Молочному Шляху. Телескоп Галілея

Номер слайду 11

Ісаак Ньютон (1643 — 1727) – У XVIII ст. відкрив основні закони механіки та закон всесвітнього тяжіння. Його заслуга полягає у тому, що він довів універсальність сили тяжіння, або гравітації, тобто тієї самої сили, яка діє на яблуко під час падіння і ні Землю, притягує також Місяць, що обертається навколо Землі.

Номер слайду 12

гномонастролябіяквадрант. Прилади дослідження Всесвіту

Номер слайду 13

Телескопи ХХІ століття

Номер слайду 14

Значення астрономіїАстрономія допомагає досліджувати й освоювати космічний простір, розвивати космонавтику й вивчати нашу планету з космосу.

Номер слайду 15

Наша адреса Ми живемо на Землі — одній із планет, що входять до Сонячної системи. Ці планети рухаються по своїх орбітах навколо Сонця. Більшість планет (крім Венери та Меркурія) мають супутники, які обертаються навколо своєї планети. У Сонячну систему, крім Сонця і планет з супутниками, входять також сотні тисяч астероїдів, або малих планет, мільйон кометних ядер та метеорна речовина.

Номер слайду 16

В И С Н О В К И1. Астрономія - наука, яка вивчає різноманітні космічні тіла та їхні системи, а також процеси, які відбуваються при взаємодії цих тіл між собою у Всесвті та Всесвіт у цілому.2. Астрономія одна з фундаментальних наук тісно пов'язана з фізикою, хімією, математикою, науками про Землю, космонавтикою і має прикладне значення, бо на Землі діють ті самі закони природи, що й у космосі.3. Астрономія відіграла велику роль у формування світогляду від геоцентричної системи світу Птолемея до сучасної величної картини безмежного космосу.4. У нашому Всесвіті нічого не існує вічно - утворюються і вибухають зорі та планети, народжуються та гинуть цивілізації... Вічним залишається тільки одне питання: "Чому існує Всесвіт, і чому в цьому дивному світі живемо ми?"

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацювати §24. Підготуватись до міні-проекту на тему: «Світ галактик»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kostina Julia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
4103
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку