Презентація: "Атоми. Хімічні елементи"

Про матеріал
Речовини поділяють на прості та складні. Розглянемо приклади таких речовин: вуглець, залізо, кисень. Вуглецьутворений атомами Карбону. З нього виготовляють графітові стрижні олівців. Олівець, а отже, й речовину, з якоївін утворений, ви бачили не раз. Кисень ми не бачимо,але його нестачу відчуваємо відразу. Ця речовина складається з молекул кисню, утворених атомами Оксигену.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атоми. Хімічні елементи. Різноманітність речови. Неорганічні та органічні речовини у найближчому оточенні людини.5 клас. Підготувала учитель хімії Сиц Наталія Валеріївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Речовин існує дуже багато. Якщо хімічних елементів понад сто, то речовин - понад 20 мільйонів! Щоб полегшити вивчення й використання речовин, їх поділяють нагрупи (класифікують).• Які речовини відносять до простих. Речовини поділяють на прості та складні. Розглянемо приклади таких речовин: вуглець, залізо, кисень. Вуглецьутворений атомами Карбону. З нього виготовляють графітові стрижні олівців. Олівець, а отже, й речовину, з якоївін утворений, ви бачили не раз. Кисень ми не бачимо,але його нестачу відчуваємо відразу. Ця речовина складається з молекул кисню, утворених атомами Оксигену. Кожна з розглянутих речовин утворена атомами одного виду. Графіт утворюють атоми Карбону, залізо -атоми Феруму, кисень - атоми Оксигену. Такі речовини називають простими. Молекули деяких простих речовин складаються з кількох атомів. Наприклад, молекула водню складається з двох атомів Гідрогену, молекула кисню - з двох атомів Оксигену. Та незважаючи на це, вони залишаються простими речовинами, бо їхні молекули утворені з атомів одного виду.

Номер слайду 6

• Складні речовини. Речовини, утворені з атомів двох і більше видів, називають складними. Наприклад, кожна молекула води містить два атоми Гідрогену та один атом Оксигену (мал. 22).Іншим прикладом складних речовин є вуглекислий газ. Його видихають усі живі організми, а рослинам вінпотрібен для живлення. Молекулу вуглекислого газуутворено одним атомом Карбону і двома атомами Оксигену.• Чому складних речовин більше, ніж простих. Учені довели, що атоми різних хімічних елементів здатні сполучатися один з одним у різній кількості тапослідовності. Подібно до того, як у мові сполученням букв утворюється розмаїття слів, сполученням різних атомівта в різній кількості утворилося понад 20 мільйонів речовин. Отож складних речовин існує значно більше, ніжпростих.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розгляньмо ще раз малюнок 23, і побачимо, що молекула води складається з двох атомів Гідрогену та одного атома Оксигену. З таких самих атомів складається і речовина гідроген пероксиду, проте вона має зовсім інші властивості, ніж вода. Наприклад, гідроген пероксид маєвищу на 50 °С температуру кипіння, знезаражувальні властивості. Жодна аптечка не обходиться без нього, аджерозчином цієї речовини з назвою «перекис водню» обробляють ранки, щоб вони швидше гоїлися. Такі відміннівід води властивості перекису водню зумовлені відмінностями у складі молекул. Адже молекула цієї речовинискладається з двох атомів Гідрогену і двох атомів Оксигену(мал. 24).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

• Органічні й неорганічні речовини. Речовини поділяють також на органічні й неорганічні. До складу всіх органічних речовин входять атоми. Карбону й зазвичай Гідрогену. Так, з них утворені природний газ, речовини, що входять до складу нафти.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Багато органічних речовин містять ще й атоми Оксигену. Це жири, крохмаль, цукор, оцет та інші (мал. 25). Звідки ж така назва - органічні речовини? Усе дуже просто. Перші з них учені виявили в організмах - тілахживої природи. Речовини, до складу яких не входять атоми Карбону, належать до неорганічних, як-от: вода, кисень, залізо. Хоча деякі речовини, які містять атоми Карбону, відносять теж до неорганічних. Прикладами є вуглекислийгаз, питна сода та ще кілька речовин.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

На малюнку 26 ти бачиш приклади виробів з неорганічних речовин. Усі тіла природи, за винятком гірських порід, повітря і води, містять органічні речовини. Кро-хмаль, сахароза, олія, білок є прикладами органічних речовин. Багато органічних речовин людина створила сама, наприклад пластмаси, гуму, поліетилен. Вони широко використовуються в машино- та літакобудуванні, під час спорудження будівель і мостів, а також у побуті (мал. 27).

Номер слайду 15

Речовини поділяють на прості і складні. Прості речовини утворюються з атомів одного виду. Складні речовини утворюються з атомів різних хімічних видів. Однією з класифікацій речовин є поділ їх на органічні та неорганічні. Органічні речовини обов’язково містять атоми Карбону. Дослідження вмісту крохмалю в продуктах харчування Тобі знадобляться: розчин йоду спиртовий (є в домашній аптечці), піпетка, шматочки сирого яблука, вареної картоплини, сирої картоплини,окраєць хліба, одна фігурка макаронних виробів. На кожний досліджуваний продукт харчування за допомогою піпетки нанеси 1 краплину розчину йоду. Ті продукти, які містять крохмаль,забарвляться у фіолетовий або синій колір. Що насиченіший фіолетовийколір, то більше крохмалю міститься у продукті.

Номер слайду 16

Завдання1. Які речовини називають простими? Наведи приклади.2. Які речовини називають складними? Наведи приклади.3. Поясни, чому складних речовин більше, ніж простих.4. Наведи приклади органічних і неорганічних речовин. Чим відрізняються ці речовини?5*. Підготуй усне повідомлення про якусь речовину, її властивості та застосування. 

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
27 січня 2022
Переглядів
821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку